Fiber altyapısı olmayan binaya FTTH çekilebilir mi?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Talo
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 645
  • Etiketler Etiketler
    fiber

Talo

Uzman
Merhaba mahalleye fiber dönüşüm başlatıldı.

Turuncu kablo çekildi, diğer binaların kablo çekilmesinin bitmesini bekliyoruz artık. Hiç fiber altyapısı olmayan binaya FTTH çekilir mi veya hala FTTB çekiliyor mu? FTTH çekilmesi için binanın yeni olması mı gerekmekte?

Artık çoğunlukla FTTH çekiliyordur. FTTB 2018'den öncesi binalarda varsa vardır. Malatya'daki oturduğum bina 2016'da yapıldı ve altyapı FTTB idi.

Tabii depremden sonra taşınarak VDSL'e düştüm.

Son düzenleme:
Artık çoğunlukla FTTH çekiliyordur. FTTB 2018'den öncesi binalarda varsa vardır. Malatya'daki oturduğum bina 2016'da yapıldı ve altyapı FTTB idi.

tabii depremden sonra taşınarak VDSL'e düştüm.

FTTH döşenmesi için yeni bina eski bina olması şartı var mı?

@8668 hocam cevaplarsa daha doğru olur. Ben aşırı hakim değilim.

İlla benim bildiğimi merak ediyor isen şart yok. Yeni binalara zaten mecbur getiriyorlar artık çünkü bakır kablolar fiber kablo'dan daha pahalı olduğunu duydum. Eski binalara ise bakır kablo getiremeyeceklerine göre (ki paylaştığın fotoğraf'tan belli) FTTH getiriyorlar.

FTTH döşenmesi için yeni bina eski bina olması şartı var mı?
Eski, yeni fark etmiyor artık. FTTB DSL, FTTB ETH yatırımları artık bitti. Tamamen FTTH kurulumları yapıyorlar. Yukarıdaki fotodaki 4 veya 6 core (fiber kıl) turuncu kablo. Oraya OFDK (iç mekan dağıtım kutusu) gelecek. Bütün işlemler bittikten sonra aktif edilecek ardından 1000Mbps paket alabilirsiniz.

Hocam fiber bazen siyah kutuda bazen beyaz kutuda sonlandırıyorla farkı var mı acaba?

Hocam fiber bazen siyah kutuda bazen beyaz kutuda sonlandırıyorla farkı var mı acaba?
Bu OFDK'ların iki türlüsü var.
Birisi dış mekan OFDK diğeri iç mekan OFDK.

Dış mekan OFDK binalara drop/FRP olarak dağıtılan türde bir kutu. Bu dış mekan OFDK'lardan binalara havai şekilde gider, gittiği binalara iç mekan OFDK koyularak 1 coru, PLC ile daire sayısına göre çoklanarak dağıtılır.

İç mekan OFDK'da ise MUFA (yeraltı ek kutusu) veya OFSD (Fiber saha dolabı) gibi kabinlerden 4 veya 6 core kablo binaya gelir. Bina içine OFDK koyularak 1 coru daire sayısına göre çoklanır.

Yani esasında hem sahada hem de bina içinde kullanılabilir, hangi renk/hangi marka olursa olsun fark etmez, bina içinde sonlandırma türü aynıdır.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…