Çözüldü Fare tıklama sorunu

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sercan06
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 8
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
  • Etiketler Etiketler
    fare sorunu
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Sercan06

Becerikli
Yer
Ankara
Benim bir fare tıklama sorunum var 6 aydır devam ediyor ne yaptıysam düzelmedi.
  • Farede sorunum var desem 6 fare var, hepsi markalı oyuncu faresi. Her birinde basılı tutarken koparıyor. Hepsinin farklı 1 tuşu yapıyor. Arada bu tuşlar yer değiştiriyor. :)
  • 2 ay önce Logitech G402 fare aldım. Orta tuşunda yapıyordu iptalledim kullanmıyordum o tuşu. 1 hafta önce sol tuşa geçti, zorladım filan tamamen iptal oldu tepki kalmadı. Garantiden yenisini gönderdiler. O sağlam gibi ama pek denemeyeceğim zamanla bozuyor :D
  • Anakart "ASUS B450 M-K II". Fare değilse anakart dedim BIOS filan güncelledim yok.
  • Geçen hafta ASUS B550 M-K anakart aldım parçaları taktım aynı şekil çıkar tak yaparken bir fare düzeldi tüm fareleri denedim hepsi düzeldi, sol tuşu tamamen yok edilen hariç. Akşama kadar BF oynadım 7 saat sonra tekrar başladı :D Anakartı iade ettim.
  • Bu arada BIOS ekranında gezinirken 10 tıklamadan 2 tanesi filan basmıyor 2. 3. tıklamada basıyor ama fare hızı akıcı bu normal mi bilmiyorum.
  • 3. seçenek RAM'ler "2x8 GB G.Skill F4-3600C18S-8GVK" anakarta bakıyorum bu kodun aynısı sonunda S yerine D yazan modeli destekliyor o da Solo ya da Dual anlamına geliyor sanırım. RAM'leri ayrı satıcılardan farklı zamanlarda aldım birleştirdim '2X 64-bit' yazısıyla Dual çalışıyor. Bunları tek tek ayrı RAM slotlarına takarak da denedim bir fark yaratmadı.
  • 4. Güç kaynağı ve kasa geçen hafta aldım onu da Zalman 600W Plus yeterli.
  • Ekran kartı 750 Ti kullanıyordum 10 senelik. Elimde 2.el RX580 aldım bu süreçte bir fark yaratmadı, ikisinde de aynı sorun.
  • Monitör yerine TV'ye HDMI bağladım fark yok.
  • Depolama virüs var desem M.2 SSD aldım anakart için ilk geldiğinde diğer depolama birimlerini takmadan kurdum yine aynı 1 yılda 4 format atmışımdır.
  • PC bu arada virüs de hiç bulaştırmadım desem yeridir 20 yıldır PC kullanan biri olarak gireceğim siteleri bilirim.
Kısaca değişmeyen işlemci (Ryzen 5 5500) ve 2x 8 GB RAM kaldı. Yeni anakartı test ederken düzelip tekrar kendisi de bozulduğu için direk eledim sıkıntıyı.

Bu arada işlemci de aldım "Ryzen 5 5600" tray şekilde kutusu açık gelsin de iade edebilirim belki sorun onda devam ederse.

İşlemci olma ihtimali hala düşük geliyor. RAM'leri tek tek desem de sonuç aynı. Fare desem bir gün sağ bir gün sol tuşu bozulmaz ya biri düzeliyor biri bozuluyor. :D

Yarın işlemciyi takıp onda da sorun bulamazsam ne yapacağım, işlemciden olma ihtimali var mı daha önce hiç böyle bir konu görmedim çıldıracağım.

Son olarak PC performansında sıkıntı yok. Takılma, donma RX 580 tarzı sorunlu ekran kartım olsa bile Ultra ayarlarda donmadan sıkıntısız Cyberpunk 2077, God of War, Horizon Forbidden West tarzı oyunları son ayarlarda oynuyorum. Tıklama sorunu oluyor ama boşta yaptığı gibi ne artıyor ne azalıyor.

Bana bir yardım fikir verin deneyecek çözümüm kalmadı sayılır. :D

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
İki olası şüpheli var bu durumda: Anakart ve işlemci. Anakartın farklı standarttaki USB potlarında bile bu srun devam ediyorsa işlemci değiştirin.

6 farklı farede yaşadığınız için hepsinin de bozuk olabileceğini düşünmeyelim...
Konuyu hortlatıyorum ama olaylar yeni sonuçlandı:

Dediğiniz gibi işlemciyi değiştirdim, 5600 aldım ve kullanıyordum. Yeni bir fare de aldım, eski sıkıntılarım kalmamıştı.

Bu süreçte, basılı tutarken kesilme sorunları ortadan kalktı ama iki defa yeni farenin sol tıklaması bozuldu (fiziksel değil). Ürünlerin garantisi de 4 ay kalmıştı, bu yüzden fareyi, anakartı ve işlemciyi toptan servise gönderdim. Hepsi sorunlu çıktı, değiştirildiler. :)

• İşlemci için herhangi bir not düşmeden direkt değişim yapmışlar.
  • Anakart için "ESD çipi değişti" yazmışlar. Bu çip, kısa devre algılayıp USB bağlantılarının düzgün çalışmasını engelliyormuş galiba. Bu durum, G402 farenin yazılımsal olarak sol tuşunu bozmuş.
Şimdi anladığım kadarıyla; başta olan işlemcideki sıkıntı, anakarttaki kısa devre çipini bozmuş. Bu da USB’lerin düzgün çalışmamasına sebep olmuş ve fareleri yazılımsal olarak kilitliyormuş. Hatta Zalman marka bir güç kaynağım vardı; yaklaşık 5-10 saat çalıştıktan sonra kendini korumaya alıp kapatıyordu, ama son 2 gündür o da sıkıntısız çalışıyor.

Değişmeyen tek şey RAM oldu, zaten onların da sağlam olmasını umuyorum artık. :D

Bu süreçte bana yardımcı olan herkese, başta @Recep Baltaş olmak üzere, herkese teşekkür ediyorum.
Geçen hafta 'ASUS B550 M-K' anakart aldım parçaları taktım aynı şekil çıkar tak yaparken bir fare düzeldi tüm fareleri denedim hepsi düzeldi, sol tuşu tamamen yok edilen hariç. Akşama kadar BF oynadım 7 saat sonra tekrar başladı :D Anakart'ı iade ettim.
Bana sürücü sorunu gibi geldi açıkçası. Format atınca hangi Windows sürümünü kuruyorsunuz?

Buraya yazarken bu testi de açık unutmuşum 15-20 dk süren test bu şekilde. Hızını 40 yaptım voltajı 0.1 olarak düşürdüm. Önceden hızı 42 voltajı 0.150 şeklinde düşürünce bu program error verdiydi. Genelde hızı ellemeyip sadece voltajı -0.150 düşürüp kullanıyordum hiç test etmeden. :D

1720363274596.webp

Bana sürücü sorunu gibi geldi açıkçası. Format atınca hangi Windows sürümünü kuruyorsunuz?

Windows 10 ve sürekli güncelliyorum. Önceden OEM key ile orijinal kullanıyordum key iptal oldu netten bir Serial yazarak orijinal gösteriyorum :D

1720363473090.webp

Prime95 testi yapmaya gerek yok bence. Format sonrası hangi sürücü ve yazılımları kuruyorsunuz? Bir de ben bu sorunu net anlamadım. Fare tıklamalarınızdan bazıları işlemiyor mu? Yani 10 fare basışınızdan 2'si işlemiyor mu?

Format bayağı attım bu sorun için. Ben de başta virüs ya da yazılım olarak gördüm. Sıfır Windows 10 kurup hiçbir şey yüklemeden güncellemeden denedim sonuç değişmedi. İşin garibi BIOS'ta da aynı şekilde gibi görünüyor denediğimde. BIOS'ta ayar seçerken bas ve çek yapınca seçer ya ben basılı tutuyorum 10-15sn sonra seçiyor kendi ya da menüde dolaşırken 10 tıklamadan 2 tanesi basmıyor o menüye 2 tıklamada zor giriyorum.

Soruna gelecek olursak. Fare ile basılı tutarken kopmalar meydana geliyor. (1dk içinde zamanı gelince yapıyor gibi anında olduğu da oluyor 30-40sn sonra da yapmaya başlıyor.

Fareyi Hareket ettirirken basılı tutarsam, zamanı gelince tekrar başka yerde pencere açmaya çalışıyor sürekli 2-3 defa bırakıyorum 5sn düzeliyor. Mesela bir şeyi sürüklerken kopuyor, oyunda basılı tutarken yayı germiyor ya da tam zamanına geliyor çift tıklıyor gibi.

Bu olay sadece farenin 1 tuşunda oluyor. Dediğim gibi sıfır fare aldım 2 ay önce orta tekerin tıklamasında vardı orayı hiç kullanmadım. 2 ay sonunda sol tuşu aynı şekil olmaya başladı ortası düzeldi. Logitech yazılımında ya da farelerinde sıkıntı var desem SteelSeries var o da aynı. Farenin bir Switch'ini düşman olarak görüyor, genelde sol tuş ama.

Windows 10'u bu ayın 3'ünde kurdum. Kurarken Windows sitesinden yükleme aracı indirip USB'yi yeni oluşturdum. Şu an içine bayağı yazılım kurdum anakartın chipsetlerini kurmazdım normalde onları bile kurdum. BIOS'a tekrar güncelleme attım 04/2024 tarihinde çıkmış yeni BIOS zaten yeni anakartı da güncelledim fayda etmedi iade etmeden önce. :D

Resmini atayım ama bu programlar yüklü değilken bile yapıyor. Pek farklı program da yok genelde ESET, Yandex, Logitech, Steam, HWMonitor, soud Blaster(Creative ses yazılımı), WinRAR, Discord. NVIDIA yad AMD ekran kartı.
Bunları kurarım her zaman başka bir şey kurmam.

1720380359555.webp

İki olası şüpheli var bu durumda: Anakart ve işlemci. Anakartın farklı standarttaki USB potlarında bile bu srun devam ediyorsa işlemci değiştirin.

6 farklı farede yaşadığınız için hepsinin de bozuk olabileceğini düşünmeyelim...
Ben de ona yordum artık. Yarın gelicek bakalım yeni işlemci umarım düzelir.

Anakartın tüm USB’leri ve kasa bağlantısı da yapıyor. Yeni anakart aldığım gün 1 saat içinde fare tıklamaları düzeldi çıkar tak yaparken. 7 saat filan sonra tekrar başladı o yüzden anakart değil kesinlikle.

Bu sorun başladığından beri sadece anakart ve RAM’ler değişmedi tüm parçaları yeniledim. RAM’leri uzun süre denemedim, Tek tek denediğimde bir fark yaratmadı.

Çok kafa karıştırıcı bir sorun düzenli bile değil. Bazen tuş yeri değişiyor, kopmalar azalıyor veya artıyor. Klavye de bile aynı sanırım pek fark edilmiyor. Bir ara capslock açınca kapatmak için shift basmam gerekiyordu. Yeni anakart da fareler düzeldiğinde oda normale döndü yada tuş değiştirdi.

Bu olayda geçen, Logitech g402 fare hikayesini de yazayım. :D

Bende başta 9 yıllık kullandığım logitech G402 faresi vardı onun orta tıklama ile yandan 1 tuşu fiziksel olarak bozuktu.
Eskidi yıprandı ve açıkçası bu fare sorunları başladı diye 2-3 ay önce tekrar aynısından satın aldım.

Yeni gelenin orta tıklama tuşu aynı sorunu yapıyordu. Bende alışkanlık zaten o tuşu iptalledim kullanmadım. Geçen haftalarda sol tuşunda başladı sorun 2 gün demeden tamamen yok oldu. Yazdım garantiden yenisini yolladılar eski fareyi de istemediler.

Bende oldu mu 1 eski, 1 bozuk, 1 yeni fare.

Dün ilk farenin kartını çıkardım. Bozulan farenin kutusu ile değiştirdim, Bozuk switchleri de söktüm yeniledim. Sol tuşu tamamen çalışmayan switch'i de çıkarıp. Sorun çıkaran eski farenin soluna aktardım çalışıyor kopma sorunu da yapmıyor şimdilik. Sorunlu tuş da kalmadı ama bozulacak zamanla eminim.

Diyeceğim o ki her zaman direk bozuk görmüyor, Zamanla oynarken 1 tane tuşu düşman görüyor sinyal filan yolluyor birşeyler oluyor. Aradan 2 ay geçiyor o tuş düzeliyor başka tuşu düşman algılıyor. :D

Şimdi elimde 3 sağlam 2 bozuk fare var.

1. Garantiden gelen fare
2. Kendi tamir ettiğim.
3. Klavye ve fare kablosuz tek USB bağlanıyor. Faresi başta sorunluydu geçen hafta yeni anakart ile klavye ve faresi düzeldi görünür de tekrar sorun yaratmadı.

Şu an bozuk olan 2 tanesi de geçen hafta o 7 saat sürede düzelmişti ama bir fare bozulunca tekrar başladılar.

Neyse duruma göre yarın tekrar dönerim. İşlemciden bile olsa direk bozuklar düzelmez sanki. Çiplerine kalıcı bir şeyler yapıyor gibi. Sorun çıkarmayanlar yeni işlemciyi kullanırken bozulursa ancak anlarım.(Anakartın başına geldiği gibi.)

Yeni bir şey buldum karıştırırken. Bu olay görüntüleyici raporu nasıl oluyor pek bilmiyorum ama bir dünya hata vermiş pc kurulduğundan beri olaylarla bağlantılı sanırım.

@Recep Baltaş
Yeni işlemci geldi taktım bozuk fareler aynı değişmedi. Biraz zor anlaşılıyor artık 1dk içinde yapıyorsa 2-3dk şu an ama o değişkendi zaten.

Belki kalıcı çiplerini bozmuştur mantığı ile biraz böyle kullanmayı planlıyorum 1-2 gün.
Olay günlüğünde verdiği hatalar canımı sıktı bir format atıp hiç bir şey kurmadan denemem lazım int bağlantısız filan. (modem bile değişti aslında bu olayda)

Bu sorun oluştuğundan beri pc en ufak bağlantısına kadar değişti kasa dahil. Eski parçalara bakıyorum. iİşlemci fanı ve tek tek denediğim RAM’ler kaldı prizden desem evin genel hattında sorun yoksa denedim onu bile.

Farelerin çiplerin de kalıcı hasar bırakıyor gözüyle bakıp. Değişken bir durum gözlemlemem lazım artık elimde çare kalmadı.

Son durum---------

Şimdi yeni işlemci ile tekrar bios güncelleyip ayarları sıfırladım. Tüm depolama birimlerini ve bağlantılar da sadece klavye ve fare seçenekleri bıraktım. Klavyeyi değiştim. M2 SSD secure format attım ve Windows kurdum ekran gelince ethernet kablosunu çıkardım ve fare hala aynı sıkıntılı durumdaydı. Olay günlüğüne baktım 5dk bile olmadan 22 hata 225 uyarı almıştı. :D Sonra update yaptım sadece win programları ile hala sonuç degişmedi. Olay günlüğü de normal değil gibi hata süreleri kopmalarla eşlesiyor sanırım.
1720538694774.webp

Dosya Ekleri

• 2024-07-08_23-44.webp
    2024-07-08_23-44.webp
    125,9 KB · Görüntüleme: 38
  • 2024-07-08_23-45.webp
    2024-07-08_23-45.webp
    119,8 KB · Görüntüleme: 37
Olay Görüntüleyicisi raporlarını paylaşır mısınız?

Konuyu hortlatıyorum ama olaylar yeni sonuçlandı:

Dediğiniz gibi işlemciyi değiştirdim, 5600 aldım ve kullanıyordum. Yeni bir fare de aldım, eski sıkıntılarım kalmamıştı.

Bu süreçte, basılı tutarken kesilme sorunları ortadan kalktı ama iki defa yeni farenin sol tıklaması bozuldu (fiziksel değil). Ürünlerin garantisi de 4 ay kalmıştı, bu yüzden fareyi, anakartı ve işlemciyi toptan servise gönderdim. Hepsi sorunlu çıktı, değiştirildiler. :)

• İşlemci için herhangi bir not düşmeden direkt değişim yapmışlar.
  • Anakart için "ESD çipi değişti" yazmışlar. Bu çip, kısa devre algılayıp USB bağlantılarının düzgün çalışmasını engelliyormuş galiba. Bu durum, G402 farenin yazılımsal olarak sol tuşunu bozmuş.
Şimdi anladığım kadarıyla; başta olan işlemcideki sıkıntı, anakarttaki kısa devre çipini bozmuş. Bu da USB’lerin düzgün çalışmamasına sebep olmuş ve fareleri yazılımsal olarak kilitliyormuş. Hatta Zalman marka bir güç kaynağım vardı; yaklaşık 5-10 saat çalıştıktan sonra kendini korumaya alıp kapatıyordu, ama son 2 gündür o da sıkıntısız çalışıyor.

Değişmeyen tek şey RAM oldu, zaten onların da sağlam olmasını umuyorum artık. :D

Bu süreçte bana yardımcı olan herkese, başta @Recep Baltaş olmak üzere, herkese teşekkür ediyorum.

Son düzenleme:
Çözüm
Geri
Yukarı Alt