Makaleler
43
Selam, ilk öncelikle sistemimi yazayım:
  • İşlemci: Intel i5-6200U
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce 940M 2 GB
  • RAM: 8x2 16 GB RAM (DDR 3 galiba)
  • 500 GB Kingston SSD, 1 TB HDD

Grafik ayarlarım ise şu şekilde:
Oyunu pencereli tam ekranda oynamamın sebebi, tam ekranda oynadığım zaman oyunun çok daha fazla kasması ve ekran yenileme hızının 120 Hz'den 30 Hz'e düşmesi.

Ekran Alıntısı.webp

Ekran Alıntısı 2.webp

Bu grafik ayarları ile ortalama 60-80 FPS civarlarında oynuyorum ancak oyun ne yapıyor olursam olayım sürekli 2-3 saniyeliğine donuyor.

MSI Afterburner ile kullanım değerlerine baktığım zaman oyunun donma esnasında ekran kartı kullanımının %0-%10'lara kadar düştüğünü gördüm. Bu donma o kadar sık yaşanıyor ki neredeyse her 5-10 saniyede bir bu durum yaşanıyor.

Çözüm için yaptığım şeyler ve ek bilgiler:
  • Oyunun dosyalarını doğruladım.
  • DirectX 11'e aldım (FPS 10-20'lere düştü.)
  • DirectX 12'ye almaya çalıştım (Oyunu yeniden başlatmama rağmen tekrar DirectX 11'e döndü, kısacası DirectX 12'ye alamadım oyunu.)
  • NVIDIA Denetim Masası ayarlarım yüksek FPS için olması gerektiği gibi.
  • Windows Grafik Ayarlarında Fortnite'ı seçerek "Yüksek Performans" seçeneğine aldım.
  • NVIDIA Denetim Masası'nda "Program Ayarları" bölümünde Fortnite'ı seçtim.
  • Windows 10 son sürümde.
  • Sürücülerim güncel.
  • Windows Güç ayarlarım yüksek performansta.
  • Bilgisayar gayet soğuk ve serin, MSI Afterburner'dan baktığım kadarıyla parçalarda o şekilde (Ekran kartı en fazla 60-70 derecelere çıkıyor ancak işlemciyi hatırlamıyorum.)
  • İnternet bağlantım iyi.
  • Sistemde virüs yok.
  • Parçalarda herhangi bir overclock yok.
  • Arka planda çalışan başka bir uygulama vs. yok.
  • Sistemim Fortnite'ın sitesinde yazan en az sistem gereksinimlerine göre gayet yeterli.

Son düzenleyen: Moderatör:
DirectX 12'ye almak kesin çözüyor tecrübe ile sabit ama neden DirectX 12'ye alamadığınızı anlayamadım oyunun config dosyasından değiştiriliyorsa oradan değiştirmeyi deneyin.

DirectX 12'ye almak kesin çözüyor tecrübe ile sabit ama neden DirectX 12'ye alamadığınızı anlayamadım oyunun Config dosyasından değiştiriliyorsa oradan değiştirmeyi deneyin.

Herhalde değiştiriliyormuş onu bir deneyeceğim.

@1854 Epic Games üzerinden “-D3D12” kodu ile DirectX 12'ye aldığımda oyun direkt açılmadı. O kodu sildiğimde açıldı. Oyunun içinden DirectX 12'ye almaya çalıştığımda da oyun yeniden başlamasına rağmen tekrar DirectX 11'e geçiyor. Neden olduğunu anlamadım. Bu arada “AppData/Local/FortniteGame/Saved/Config/WindowsClient” konumunda “GameUserSettings” dosyanında “sg.ShadingQuality” ve “sg.LandscapeQuality” ayarlarını 0'a çekince donma ve takılma sorunları bir tık daha azaldı gibi ancak hâlâ devam ediyor. Şu DirectX 12'ye neden alamadığımı detaylaca araştıracağım ve çözmeye çalışacağım.

Son düzenleme:
Yanlış bilgi: 940M, DirectX 12 desteklemektedir.
Herhalde değiştiriliyormuş onu bir deneyeceğim.

@1854 Epic Games üzerinden “-D3D12” kodu ile DirectX 12'ye aldığımda oyun direkt açılmadı. O kodu sildiğimde açıldı. Oyunun içinden DirectX 12'ye almaya çalıştığımda da oyun yeniden başlamasına rağmen tekrar DirectX 11'e geçiyor. Neden olduğunu anlamadım. Bu arada “AppData/Local/FortniteGame/Saved/Config/WindowsClient” konumunda “GameUserSettings” dosyanında “sg.ShadingQuality” ve “sg.LandscapeQuality” ayarlarını 0'a çekince donma ve takılma sorunları bir tık daha azaldı gibi ancak hâlâ devam ediyor. Şu DirectX 12'ye neden alamadığımı detaylaca araştıracağım ve çözmeye çalışacağım.
Ekran kartın 11 destekliyormuş şimdi baktım da o yüzden olmuyor.