Makaleler
1
Merhaba, Excel’de iki farklı tablo var. Neredeyse aynı isimleri kontrol edeceğim. Mesela diğer tabloda olup da bunda olmayan varsa, direkt o isimler çıksın.

Örneğin, sheet1.xlsx’te Ayşe, Defne, Bengü var diyelim. Sheet2.xlsx’te sadece Ayşe var diyelim. Sheet1 ile karşılaştırıp olmayan diğer 2 kişiyi ekleyip kırmızı arka plan ile gösterelim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sheet1’de eksikleri bulma:

• Sheet1’de isimlerin olduğu sütunu seçin (örneğin A sütunu).
  • Giriş > Koşullu Biçimlendirme > Yeni Kural > Formül kullanarak biçimlendirilecek hücreleri belirle seçeneğini açın.
  • Formül olarak şunu yazın

Kod:
=ISNA(MATCH(A1, Sheet2!A:A, 0))

• Biçimlendirme kısmında kırmızı arka plan seçin.
  • Tamam’a tıklayın.
  1. Eksik isimleri eklemek:
    • Eğer eksik isimleri Sheet1’e otomatik eklemek istiyorsanız, önce Sheet2’deki isimleri Sheet1’in altına kopyalayın, ardından Tekrar Edenleri Kaldır seçeneğiyle (Veri sekmesinden) yalnızca benzersiz isimleri bırakın.
    • Koşullu biçimlendirme kuralı eksik olanları zaten kırmızı gösterecek.

Bu şekilde Sheet1’de olup Sheet2’de olmayan isimler kırmızı arka planla, kolayca fark edilir hale gelir.

Sheet1'de eksikleri bulma:

• Sheet1'de isimlerin olduğu sütunu seçin (örneğin A sütunu).
  • Giriş > Koşullu Biçimlendirme > Yeni Kural > Formül kullanarak biçimlendirilecek hücreleri belirle seçeneğini açın.
  • Formül olarak şunu yazın

Kod:
=ISNA(MATCH(A1, Sheet2!A:A, 0))

• Biçimlendirme kısmında kırmızı arka plan seçin.
  • Tamam'a tıklayın.
  1. Eksik isimleri eklemek:
    • Eğer eksik isimleri Sheet1'e otomatik eklemek istiyorsanız, önce Sheet2'deki isimleri Sheet1'in altına kopyalayın, ardından Tekrar Edenleri Kaldır seçeneğiyle (Veri sekmesinden) yalnızca benzersiz isimleri bırakın.
    • Koşullu biçimlendirme kuralı eksik olanları zaten kırmızı gösterecek.

Bu şekilde Sheet1'de olup Sheet2'de olmayan isimler kırmızı arka planla, kolayca fark edilir hale gelir.

Hocam dediğiniz şekilde yaptım ben de olmadı maalesef.

Screenshot 2025-08-09 150312.webp

Hocam dediğiniz şekilde yaptım ben de olmadı maalesef.

Eki Görüntüle 171521
Hocam o halde bunu düşey ara ile yaparız. Kırmızı rengi için ayrıca koşullu biçimlendirme yaparız.

• Diyelim ki isimler A sütununda.
  • B sütununa şu formülü yaz

Kod:
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(A1;Sheet2!$A:$A;1;YANLIŞ);"YOK")

Bu formül, A1 hücresindeki ismi Sheet2’de arar. Bulursa ismi getirir, bulamazsa "YOK" yazar.

Kırmızı arka plan için koşullu biçimlendirme

• Sheet1’de A sütununu seç (isimlerin olduğu alan).
  • Giriş → Koşullu Biçimlendirme → Yeni Kural → Formül kullanarak seçeneğini aç.
  • Formül olarak şunu yaz
Kod:
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(A1;Sheet2!$A:$A;1;YANLIŞ)=A1;YANLIŞ;DOĞRU)

Hücre dolgu rengini kırmızı seç.

Hocam o halde bunu düşey ara ile yaparız. Kırmızı rengi için ayrıca koşullu biçimlendirme yaparız.

• Diyelim ki isimler A sütununda.
  • B sütununa şu formülü yaz

Kod:
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(A1;Sheet2!$A:$A;1;YANLIŞ);"YOK")

Bu formül, A1 hücresindeki ismi Sheet2’de arar. Bulursa ismi getirir, bulamazsa "YOK" yazar.

Kırmızı arka plan için koşullu biçimlendirme

• Sheet1’de A sütununu seç (isimlerin olduğu alan).
  • Giriş → Koşullu Biçimlendirme → Yeni Kural → Formül kullanarak seçeneğini aç.
  • Formül olarak şunu yaz
Kod:
=EĞERHATA(DÜŞEYARA(A1;Sheet2!$A:$A;1;YANLIŞ)=A1;YANLIŞ;DOĞRU)

Hücre dolgu rengini kırmızı seç.
Hocam ne yaptıysam beceremedim çok saçma.