OW, Marvel Rivals gibi karakter odaklı olmazsa Valorant'dan çok fazla oyuncu çalabilir. Ama yerelde RIOT kadar bize değer vermezse, aynı CS'nin Rusya ve Türkiye'de popüler kalması gibi Valorant'da bizim ülkede popüler kalmaya devam eder. Onun dışında CS, CoD oyuncu çalması çok zor. Fortnite temeli bana göre keyifli değil. Cidden çok FPS oyunu oynayan biriyim, o kalite Fortnite'da yok.
Quake motorlarıyla yapılmış bir sürü eski oyun oynadım. CoD kullandığı motorun temeli de buna dayanıyor. Motoru asla tamamen değiştirmediler, geliştirebildikleri şekilde değiştirdiler. Veya Source ile yapılan Apex Legends örneğini verebilirim. Bazı motorlar cidden FPS için tasarlanmış. UE o FPS için tasarlanma olayını 4. motordan sonra bayağı saldı. Sadece bol ışıklı, efektli bir motora evrildi. UE3 ile yapılmış bir FPS oynayın, sonra UE5 ile yapılmış oynayın demek istediğimi hissedeceksiniz. Mesela eskiden çok oynadığım Special Force 2 UE3 ile yapılmış bir oyun.
UE'nin hatta geleceği artık animasyon tarafında. Çin'de her yıl binlerce donguha(anime) yapılıyor. Hepsi de UE gibi motorlar kullanıyor. Tencent bunun farkında olduğundan %50 hisseyi elinde tutuğu gibi, geri kalan hisseyi almaya çabalıyor.
Epic Games'e belki Unreal Tournament döneminden kafamda iyi bir notu olsa da, şu an ana odakları motor, animasyon ve mağaza olduğundan, oyun yapma konusunda bence o eski kaliteleri yok. Fornite sevilmiş olsa bile en çok pay pazar ekibinde, oyuna ekledikleri içerikler ile tutuyorlar. Yani şu karakter geldi, bu karakter geldi diyene kadar Fornite düz oyuncu tarafından çok da sevilen bir seri değildi. Farklı kitleleri, ağızdan ağıza oynatma politikası. Bunu da en iyi RIOT yapıyor LoL ve Valorant'ı aktif oynayanların çoğu oyunlar ile yeni tanışan insanlar oluyor. BR oyunlarında bana sorarsanız en keyifsiz oynanışa sahip olanı. Bina sisteminden bağımsız temel FPS mekanikleri Warzone gibi oyunların yanında çok yetersiz kalıyor.
Ayrıca bu oyunu geliştirirken, UE5 nasıl kullandıklarını da merak ediyorum. Rivals bu aralar oynuyorum, lumen vb. eklemişler ama performans çok da iyi değil. DLSS olmadan 100 FPS kaybı var. Bellek sızıntıları var gerçi daha onlar düzelmeden bir şey diyemem.
Bu arada bence Fornite mod olarak getirmek yerine, ayrı bir oyun olarak çıkarmaları daha doğru olur. Potansiyeli olacak kadar basit bir oyunsa, Steam'a da gelmesi faydalı olur.