EVGA RTX 2060S fan sorunu

Hüseyn

Uzman
Merhaba,

Ekran kartımı acil satan ikinci el birinden aldım. Kasayı iki ay önce aldığını söyledi.

Ekran kartında varsayılan ayarlardayken fanlar %20 hıza kadar geldiğinde aniden durmak istiyor, ardından tekrar ani güç gelerek dönmeye devam ediyor. Bu sırada "xırt" şeklinde sürtmeye benzer bir ses çıkıyor (videoyu izlerseniz görebilirsiniz). Kartın üzerinde etiketleri ve bazı yerlerinde jelatinleri hâlâ duruyor, yani oldukça yeni görünüyor. Satıcı, ürünün 10 ay daha garantisi olduğunu söyledi.

Bu sorunla karşılaştım, ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olabilir misiniz? Bu durum çok büyük bir sorun mudur, yoksa her ekran kartında yaşanabilecek bir şey midir?

Fan hızı %20’nin üzerine çıktığında bu ses fazla olmuyor. Bilgisayarı tamamen kapatıp fanları elimle yavaşça çevirdiğimde herhangi bir yere sürtmediğini ve bir şeye değmediğini gördüm. Oyunlarda ekran kartı sıcaklığı maksimum 75 °C, hotspot sıcaklığı ise 90 °C seviyelerini gördü. Fan hızını %30’a sabitlediğimde ise normal bir şekilde dönüyor ve herhangi bir ses çıkarmıyor.

Bir sorum daha olacak: Sistemde i5-12400F işlemci ve Cooler Master kule tipi soğutucu bulunuyor. Ancak oyunlarda işlemci sıcaklığı 85 - 90 °C değerlerine ulaşıyor. Satıcı anakart dahil tüm parçaların yeni olduğunu söyledi; dürüst birine benziyordu ve kasa da gayet temiz duruyordu. Eve getirdiğimde bilgisayar ilk başta BIOS ekranında takılı kalmıştı. Satıcı gelip BIOS pilini çıkarıp taktıktan sonra sorun düzeldi.

Ayrıca HWMonitor programında anakartın (Biostar H610M v2) TMPIN0 değeri oyundayken maksimum 90 °C civarında görünüyor. Boştayken bilgisayardaki tüm değerler 50 °C civarında ve normal seyrediyor.

Ne yapmam gerekiyor, bana yardımcı olabilir misiniz?

Bu tarz tıkırtı sorunları başka kartlarda da olabiliyor tabii ki. Garantisi var diyorsa gönderin garantiye, pek inandırıcı gelmedi bana ama. İşlemci sıcaklığını gelirsek soğutucu macunsuz takılmış olabilir, kasa havalandırması aşırı kötü olabilir ya da macunun yenilenmesi lazım, tabii soğutucunun tam modelini söylersen veya görsel atarsan daha iyi olur. Ayrıca hava akışı ihtimalini elemek için kasanın kapağını açıp test gerçekleştir. 90 derece TMPIN0 değeri de işlemciye ait, anakartın işlemci sıcaklığını ölçen sensörü de var dert etmen gereken bir şey değil..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…