Çağrı35
Becerikli
- Ekran kartı: ASUS GeForce GTX1080 ROG STRIX Gaming 8 GB GDDR5X 256bit DX12
- İşlemci: Intel i5 9400F
- Anakart: MSI MPG Z390 Gaming Edge AC
- RAM bellek: XPG 2x8 3200 MHz 16 GB Dual
Oyunlarda FPS sabit 90-100 arasında giderken bir anda saniyelik 30'a düşüp tekrar 80 90 100 diye yükseliyor bu durum oyun keyfimi kaçırıyor. Sanırım bu duruma FPS düşmesi stuttering deniyor. Darboğazın tam tanımını bilmiyorum fakat bildiğim kadarıyla, ekran kartı %40 kullanılırken işlemci eğer %80 kullanılıyorsa bu darboğaz demek. Anladığım kadarıyla (oyunlarda) ekran kartı daha çok kullanılması gerekiyor. PC Build sitesinden darboğaz testi yaptığımda %17 darboğaz gösteriyor sanırım işlemcim ekran kartına göre biraz düşük kalıyor.
Örneğin; "Black Desert Online" oynarken İşlemci % 50 Ekran kartı %50 civarlarında kullanılıyordu. Ayarları yükselttim ve ekran kartı kullanım oranı %95 100'lere çıktı. İşlemci ise %40 50'lerde seyretti bu durum darboğazı engellemesi gerek araştırdığım kadarıyla ama yine aynı durum söz konusu drop yaşanıyor.
İnternette bazı çözüm yolları sunulmuş (yabancı kaynaklar dahil) bunların çoğunu denedim yine olmadı. Sistemim mi çok kötü anlayamadım fakat sanki eskiden böyle olmuyordu gayet akıcı oyunları oynayabiliyordum. SSD de mi bir problem var acaba dedim ve SSD'yi değiştirdim temiz kurulum yaptım yine de aynısı oluyor.
İşlemci ısım %100 yük altında 65 dereceyi, ekran kartım %100 yük altında 70 dereceyi geçmiyor
Rehber: Drop, Stutter (Anlık Takılma) Sorunlarına Çözümler
Stuttering, oyunlarda ve diğer uygulamalarda can sıkıcı bir deneyim yaratabilir. Ekranınızda ani takılmalar veya kare hızında düşüşler yaşıyorsanız, buna stuttering denir. Bu sorunun birçok olası nedeni olabilir ve sorunu çözmek için birkaç farklı yöntem kullanılabilir. Bu rehberde, Windows'u...