FSB overclock nasıl yapılır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Yakuza
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 100
  • Etiketler Etiketler
    overclock

Yakuza

Becerikli
FSB (Front Side Bus) OC işi eski bir iştir, şimdilerde Nebi Akgün gene video atmış, izledim biraz. AM5 sistem toplarken AMD hakkında bilgi toparlamak için iş gördü, kalanını kendi eski kütüphanemle birleştirip yoluma baktım.

BCLK demişler buna, muhtemelen "busclock" kısaltılmışı.
Bunlar biraz sıkıntılı OC işlemleri. Sadece işlemciyi değil komple sistemi overclock eder.

Bu fotoğraf 2005 sonundan kalma kendi bilgisayarımdan.

Gerçek FSB çarpan 200x14 yani 2800MHz Pentium D işlemci.

Overclocklu hali 251Mhz gerçek FSB.

Efektif FSB'de 800Mhz falanmış galiba düzelttim hesabı tutuyor. Overclocklu hali 1004Mhz

RAM DDR2-667MHz idi ben bunu DDR2-533MHz'ye düşürerek ancak stabil hale getirmiştim.

Burada işlemcinin hızını 3.5'e çıkardım ama 3.5'da bırakınca oyunlarda YouTube hızlı oynatma gibi problemler oluyordu, yani oyunu 2X hızda oynuyorsunuz öyle düşünün. Topyekün instabil overclock böyle sapıttırıyordu.

3.4GHz'de ise stabildi. RAM'lere voltaj, işlemciye voltaj, PCI Clock'a ayar, RAM bölenine ayar.
  • 1:1
  • 4:5
  • 2:3
  • 3:4
  • 5:6
Matematiğini de unutmuşum, yapay zekâ sağ olsun bak o hatırlattı. (FSB X RAM böleni) X 2 = Efektif DDR Bu bölenlerden biri yapılıyordu.

Nebi video atmış izledim, yani ben bile ne yapmaya çalıştığını tam anlayamadım. BCLK değiştik bitti mi her şey?

@Ayhan Dönmez bu konuları ne kadar hatırlıyorsun? Böyle bir furya atıldı ortaya şimdi herkes yapmaya kalkacak özellikle R7 7800X3D sahipleri avucunu açmış bekliyor.

Son düzenleme:

Tozlu raflarda yerini aldı, unutalı hayli oldu. Eski eskide kaldı, mimari değişti. Kuzey köprüsü vs. kalmadı, dahili bellek kontrolcü, PMIC RAM'e entegre vs. Nebi iyi bir noktaya değinmiş değinmesine ama bu herkesin becerebileceği bir şey değil. BCLK stabiliteyi ciddi bozuyor, limitler ve sınırlar da platforma göre hayli değişken. Kullandığın GPU, AMD/NVIDIA veya Gen 3-Gen 4 M.2 bile etkiliyor. SATA'yı zaten devre dışı bırakmak lazım. AM5'te senkron olarak 102-103 BCLK üzeri göremedim. Onunla da ancak 5.5 GHz ve 6500 MT/s CL26 1:1 mod vs. açabildim. Çok gerekli değil, asenkron ECLK yöntemi ile ancak diğer bileşenler saat hızı etkilemeden CPU çarpanına yoğunlaşmak çok daha iyi sonuç verir. Normal kullanıcı çok da becerebileceği bir şey değil, niş kitle hitap ediyor. 5 GHz kilitli R7 7800X3D, bu sayede stok R7 9800X3D 5.2 GHz performansına erişebilir.

Çarpan kilidi kapalı işlemcilere FSB ile OC yapardık, anakart bus hızı, PCIe, RAM ne varsa yükselirdi; mecburen onları da düşürürdük. Güzel bir mazi, bendeki QX9650'nin FSB hızı 1333'tü. Eski NVIDIA panel çok akıcı çalışıyordu.

Bu bilinen bir şeydi zaten, TR YouTube camiasında da birinin çıkıp anlatması AM5 platformu adına iyi oldu. Normal kullanıcı yine beceremeyecektir, stabil kullanamaz sistemi. DRAM stabilitesi direkt olarak bozuluyor zaten, FCLK, MCLK, UCLK etkileniyor. Henüz insanlara Hynix, Micron, Samsung ve Die olayını öğretemedik. FSB, BCLK, ECLK nasıl öğreteceğiz ya da uygulayacaklar? EXPO açmaktan imtina eden bir kitle var.

R7 7800X3D kullananların sayısı hayli fazla, +200Fmax verdim hız artmadı diye ağlanan çok. Rehber hazırlanabilir. Asenkron modeli dediği model tek tıkla oluyorsa yapsın millet o zaman. IPC farkı var tabii gene 9800X3D gibi olmaz da işte 90+ dakikaları oynatır.

Son düzenleyen: Moderatör:
R7 7800X3D kullananların sayısı hayli fazla, +200Fmax verdim hız artmadı diye ağlanan çok. Rehber hazırlanabilir.

Çarpan kitli zaten, +200 etkisiz. Sadece ECLK ile Fmax artışı mümkün. Bazı kartlarda BCLK ile de artmıyordu sanırsam, üst segmentte değişmiş olabilir. O hususta emin değilim. Her kartta BCLK ile bu işlemcinin çarpanı artırılamıyor. Voltaj ve sıcaklığa hassas, Cache konumu sonrasında R7 9800X3D'de değişti ve bu sorunların çoğu çözüldü. Bu çipte Tj Max. zaten 95 derece değil de 90 derece çekildi. Anlık sıcaklık zıplamaları ile ünlü bir işlemci, fanlar uçuşa geçiyor masaüstünde dahi.

ECLK desteği olan bir kartta insanlar işlemci olarak R7 7800X3D tercih etmeyecektir, diye düşünüyorum. ECLK destekli kartlar minimum 20.000 TL bandında. X870E-E'den itibaren var. Carbon'da vs. de yok, Max serisi alman lazım. Onlara eklendi.

O zaman delinin biri kuyuya taş atmış işine döndü, basit-ulaşılabilir olaydı eski işlemci kullananlara çok faydalı olabilirdi, araştıran öğrenen uygulayabilirdi. 9800X3D eskimeye başlayınca sahiplerini sevindirir ancak.

Orta segmentte BCLK ile frekans ve çarpan artışı yakalanabiliyorsa iş görür, diğer türlü ECLK ile halledilir. BCLK ile zaten halledilse dahi son kullanıcı kullanıp da stabil edemez gibi. Uzmanlık gerektiriyor. DRAM ve FCLK etkileyecek, diğer çevre bileşenleri zaten etkiliyor. Kolay bir iş değil. Bu işlemci özelinde BCLK ile problem yaşandığını hatırlıyorum, üst segment kartlarda izin veriliyor olabilir. BIOS kaynaklı bir durum.

Bu tarzda uğraşılabilir. iGPU vs. de kapatılması lazım.

Gönlümden bu işin R5 5600 - R5 7500F - R5 7600X vs kullanıcılarına faydası olmasından yanaydı ve tabii her zamanki gibi zengin işi anakartlara has olarak konulmuş asenkron model.

Gönlümden bu işin R5 5600 - R5 7500F - R5 7600X ve kullanıcılarına faydası olmasından yanaydı ve tabii her zamanki gibi zengin işi anakartlara has olarak konulmuş asenkron model.

BCLK ile şu anda mümkündür, sorunsuz halledilebilmesi lazım. Yıllar önce problematikti, 3 yıl öncesinden söz ediyorum. Giriş ve orta segment her daim problem yaratmaya meyilli. Şu an için BIOS'lar zaten oturdu, B850M-K gibi bir kartta R7 7800X3D ile halledebilir BCLK muhabbeti. Ama 102-102.5'tan öteye geçilmesi neredeyse imkansız. PCIe, FCLK, SATA hepsi etkiliyor. Gen 3 M.2 varsa çok problem mesela, BCLK artıramaz. Tolere edemiyor. Gen 4 M.2 ve NVIDIA GPU ile 102 bandı mümkün. ECLK en rahatı, onsuz zor dediğin gibi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…