Planlanmıyor Felsefe kategorisi ayet paylaşım yasağındaki mantıksal tutarsızlık

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Sigmund Freud
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 486
  • Etiketler Etiketler
    felsefe
Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Sigmund Freud

Tanınmış Üye
Makaleler
76
Felsefe kategorisi ayet paylaşım yasağındaki mantıksal tutarsızlık sebebiyle ayet paylaşım yasağının kaldırılması gerekiyor.

Çünkü felsefe, sadece batıdan ibaret değildir. İslam felsefesi ve Kur'an felsefesi gibi disiplinler de mevcuttur.

Ayet yasağı, felsefeyi sadece batıyla sınırlayıp İslam disiplini gibi geniş ve kapsamlı bir disiplini dışlamak anlamına gelir.

Bu bağlamda yasağın kaldırılması gerekiyor.

Öneriye katılın veya katılmayın pek önemli değil.

Felsefe kapsamında İslam felsefesi gibi ayrıca kendine has bir boyut da vardır ve bunu ret edemeyiz.

Gazali, Farabi, Mevlana, İbn-ü Rüşd gibi filozoflar İslam felsefesi filozoflarına örnek gösterilebilir.

Bunların yanında günümüzde Kur'an'ın kendisi bir felsefe konusudur.

@Enes3078

Son düzenleme:
Artı -1 Eksi
Ayet yasağının neden geldiğini bi' düşünelim dilerseniz hep beraber. Sizce neden böyle bir yasak getiriyoruz?
Eğer "karşim Allah öyle dedi" gibi tutumlardan dolayı getirdiyseniz haklılık payı var fakat bu yasakla çözülmez ki. O kişinin felsefe kategorisi konularına erişimi kısıtlanır olur biter.

Bu sebepten topyekün bir yasağın fazla katı ve aşırı olduğunu düşünüyorum.

Şimdi İslam'a karşı argümanı olan adama cevap verilmiyor çünkü ayet paylaşmak yasak. Büyük ihtimalle bu hadislere de uygulanıyor olmalı ve karşı taraf da anca "Kur'an'da belirtiliyor" diyebiliyor. Ne olacak şimdi?

Ayet yasağının neden geldiğini bi' düşünelim dilerseniz hep beraber. Sizce neden böyle bir yasak getiriyoruz?
Kavga çıkarabilme potansiyelli bir sürü konu açılıyor, yetersiz bir argüman olmuş. Hoş, argüman da sunmamışsınız. Bize soruyorsunuz anlamamız için. :D

Bir imansız olarak bu yasağı aşırı saçma buluyorum, onu da belirteyim.

Yani X kesim kullanıcıların yanlış tutumu sebebiyle felsefenin bir boyutu olan -küçük de değil büyük bir dünya- İslam felsefesini baskılamak ve dışlamak yanlış olur.

@Enes3078

Şimdi İslam'a karşı argümanı olan adama cevap verilmiyor çünkü ayet paylaşmak yasak. Büyük ihtimalle bu hadislere de uygulanıyor olmalı ve karşı taraf da anca "Kur'an'da belirtiliyor" diyebiliyor. Ne olacak şimdi?
Ya hayır, konu tek İslam'a karşı argüman sunmak veya sunmamak değil.
İslam felsefesinin kendi içinde bir boyutu var. Yani diğer kesim insanları ilgilendirmeyen sadece Müslümanları kapsayan bazı alt disiplinler de var.
Bunları konuşmak için otomatikman Kur'an'dan ayetler devreye giriyor ama yasak olduğundan bu olamıyor.

Dini inançlar doğrultusunda varlığına inanılan bazı yaratıcılar olduğunu biliyoruz. Buna inanan da var inanmayan da fakat olay bu değil. Olay, bu istediğiniz şeyi ancak din kategorisinde yapacak olmanız. Felsefeyle dini ayrıştırıyoruz ve dini kavgaların tümünün önüne geçmek adına tartışma yaratabilecek konuları onaylamıyoruz. Örneğin "Bana Allah'ın varlığını kanıtlayın" diye bir konu açılıyor ve tüm konu kavgaya dönüyor. Aslında bu kuralı getirerek kavga çıkaracak türden tüm dini felsefe konularının da önüne geçmiş oluyoruz.

Bize soruyorsunuz anlamamız için. :D

Felsefe kategorisi hakkındaki bir öneride bırakın da biraz sizleri düşündürelim, öyle değil mi? :)

Olay, bu istediğiniz şeyi ancak din kategorisinde yapacak olmanız.
E o zaman din kategorisi açın, sizi durduracak birisi mı var? Tanrı gibi inançlar hakkındaki şeyleri din/inanç kategorisinde paylaşırız, böylece sorun çözülür. Çok mu mantıksız? Sanki forum kökten değişecek.

Son düzenleme:
Dini inançlar doğrultusunda varlığına inanılan bazı yaratıcılar olduğunu biliyoruz. Buna inanan da var inanmayan da fakat olay bu değil. Olay, bu istediğiniz şeyi ancak din kategorisinde yapacak olmanız. Felsefeyle dini ayrıştırıyoruz ve dini kavgaların tümünün önüne geçmek adına tartışma yaratabilecek konuları onaylamıyoruz. Örneğin "Bana Allah'ın varlığını kanıtlayın" diye bir konu açılıyor ve tüm konu kavgaya dönüyor. Aslında bu kuralı getirerek kavga çıkaracak türden tüm dini felsefe konularının da önüne geçmiş oluyoruz.

Şöyle bir şey var; felsefe ve din ayrışmayacak şeyler doğası gereği. Çünkü dediğim gibi; İslam felsefesi diye bir şey var. Yani İslam felsefesi sadece "Bana Allah'ın varlığını kanıtla kanki"den ibaret değil.
Buna dikkat çekmek istiyorum.

Bunun yanında "Allah'ın varlığını kanıtlayın." gibi bir konuda bile ayet paylaşmak oldukça doğaldır. Çünkü söz konusu Allah'tır ve Allah adındaki tanrının gönderdiği iddia edilen bir kitap var. Allah'ın varlığını Allah'ın kelamından bağımsız kanıtlamaya çalışmak kendi içinde tutarsızdır.

Dediğim gibi bir kesimin hatalı davranışları üzerine topyekün bir yasağın yanlış olduğunu düşünüyorum.

Forumda saygı odaklı bir anlayışın geliştirilmesi için yasakçı zihniyetten de öte, inşa edici yapıcı zihniyete göre hareket etmek önemlidir; buna örnek bir eylem olarak kavgayı tetikleyen kullanıcının uzun bir süre yaptırım gücü olacak kadar felsefe kategorisinden uzaklaştırılması verilebilir.

AI kullanmadım, dilim böyle yani. N'aparsınız? :D

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt