Eskiden yapmış olduğum ve Türkiye’de de olması gerektiğini düşündüğüm bir meslek

Maddoxkkm

Başarılı
Yer
Kanada/Toronto
Merhaba saygıdeğer Sosyal üyeleri, bugün galerimde gereksiz fotoğrafları temizlerken eskiden yapmış olduğum mesleği icra eden birinin fotoğrafına denk geldim ve bunu paylaşmak istedim. Bu işin Türkiye’de de olması gerektiğini düşünüyorum. Adı Crossing Guard (uzun adı School Crossing Guard – SCG). Türkçesiyle “geçiş görevlisi” demek. Bu görevin amacı, okul bölgelerinde karşıdan karşıya geçmeye çalışan öğrenciler için trafiği durdurmak ve güvenliği sağlamaktır.

Görmüş olduğunuz gibi görevli kişi, “dur” tabelası ve reflektörlü yeleği ile belediye otobüsü dâhil tüm trafiği durdurmuş ve yayaların güvenli şekilde karşıya geçmesini bekliyor. Geçmişte bu mesleği yaptığım için deneyimlerim mevcut ve gerçekten çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun en önemli sebebi, okul bölgelerinde küçük çocukların bulunmasıdır. Çocuklar bazen aniden yola atlayabiliyor veya karşıdan karşıya geçmekte zorlanabiliyorlar. Kararsızlık da ne yazık ki kazalara yol açabiliyor.

Sorumluluklarına gelecek olursak, zor ve herkesin yapabileceği bir meslek değil. Trafikte bin bir çeşit insanla uğraşıyorsunuz. Görevlendirildiğiniz bölgede kaza, kavga veya başka bir sorun meydana geldiğinde, polis olay yerine gelene kadar öğrencileri ve diğer sivilleri gözetmeniz gerekiyor. Buna rapor tutmak ve not almak da dâhil.

Bu işe girmek için önceleri polis karakoluna gidiliyor, detaylı bir güvenlik taramasından sonra çeşitli sorular soruluyordu. Eğer seçilirseniz, üç gün süren bir eğitime alınıyor ve ardından bir bölgede görevlendiriliyordunuz. Daha sonra bu görev polislerden alınarak belediyelere devredildi; artık polis yerine belediyeler ilgileniyor.

Türkiye’de de böyle bir uygulamanın olmasını istememin sebebi, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde öğrencilerin zaman zaman ciddi risk altında kalması. Maalesef can güvenliği her zaman yeterince sağlanamıyor. Özellikle dikkatsiz ve agresif araç kullananları da hesaba katarsak, öğrencilerin ve yayaların güvenliği gerçekten endişe verici bir durumda. Bu nedenle böyle bir uygulamanın Türkiye’de de hayata geçirilmesini isterdim. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler?

Bizim mahalledeki çocuklar direkt yola atladığı için mahallemizde yıllardır bir abi çalışıyor. Bence güzel bir meslek, bizim mahallede pek işlevi olmasa da.

Getirilmeli. Yaya geçidinden geçeceğimi gören araç yavaşlamak yerine hızlanıyor.

Getirilmeli. Yaya geçidinden geçeceğimi gören araç yavaşlamak yerine hızlanıyor.
Yani ben karşıya geçebilirim tabii. Ama küçük çocuklara da yol verilmiyor. Veya birden yola atladıkları oluyor. Böyle bir mesleğim getirilmesi iyi olur.

Lolipopçu denir bunlara. Özellikle okul saatlerinde ve yol çalışması sırasında görev alırlar. O an için hem yaya hem de araç için bence işleri çok kolaylıyorlar.
Döverler değil. Ezerler.
Yurtdışında onu yaptığın zaman yaptırımı çok büyük işte. Olay yerinde polis direkt eline bir mahkeme kağıdı verir. Mahkeme kağıdı vermek şu anlama geliyor ki "Senin cezan bende yok hakim görsün seni." Sonra kim bilir ehliyeti ne kadarlığına iptal edilecek, kaç bin dolar ceza yiyecek ya da kaç ay hapis yatacak. Adam da sigortadan yüzbinlerce dolar alır eğer sakat kalırsa.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…