Tamam sana şu kadarını söylüyorum yine senin tercihin. Bu Debloat olayları biliyorsun genelde CMD ya da PowerShell üzerinden yapıyor. Kimi bunun için kendi tasarladığı bir arayüze sahip. Yalnız bu tür şeyler çıkmadan önce gerekli uygulamalar vardı. Onlardan bir örnek "Bulk Crap Uninstaller" direkt bir Windows programı altında. Sonra Debloat şu şekilde kendi reklamını yaptı "Gereksiz uygulamaları kapatın, RAM rahatlasın" Bu konu ilk çıktığında RAM kapasitesi darboğaz yaşayanlar kullandı, ve reklamı körükleyen kişilerde bu setuplara sahip kullanıcılar oldu. Daha sonra bu durumu değerlendirip daha ciddi ve gerçekten özellikle düşük sistemlere sahip insanlara hitap eden ISO kırpmaları popüler oldu, artık birbirleri arasında şu şekilde yarışıyorlardı. RAM boyutları boşta ve kullanımlarda. Sonra işin boyutu iyice tuhaflaşarak artık ISO kırpanlar arasında FPS, Frame Times değerleri üzerinden. Lakin sonra günümüze gelene kadar özellikle son 2-3 senedir Windows 11 kullanıcıları arttı, ve Microsoft, BIOS, ve özellikle Microsoft ile anlaşma yapan hile koruma sistemleri artık her şeyin normal durumlarda oynamasını şart koydu. Dolasıyla Debloat işlemleri, custom ISO'lar özellikle kullanılan bu Windows 11 de özellikle sorunlara neden oldu. Tabi sorunun ne olduğunu bilmek önemli, bunu kendi konumda incik bincik ayrıntısına kadar açıkladım. Örnek eskiden Windows üzerinde Timer resolution yani kernel ve donanımsal arası kesinti zamanlamasını ilgilendiren konuda bir CMD komutu ile işlemciler uçuyordu
HPET kapatmak direkt, yada daha detaylı genişletilmiş şekilde HPET parametre ayarı yapmak. Lakin dediğim gibi, her şeyin önüne geçtiler ve bu durumları engellediler, eskiden Windows'da bu ayarı yaptığın zaman mouse raporlama hızı x3-4 kat artıyordu. Şimdi 9800x3D işlemci artı yakın zaman önce 14900k ve 265k kullandım max raporlama hızı 3000-4000 arası stabil bozuk şekilde değişiyor. Yani uzattım biraz ama bu tür uygulamaları özellikle normal ve kesinlikle 32GB sahibi ve hatta 16GB sahibi olan kullanıcıların yapmasını önermiyorum. Açtığım konudada belirttim, artık Windows uygulamaları neredeyse kendi içinde tüm çalışan hizmetlere bağlı şekilde kalibrasyon durumlarını etkiliyor. Kısacası sen işine yaramadığını düşündüğün basit ve işe yaramaz gibi görünen bir hizmet arka planda başka hizmetler ile çalışıyor, dolasıyla kapattığın zaman Windows kernel çalışma biçimi kararsızlaşıyor. Demem o ki, Debloat ile zaten RAM kullanımı düşmüyor, max 400mb fln düşer emin ol. Bu sana hiçbir şey kazandırmaz, bilgisayarın performans yapısını Windows üzerinden değiştirmek istiyorsan custom ISO olayına girmen lazım, ama buda direkt yüksek bir şekilde Windows'un çalışma biçimini değiştiriyor. Kararsızlıklar, oynuyorsan eğer online yüksek rekabetçi oyunlarda attığın mermilerin sapması, sana hızlı gibi gelen, ama senkronizsayon bozukluğu olan bir sonuç yaratıyor. Kısacası başta Windows ve donanımsal ürün firmaları her şeyi standarta uymasını istiyor, bu gayet normal, çünkü kalibrasyon anlayışı böyledir. Hızlı bir sahnede o hızın sunmuş olduğu süreçte olman gerek, ne hızlı ne daha yavaşı, tam senkronize olmak. Debloat bu konuda ufak tefek sapmalara neden oluyor. Çünkü onlarda biliyor bunları, ama RAM yetersizliğinden dolayı sorun yaşayanları kullanmaktı asıl amaçları, şimdi o devirde kapandı ve Debloat + custom ISO devri neredeyse kapanmak üzere. Açtığım FPS, gecikme ve senkronizasyon konusuna bak bence
Dipnot; custom ISO en popüler ve en köklü olan ekip ReviOS ekibidir. Bu da Windows'un zamanında 1909 sürümünde AMD'lerin Windows kernel üzerinde yaşadığı zamanlayıcı üzerinde yaşadığı kronik bir sorunu CMD üzerinden bcdedit HPET komutları yaparak fixledikleri zaman meşhur custom ISO olmalarını tetikledi. Sonra MehmetISO'lar bile çıktı, ama şimdi yapmıyorlar bile, ve onlarda artık custom ISO yerine hali hazırda kullanılan Windows üzerinden yapıyor, çünkü custom ISO ayarları iyice dengesizleştirdiklerin farkındalar.