FSB (Front Side Bus) OC işi eski bir iştir, şimdilerde Nebi Akgün gene video atmış, izledim biraz. AM5 sistem toplarken AMD hakkında bilgi toparlamak için iş gördü, kalanını kendi eski kütüphanemle birleştirip yoluma baktım.
BCLK demişler buna, muhtemelen "busclock" kısaltılmışı.
Bunlar biraz sıkıntılı OC işlemleri. Sadece işlemciyi değil komple sistemi overclock eder.
Eki Görüntüle 249224
Bu fotoğraf 2005 sonundan kalma kendi bilgisayarımdan.
Çarpan 200x14 yani 2800MHz Pentium D işlemci.
FSB'de 800MHz falanmış galiba düzelttim hesabı tutuyor.
RAM DDR2-667MHz idi ben bunu DDR2-533MHz'ye düşürerek ancak stabil hale getirmiştim.
Burada işlemcinin hızını 3.5'e çıkardım ama 3.5'da bırakınca oyunlarda YouTube hızlı oynatma gibi problemler oluyordu, yani oyunu 2X hızda oynuyorsunuz öyle düşünün. Topyekün instabil overclock böyle sapıttırıyordu.
3.4GHz'de ise stabildi. RAM'lere voltaj, işlemciye voltaj, PCI Clock'a ayar, RAM bölenine ayar.
Matematiğini de unutmuşum, Yapay zekâ sağ olsun bak o hatırlattı. (FSB X RAM böleni) X 2 = Efektif DDR Bu bölenlerden biri yapılıyordu.
Nebi video atmış izledim, yani ben bile ne yapmaya çalıştığını tam anlayamadım. BCLK değiştik bitti mi her şey?
@Ayhan Dönmez bu konuları ne kadar hatırlıyorsun? Böyle bir furya atıldı ortaya şimdi herkes yapmaya kalkacak özellikle R7 7800X3D sahipleri avucunu açmış bekliyor.