5659

Üstün
Makaleler
2
Evet sorum başlıktaki gibi, özellikle bu konuyu Android için soruyorum. 139 gibi daha önceki sürümlerde bu sorunun hala devam ettiğini gördüm. Zaten oluşturulan girdi sayısını "about:cache" sayfasından görebiliyoruz.

Asıl amacım tabii ki tekel olmuş Google'ın değirmenine su taşıma konumundan çıkmak...

@Vavien. hocam özellikle sizin bu konuya hakim olduğunuzu hatırlıyorum, son düşünceniz nedir bu konu hakkında?

Tarayıcınız aniden kapandığında size şu sekmeler açıktı, tekrar açalım mı diyor ya, işte o muhabbetten kaynaklanıyor. Bunu yedekleme sıklığı varsayılan olarak atıyorum 15 saniye. Bunu diske yazmalı çünkü olay o. Diske yazınca da SSD ömründen gidiyor. Süreyi artırınca işlevin anlamı kalmıyor. O yüzden süreyi artır diyenlerden uzak durun. Chrome ne kadar yapıyor bilmiyorum. Forumda daha önce bu olay hakkında birkaç şey yazmış olmam lazım, orada araştırıp yazmış olabilirim.

Başka bir durum varsa bilmiyorum. Olayın illaki bir gerçekliği vardır ama internette karşınıza çıkan ilk şeyler delinin birinin kuyuya attığı taş. Herkes öldürüyor diyor, kimse nasıl olduğunu bilmiyor, anlatmıyor.

about:cache sayfsında direkt olarak aktif kullandığım bir tarayıcı olmamasına rağmen 8398 girdi ~627 MB yer kaplıyor. Şöyle kabaca göz atınca 300 kB yer kaplayan şunu veya bunu görüyorum. Diğerleri de bunlar gibi script, style, image dosyaları.

Telefonda nispeten daha aktif kullanıyorum. 4797 girdi ~522 MB yer kaplıyor. Akıllı Firefox düzgün şekilde formatlamadığı için hiç okunur halde değil. Absürt bir değer olduğunu sanmıyorum.

Firefox'a en çok kazandıran Google.

Son kısma şunu eklemeyi unutmuşum.

Son düzenleme:
Geçen gün Reddit'te bir kullanici Firefox'un günlük 8 GB veri yazdığını soylemisti. Ne kadar doğru bilmiyorum ancak modern SSD'ler için bu oldukça önemsiz. Mesela benim PC de NVMe Samsung MZVLQ512HBLU-00BTW modeli var. Baktığın zaman 300 TBW yazma ömrü var. Basitçe hesap yapmak gerekirse her gün 100 GB veri yazdirsam bile 8 yıl sonra ömrü bitiyor. Kaldı ki bu süre sonunda tamamen ölmüyor. Eskiden Firefox kullanırken bu süreyi 10 dk ayarlamistim. Şimdi Vivaldi kullanıyorum kaç sn de bir yazıyor bilmiyorum bile. Kisacasi çok düşünmemek lazim. İçine sinmeyen varsa 15 sn zamanı 1 dakikaya çıkarabilir en azından.

@Vavien. hocam Google'ın mecburiyetten Mozilla'ya finansman sağladığını düşünüyorum, tekel olması göze batmasın diye vesaire...

Ben hala emin olamadım, acaba Chrome bu yazma işini ne kadar yapıyor, bi' istatistik olsaydı ona göre kıyas yapardık.

@16593 Android'te yazma periyordu daha kısa hocam.

Ne yapsam bilemedim, Firefox'ta bu sorun var. Diğer alternatif de ya Chrome ya da Chrome bozması Chromium tabanlılar :(.

Ararsaniz insanların kendi verilerini bulabilirsiniz. Kendiniz de yapabilirsiniz. Process Explorer ile bakabilirsiniz.

@BursaliEfsane Android'te yazma periyordu daha kısa hocam.
Dert ediyorsanız kapatın. Hazır el atmışken onbellegi de kapatın.

Ben bugüne kadar depolama yüzünden kullanılmaz hale gelen telefon hiç duymadım. İllaki vardır ama çoğu telefon ya fiziksel darbe ya yeterince yaşlanma sonucu yenisi alınma ya da batarya yüzünden bozuluyor.

Palavra. Hani gigabayttı.

Dosya Ekleri

• Screenshot 2025-09-18 at 15-28-19 Network Cache Storage Information.webp
    Screenshot 2025-09-18 at 15-28-19 Network Cache Storage Information.webp
    15,7 KB · Görüntüleme: 60
Son düzenleme: