Şu soru tipinde zorlanıyorum, yapamıyorum. Ne yapabilirim?
Bu mantıkta düşünebilir kesinlikle.Aslında hep x = v/t formülünü kullanıyorsun. Sadece alınan yollar değişebiliyor. Mesela 6. soruda formülü kullanarak hızları bulabiliyoruz. Şu şekilde: vK . t = 2d, vL ⋅ t = 3d. Ondan sonra A noktasında 2t anında trenlerin arkaları buluşuyorlarmış. Burada yine alınan yolları bulmamız lazım. K treninde bu yol boyu kadardır. L treninde ise (tren boyu + 5d) kadardır. K treninde formülü uyguladığımızda sadece zaman 2 katına çıkıyor, yani boyu 4d kadar olmuş oluyor. L treninde ise (tren boyu + 5d) = 6d olmalı. Çünkü başta 3d bulmuştuk ve sadece zaman 2 katına çıktı. Buradan da L treninin boyu d olarak çıktı. Diğer sorularda da mantık aynı. Sürekli x = v/t formülünü kullanıyoruz. Sadece alınan yolu dikkatli hesaplamak lazım.
Aslında hep X = v/t formülünü kullanıyorsun. Sadece alınan yollar değişebiliyor. Mesela 6. soruda formülü kullanarak hızları bulabiliyoruz. Şu şekilde: VK. T = 2D, vL ⋅ t = 3D. Ondan sonra A noktasında 2T anında trenlerin arkaları buluşuyorlarmış. Burada yine alınan yolları bulmamız lazım. K treninde bu yol boyu kadardır. L treninde ise (tren boyu + 5D) kadardır. K treninde formülü uyguladığımızda sadece zaman 2 katına çıkıyor, yani boyu 4D kadar olmuş oluyor. L treninde ise (tren boyu + 5D) = 6D olmalı. Çünkü başta 3D bulmuştuk ve sadece zaman 2 katına çıktı. Buradan da L treninin boyu D olarak çıktı. Diğer sorularda da mantık aynı. Sürekli X = v/t formülünü kullanıyoruz. Sadece alınan yolu dikkatli hesaplamak lazım.
Yine işlem ile yapılabilir fakat ben işlemle uğraşmadım. Eğer zaten boyları eşit olsaydı, ikisi de L noktasında buluşurdu arka noktaları. Hızları eşit olmasına rağmen Y trenine daha yakın yerde arkaları, bu yüzden Y treni daha uzun olmalı ki L ve M arasında buluşsunlar. 3. öncülde Y treninin uzunluğunu d'den kısa aldığımızda da koşulları sağlıyor. O yüzden kesinlikle doğru diyemeyiz.Mesela 8. soruda cevap "D" ama ben sadece 1. öncülü bulabildim, orada ne yapacağız?
Hocam ben 8. soruyu sormuştum, sanırım 9'u cevapladınız.Yine işlem ile yapılabilir fakat ben işlemle uğraşmadım. Eğer zaten boyları eşit olsaydı, ikisi de L noktasında buluşurdu arka noktaları. Hızları eşit olmasına rağmen Y trenine daha yakın yerde arkaları, bu yüzden Y treni daha uzun olmalı ki L ve M arasında buluşsunlar. 3. öncülde Y treninin uzunluğunu d'den kısa aldığımızda da koşulları sağlıyor. O yüzden kesinlikle doğru diyemeyiz.