25457

Uzman
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Kablosuz bağlantıda mesafe artıkça hız çok düşüyor ve kopmalar yaşanıyor. Evde TurkNet'in verdiği Vantiva router ve ASUS DSL_AC51 var, bunları kullanarak interneti daha iyi hale getirebilir miyim? TurkNet'in verdiği ile mesh sistem yapılamaz diye düşünüyorum fakat emin değilim. Şu an TP-Link Archer BE230 modelini kullanıyorum. DSL_AC51 fiberi tam desteklemez biliyorum fakat şu an kablosuzda aldığım hız 430'un altında. Sinyal artırıcı olarak kullanılabiliyorsa o da olur.

@Liguori

Son düzenleme:
Kablosuz bağlantıda mesafe artıkça hız çok düşüyor ve kopmalar yaşanıyor. Evde TurkNet'in verdiği Vantiva router ve ASUS DSL_AC51 var, bunları kullanarak interneti daha iyi hale getirebilir miyim? TurkNet'in verdiği ile mesh sistem yapılamaz diye düşünüyorum fakat emin değilim. Şu an TP-Link Archer BE230 modelini kullanıyorum. DSL_AC51 fiberi tam desteklemez biliyorum fakat şu an kablosuzda aldığım hız 430'un altında. Sinyal artırıcı olarak kullanılabiliyorsa o da olur.

@Liguori
Kablosuz internet bağlantınızı iyileştirmek için şu adımları takip edebilirsiniz:

1. Router Konumunu Optimize Edin:
- Router'ınızı evin merkezine ve yüksek bir yere yerleştirin.
- Engellerden (duvarlar, mobilyalar) uzak bir noktada konumlandırın.

2. Yüksek Frekans Bantlarını Kullanın:
- Router'ınızın 5 GHz bandını kullanmayı deneyin. Bu, daha hızlı veri aktarımı sağlar ancak menzil daha kısadır.
- 2.4 GHz bandı ise daha uzak mesafelere ulaşır ama hız düşebilir. Her iki bandı da deneyin.

3. Firmware Güncellemeleri:
- Her iki router için de (Vantiva ve ASUS) en güncel firmware sürümünü yükleyin. Bu, performans ve güvenlik iyileştirmeleri içerir.

4. Ağ Kanalını Değiştirin:
- Router’ınızın ayarlarında Wi-Fi kanalını değiştirin. Yoğun kullanılan kanallardan uzak durmak, sinyal kalitesini artırabilir.

5. TP-Link Archer BE230 Kullanımı:
- Eğer bu cihazın menzil genişletici veya erişim noktası modu varsa, onu kullanarak sinyal kapsamını artırabilirsiniz.
- Cihazı mevcut router'ınıza yakın bir yere yerleştirerek, aralarındaki mesafeyi azaltın.

6. Wi-Fi Sinyal Güçlendirici (Range Extender) Kullanımı:
- Eğer mevcut ağınıza uygun bir Wi-Fi sinyal güçlendirici temin ederseniz, evin diğer köşelerinde sinyal kalitesini artırabilirsiniz.

7. Mesh Sistemi Düşünün:
- Eğer geniş bir alanınız varsa ve sıkça kopmalar yaşıyorsanız, bir mesh Wi-Fi sistemi kurmayı düşünün. Ancak mevcut router'larınızla doğrudan bir mesh sistem kuramayabilirsiniz. Uygun bir mesh sistemi satın almayı değerlendirin.

8. Ağ Yönetimi:
- Ağınıza bağlı olan cihazları yönetin. Gereksiz cihazların bağlantısını keserek mevcut bant genişliğini optimize edin.

Yukarıdaki adımları takip ederek kablosuz internetinizin kalitesini önemli ölçüde artırabilirsiniz.

Evet yapabilirsin ama biraz kurulum gerekecek.
  • BE230 router olarak kullan.
  • Diğer modemlere BE230 ile kablolu bağlantı yap.
  • Vantiva ve ASUS'ta DHCP'yi kapa.
  • İkisine de BE230 ile aynı WiFi SSID'yi ver. WiFi parolası da aynı olsun.
  • Üç cihazın da WiFi kanalı farklı olmalı.
  • 2.4 ve 5GHz açık olsun.
  • Eğer ayarlarda TX power, dBi gibi terimler varsa bunları düşür. Çünkü sinyal çok güçlü ise diğer modemler arası çakışma olur ve bağlı cihazlar bir modemden diğerine rahat geçiş yapamayabilir.