creazy

Başarılı
Merhaba, bir şey merak ediyorum. Örneğin forumda yeni konular açıldığında sisteme ekstra yük biniyor mu? Ya da bir konu 500–1000 mesaj gibi yüksek sayılara ulaştığında forum bundan etkileniyor mu?

Ayrıca çok fazla mesaj ve etkileşim olması performansı düşürür mü? Sadece merakımdan soruyorum. Forum ileride daha da büyüyüp kitlesi çok genişlediğinde (örneğin Technopat gibi büyük bir platform olduğunda) bu yükü sorunsuz şekilde kaldırabilir mi?

@Barış
@Hasan Merkit.

Selam,

Yönetim daha etkili bir açıklama yapacaktır ama;

Uzun, tablolu, paragraflı ve farklı renkli yazılarla yazılmış konular sayfayı yüklerken bir yük oluşturuyor evet. Haricinde ise, büyüyen ve gelişen bir sitenin elbette ilerleyen vakitlerde daha gelişmiş bir sunucu gerektireceği aşikar.

Aslında bu tür durumlar çoğu modern forum yazılımları için oldukça normal, öngörülebilir şeyler. XenForo gibi yazılımlar zaten bu tür yükleri kaldırabilecek şekilde tasarlanıyor.

Yeni konu açılması tek başına sisteme ciddi bir yük bindirmez. Bu işlem veritabanına aslında yeni bir kayıt eklemekten ibaret. Aynı şekilde mesaj sayısının artması da doğrudan bir problem oluşturmaz. 500 veya 1000 mesajlık konular forumlarda yaygın ve XenForo bu tarz uzun konuları sayfalama yani pagination ile yönettiği için hepsini tek seferde yüklemez. Yani kullanıcılar sadece ilgili sayfayı görüntüler ve bu da performansı dengede tutar.

Asıl önemli nokta, eş zamanlı kullanıcı sayısı ve sunucu altyapısı. Aynı anda çok fazla kişinin aktif olması (mesaj yazma, sayfa yenileme, arama yapma gibi işlemler) sistem üzerinde daha belirgin bir yük oluşturur. Ancak bu da doğru sunucu yapılandırması (iyi bir hosting, cache kullanımı, CDN vb.) ile rahatlıkla yönetilebilir.

Etkileşim arttıkça performansın düşmesi yaşanabilir bu da tamamen altyapının ne kadar iyi optimize edildiğine bağlı. İyi yapılandırılmış bir XenForo forumu, kullanıcı sayısı artsa bile gayet akıcı çalışmaya devam eder. Zaten büyük platformlar da aynı mantıkla çalışıyor, sadece daha güçlü sunucular ve ek optimizasyonlar kullanıyorlar.

Merhaba, bir şey merak ediyorum. Örneğin forumda yeni konular açıldığında sisteme ekstra yük biniyor mu? Ya da bir konu 500–1000 mesaj gibi yüksek sayılara ulaştığında forum bundan etkileniyor mu?
Milisaniyelik yüklenme geciklemeleri olur. Mesaj sayısından dolayı gözle görülür yavaşlama kesinlikle olmaz.

Ayrıca çok fazla mesaj ve etkileşim olması performansı düşürür mü? Forum ileride daha da büyüyüp kitlesi çok genişlediğinde (örneğin Technopat gibi büyük bir platform olduğunda) bu yükü sorunsuz şekilde kaldırabilir mi?
Mesaj sayısı değil. Ziyaretçi yükü artırır. Ziyaretçi arttıkça yük artar. Sitenin sunucusu şu anda Technopat veya daha büyük forumu kaldırabilecek donanımlara sahip.

Şu ana kadar olan tüm yavaşlamaların sebebi host firmasının network yapısı ve saldırılardan kaynaklanıyor. Saldırı konusunda da gelişme var. Saldırılardan az etkilenir hâle getirmek için çalışıyoruz. 🙏

Ayrıca çok fazla mesaj ve etkileşim olması performansı düşürür mü? Sadece merakımdan soruyorum. Forum ileride daha da büyüyüp kitlesi çok genişlediğinde (örneğin Technopat gibi büyük bir platform olduğunda) bu yükü sorunsuz şekilde kaldırabilir mi?

@Barış
@Hasan Merkit.
Minecraft'ta vesaire haritayı büyütmedin mi hiç?

Son düzenleyen: Moderatör: