DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Herkese iyi akşamlar forum sakinleri. Dün gerçekleştirdiğim Samanyolu çalışmamı sizlerle paylaşmak istedim. Yaklaşık olarak saat 23:50 gibi Samanyolu Yükselirken çekimine başladığım Lagoon Nebula çevresi, Galaktik Merkez'in çekimlerini kabaca saat 03:00 sularında bitirdim ve kalibrasyon kareleri aldım.

Görselleri kategorize etme, istifleme, plate solve etme, fotometrik renk kalibrasyonu uygulama, arka plan temizliği yapma, gürültüden arındırma ve sonrasında da yıldızdan arındırıp germe işlemlerini tamamlayarak görselleri bindirip son dokunuşları yaparak sabaha doğru güneş doğarken süreci bitirdim.

Samanyolu120x81.webp

Çekim esnasında kullanılan ekipman ve entegrasyonu süreleri:

Takip: Sky-Watcher Star Adventurer 2i
Gövde: Fujifilm X-S20
Lens: Viltrox 56mm F1.7 (optik kalite icin F2.8 tercih ettim)

Light (görüntü kareleri): 120 sn x 81
Dark (hot pixel ve termal izler için): 120 x 20
Flat (lens kusurları, toz ve pislik için) 25
Bias (sensör okuma gürültüsü için): 54

Bu çalışmam esnasında hava 20 derecelerden 16 derecelere düştüğü için çiy, nem ve soğuk ile uğraştım. 2 defa takip durdu ve takibi hızlıca tekrar ayarladım. Samanyolu'nun yükseliş açısını hesaplayarak kadrajı yana doğru yatırdım ve 2 saat 42 dakika boyunca kadraja tek cisim girmedi.

Umarım hoşunuza gitmiştir :).

20260611_002052.webp

Herkese iyi akşamlar forum sakinleri. Dün gerçekleştirdiğim Samanyolu çalışmamı sizlerle paylaşmak istedim. Yaklaşık olarak saat 23:50 gibi Samanyolu Yükselirken çekimine başladığım Lagoon Nebula çevresi, Galaktik Merkez'in çekimlerini kabaca saat 03:00 sularında bitirdim ve kalibrasyon kareleri aldım.

Görselleri kategorize etme, istifleme, plate solve etme, fotometrik renk kalibrasyonu uygulama, arka plan temizliği yapma, gürültüden arındırma ve sonrasında da yıldızdan arındırıp germe işlemlerini tamamlayarak görselleri bindirip son dokunuşları yaparak sabaha doğru güneş doğarken süreci bitirdim.

Eki Görüntüle 256554

Bu çalışmam esnasında hava 20 derecelerden 16 derecelere düştüğü için çiy, nem ve soğuk ile uğraştım. 2 defa takip durdu ve takibi hızlıca tekrar ayarladım. Samanyolu'nun yükseliş açısını hesaplayarak kadrajı yana doğru yatırdım ve 2 saat 42 dakika boyunca kadraja tek cisim girmedi.

Eki Görüntüle 256555
Uzay sahte, dünya düz, Ay'a asla gidilmedi (!)

Bu adama bayılıyorum ya, seneye kesinlikle başlayacağım fotoğraf çekmeye Fujifilm alıp. Uzay fotoğrafçılığına daha çok var ama, ekipmanlar pahalı oldukça.

Eki Görüntüle 256554

Eki Görüntüle 256555
NGC 7000 veya M42 çekme şansınız var mı? Bu setle güzel bir şey yakalanır gibi hissediyorum.

Elinize sağlık hocam, mükemmel görünüyor. Kayıpsız halini alabilir miyim bir problem olmazsa. 🙏🏻

Teşekkür ederim :). Kayıpsız hali için: Samanyolu 120x81 - Google Drive

NASA bu kadar kaliteli çekemiyor.

Ahaha, teşekkürler. Nerede o ekipman ya, bi' bizde olsa neler çekeriz 🤠.

Mükemmel çıkmış hocam.

Ben de 30 saniyeliğine pozladım max bu kadar oldu :hehehe:

Eki Görüntüle 256558

Eline saglik. Işık kirliliği kaynaklı parlak çıkabilir pozlama + 30 saniyede yıldızlar kayabilir. 12-13 sn idealdir. Bir de RAW çekip şoyle bi' en azindan 20-30 kareyi istifleyip bir seyler deneyebilirsin.

Fotomontaj bu. Ben bakınca simsiyah uzay.

Yalan söyleme !!!

Gökyüzüne yansıtıp çektim zaten, kendim uydurdum görüntüyü (!) 😝.

Değerli yorumun icin teşekkürler :).

NGC 7000 veya M42 çekme şansınız var mı? Bu setle güzel bir şey yakalanır gibi hissediyorum.

Messier 42 kış hedefi, yazın gözükmüyor ne yazik ki. Eylül sonu, ile ekim gibi yükselir ama karaya çok yakın olur o da. NGC 7000'e gelirsek, o bölgenin hepsini geniş açılı şekilde çekmek halihazırda planlarım dahilinde.

Samanyolu'nun Kuğu tarafı tepeye yükseldiği zaman pozlamak daha rahat olur. NGC 7000 ve çevresinden güzel bir kadrajlamayla minimum 2 saat ışık toplarsam tatmin edici sonuçlar ortaya cikar diye düşünüyorum. O bölgeyi çektiğimde etiket atarım sana da ;).