Rehber FFmpeg kurulumu (Windows)

Makaleler
4

Konu Başlıkları Gizle

1. 1 FFmpeg nedir?
  2. 2 İndirme
  3. 3 Yükleme
  4. 4 Kullanım

FFmpeg nedir?​

Kısaca FFmpeg, medya dosyalarını işlemek için kullanılan açık kaynaklı bir program. Örneğin, bir videoyu farklı bir formata dönüştürmek isterseniz, FFmpeg'i kullanabilirsiniz. Günümüz de HandBrake gibi arayüzlü video işleme programları arka plan da FFmpeg kullanıyor. Aynı şekilde Adobe Premiere Pro FFmpeg kullanmasa da videoları FFmpeg ile export edebiliyorsunuz, edit uygulamaları da kullanıyor kısaca.

İndirme​

Windows'ta FFmpeg kurulumu Linux gibi apt install ffmpeg yazarak olmuyor maalesef. Başlayalım.

Download FFmpeg adresine geldiğiniz de size dosyaları indirme ekranı değil de kaynak kodunu indirme ekranı gelecek. Evet FFmpeg doğrudan size dosyaları sunmuyor, kaynak kodunu sunuyor. Alttaki Windows ikonuna tıkladığınız da başka topluluklar tarafından derlenmiş dosyaları göreceksiniz. Burada iki kaynak var, BtbN ve gyan.dev. Ben şiddetle gyan.dev tavsiye ediyorum. Şimdi bu adrese gidelim. Builds - CODEX FFMPEG @ gyan.dev

gyan.dev adresinde bizi üç şey karşılıyor, "git master builds", "release builds" ve "tools" git master builds uygulamanın son halinin derlenmiş dosyaları, bu genelde stabil olmuyor maalesef tavsiye etmiyorum. Release builds ise uygulamanın yayınlanmış son sürümünün derlenmiş hali, bu stabil olan ve bizim indireceğimiz sürüm. Tools ise FFmpeg için bazı ek bileşenler içeren bir paket, bunu da indireceğiz, örneğin H.264 Codec'ini Tools'u indirmeden elde edemiyoruz. Dosyalardan "full" yazanları indireceğiz, essentials sürümler de yaygın kütüphaneler kullanılıyor, full sürümde tüm kütüphaneler dahil edilmiş biçimde.

Kısaca indireceğimiz dosyalar:

Yükleme​

Dosyaları çıkartmamız gerek şimdi, FFmpeg'i klasör yerine direkt diske çıkartıyorum (tavsiye ederim).

Klasörün adını düz ffmpeg olarak değiştiriyorum. Ardından tools'u çıkartıyorum, herhangi bir yere çıkartabilirsiniz. Ardından tools'u çıkardığım yere gidip bin klasörünü kopyalıyorum ve ffmpeg klasörüne yapıştırıyorum. Şimdi FFmpeg hazır fakat CMD'ye girip ffmpeg yazdığınızda hata alacaksınız, bunu düzeltmek için önce ffmpeg klasörünün içinde ki bin klasörünün yolunu kopyalıyorum. Arama kısmına "gelişmiş sistem ayarları" yazıp giriyorum ve "ortam değişkenleri" kısmına giriyorum. Hemen ardından "path" kısmının üzerindeyken "düzenle" diyorum ve "yeni" diyorum. Buraya ffmpeg/bin klasörünün yolunu kopyalayıp kaydedeceğiz. Artık FFmpeg hazır.

Kullanım​

Örnek bir kullanım göstereceğim, @Enderez isimli arkadaş videosunu GIF'e çevirmek istediğini söylüyordu, FFmpeg ile bunu yapalım. Terminali açıp
ffmpeg -i girdi_video.mp4 -vf "fps=10,scale=800:-1:flags=lanczos" -c:v gif -loop 0 çıktı_gif.gif yazmanız yeterli olur. Video konumlarını doğru bir şekilde doldurun yeter.
Kısaca komutlar:
  1. -i video konumunu belirtir.
  2. -vf "fps=10,scale=800:-1:flags=lanczos" video filtrelerini tanımlar. Bu örnekte, kare hızını (FPS) 10'a ayarlıyoruz (fps=10) ve görüntü boyutunu 320 piksele ölçeklendiriyoruz flags=lanczos ise lanczos filtresini kullanıyoruz daha kaliteli olması için.
  3. -c:v gif çıktı dosyasının video codec'ini GIF olarak ayarlar.
  4. -loop 0 GIF'in sonsuz döngüde oynatılmasını sağlar.
Rehber buraya kadardı, görüşmek üzere.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…