FPS düşmesi, stuttering veya darboğaz: Hangisini yaşıyorum?

Çağrı35

Becerikli
  • Ekran kartı: ASUS GeForce GTX1080 ROG STRIX Gaming 8 GB GDDR5X 256bit DX12
  • İşlemci: Intel i5 9400F
  • Anakart: MSI MPG Z390 Gaming Edge AC
  • RAM bellek: XPG 2x8 3200 MHz 16 GB Dual

Oyunlarda FPS sabit 90-100 arasında giderken bir anda saniyelik 30'a düşüp tekrar 80 90 100 diye yükseliyor bu durum oyun keyfimi kaçırıyor. Sanırım bu duruma FPS düşmesi stuttering deniyor. Darboğazın tam tanımını bilmiyorum fakat bildiğim kadarıyla, ekran kartı %40 kullanılırken işlemci eğer %80 kullanılıyorsa bu darboğaz demek. Anladığım kadarıyla (oyunlarda) ekran kartı daha çok kullanılması gerekiyor. PC Build sitesinden darboğaz testi yaptığımda %17 darboğaz gösteriyor sanırım işlemcim ekran kartına göre biraz düşük kalıyor.

Örneğin; "Black Desert Online" oynarken İşlemci % 50 Ekran kartı %50 civarlarında kullanılıyordu. Ayarları yükselttim ve ekran kartı kullanım oranı %95 100'lere çıktı. İşlemci ise %40 50'lerde seyretti bu durum darboğazı engellemesi gerek araştırdığım kadarıyla ama yine aynı durum söz konusu drop yaşanıyor.

İnternette bazı çözüm yolları sunulmuş (yabancı kaynaklar dahil) bunların çoğunu denedim yine olmadı. Sistemim mi çok kötü anlayamadım fakat sanki eskiden böyle olmuyordu gayet akıcı oyunları oynayabiliyordum. SSD de mi bir problem var acaba dedim ve SSD'yi değiştirdim temiz kurulum yaptım yine de aynısı oluyor.

İşlemci ısım %100 yük altında 65 dereceyi, ekran kartım %100 yük altında 70 dereceyi geçmiyor

Bu konuda denilenleri yaptım yine de çözüme ulaştıramadım. Bilgisi olan arkadaşların bana yardımcı olmasını rica ediyorum.

FPS düşmesi yaşıyorsunuz. Bu ekran kartı kaynaklı da olabilir, işlemci de. Afterburner ile oyun içi değerleri izleyin derim. Mesela düşüş olduğunda hangi bileşenin frekansı düşüyor bakın. Eğer GPU’nun düşüyorsa sorun ekran kartındadır muhtemelen.

Son düzenleyen: Moderatör:
FPS düşmesi yaşıyorsunuz. Bu ekran kartı kaynaklı da olabilir, işlemci de. Afterburner ile oyun içi değerleri izleyin derim. Mesela düşüş olduğunda hangi bileşenin frekansı düşüyor bakın. Eğer GPU’nun düşüyorsa sorun ekran kartındadır muhtemelen.
Peki ekran kartı kaynaklıysa ne yapmam gerek ?

Darboğaz hesaplama sitelerini kullanmayın, doğru sonuçlar vermiyorlar.
Doğru diyosun hocam düzgün sistemlerde bile doğru sonuç vermiyor. Darboğaz tam nasıl oluyor peki en basitiyle işlemci fazla kullanılıp ekran kartı az kullanılırsa darboğaz mıdır ?

Söküp iyice temizleyip macun yenilemek.
Yeni yaptım hocam 1 ay olmadı başka ne sorunu olabilir ki

Mesela bu yüklediğim görsel cs 2 den. ısı değerleri gayet iyi fakat el tekrar başlarken 0 kullanıma düştü ram 16 gb hepsini kullanıyor. Bu şekilde oluyor demekki

Yeni yaptım hocam 1 ay olmadı başka ne sorunu olabilir ki

Mesela bu yüklediğim görsel cs 2 den. ısı değerleri gayet iyi fakat el tekrar başlarken 0 kullanıma düştü ram 16 gb hepsini kullanıyor. Bu şekilde oluyor demekki
@Recep Baltaş bu durumda ne yapmak gerekir hocam ?

Dosya Ekleri

• Adsız.webp
    Adsız.webp
    8,9 KB · Görüntüleme: 60
Son düzenleme:
@Çağrı35 CS2 özelinde güncel ekran kartı sürücüsü kullanmak önemli. Eğer güncel değilse güncelleyebilirsin. Eski sürücülerde anlık donma sorunu olabiliyor, en azından benim deneyimim bu şekilde.
Hocam ekran kartı sürücüm güncel fakat şimdi biraz deneyimledim GPU kullanımı 0 a düşüyor bir kaç saniyede bir sanırsam bundan ötürü esas sorunu yaşıyorum yani bir stabilite yok. El bitip yeniden başlarken 0 oluyor yukarıda ekran görüntüsü paylaştım. İşlemcide sorun olduğunu pek sanmıyorum PSU da Gigabyte G750H yani güzel bir PSU onla da alakalı sorun olduğunu sanmıyorum fakat sorun tam ne anlayamıyorum.

İşlemci ekran kartını tam besleyemiyor olabilir mi ? Black Desert oyunun da mesela GPU kullanımı %70ken işlemci de bir o kadar o yüzden bu drop sorunu olabilir mi?

Son düzenleme:
Windows arama çubuğuna disk temizleme yazıp DirectX Gölgelendirici Önbelleğini temizle. PC restart ve oyuna gir. Çözülüp çözülmediğini kontrol et.

Windows arama çubuğuna disk temizleme yazıp DirectX Gölgelendirici Önbelleğini temizle. PC restart ve oyuna gir. Çözülüp çözülmediğini kontrol et.
Hocam denedim fakat biraz test ettiğimde sanırım işlemcim ekran kartını besleyemiyor CPU %100 oluyor GPU %50 Black Desert Online da bu böyle. CS 2 de mesela sorun yok öyle drop yemiyor şu an kaldırdım tekrar kurdum yüksek ayarlarda genel olarak 100 fps alıyorum bazen 70 80 olup toparlıyor bu normal sanırım. Ama BDO da dediğim gibi işlemci ekran kartını besleyemiyor sanırım %100 ünü kullanıyor oyundayken ekran kartı %50sini

Geri
Yukarı Alt