Fedora masaüstünüze iPhone 17 ekranınızı kablosuz olarak yansıtmak için kullanabileceğiniz açık kaynaklı bir uygulama var: UxPlay. UxPlay, Linux sisteminizi doğrudan bir Apple AirPlay alıcısına dönüştürüyor. Bu sayede iPhone'unuza üçüncü parti herhangi bir uygulama yüklemenize gerek kalmadan, Apple'ın kendi yerleşik ekran yansıtma teknolojisini kullanabiliyorsunuz.

UxPlay Kurulumu ve Kullanımı​

UxPlay, Fedora'nın resmi paket depolarında bulunuyor, bu yüzden kurulumu son derece pratik.

Adım 1: Kurulum

Fedora 43'te Terminali açın ve aşağıdaki komutu çalıştırın (görüntü ve ses çözümü için gereken GStreamer paketleri otomatik olarak yüklenecektir):
Bash:
sudo dnf install uxplay

Adım 2: Aynı Ağa Bağlanma

iPhone cihazınızın ve bilgisayarınızın aynı Wi-Fi ağına bağlı olduğundan emin olun.

Adım 3: UxPlay'i Başlatma

Terminalde aşağıdaki komutu girerek yansıtma sunucusunu başlatın:
Bash:
uxplay
(Uygulama arka planda dinleme yapacağı için yansıtma boyunca bu terminal penceresini açık bırakmalısınız.)

Adım 4: iPhone 17'den Ekranı Yansıtma

1. iPhone 17'nizde parmağınızı ekranın sağ üst köşesinden aşağı doğru kaydırarak Denetim Merkezi'ni açın.
  2. İç içe geçmiş iki dikdörtgen şeklindeki Ekran Yansıtma simgesine dokunun.
  3. Çıkan listede UxPlay'i (veya bilgisayarınızın adını) seçin.
Saniyeler içinde iPhone 17 ekranınız, cihazın sesiyle birlikte Fedora masaüstünüzde açılacak.

Ekran Görüntüsü_20260406_115631.webp

Faydalı İpuçları​

• Tam Ekran Modu: Görüntüyü tam ekran yapmak için yansıtma penceresi açıkken klavyenizden F11 tuşuna basabilir veya uygulamayı en baştan uxplay -fs komutuyla başlatabilirsiniz.
  • Güvenlik Duvarı (Firewall) Uyarısı: Fedora, varsayılan olarak Firewalld açık olarak gelir. Eğer iPhone'unuz UxPlay'i listede göremiyorsa, güvenlik duvarınız mDNS (Bonjour) yayınlarını veya AirPlay portlarını engelliyor olabilir.
  • Sadece Ses Aktarımı: Sadece müzik aktarmak isterseniz, ekran yansıtmak yerine oynatıcının AirPlay ses menüsünden UxPlay'i seçerek bilgisayarınızı kablosuz bir hoparlör gibi kullanabilirsiniz.

Dosya paylasimi icin Landrop diye bir uygulama buldum. Linux Windows destekli IPhone'da da uygulamasi var cok iyi calisiyor. Hiz olarak cok memnun kaldim ve cok kolay baglaniyor.

Son düzenleyen: Moderatör: