@creazy, ben 8 GB RAM'li Lenovo LOQ kullanıyorum Windows 11 ile. Oyun bile oynuyorum sorunsuzca. 16 yeterli, 32 iyi, 64 abarti.
Hocam nasıl yeterli be? LoL oynarken bile 13GB RAM yiyor. 24GB RAM'e sahibim. Boşta 6GB-7GB RAM tüketimi var değişik şekilde. Herhalde 24GB RAM diye sonuna kadar sömürecek utanmasa.

@creazy, ben 8 GB RAM'li Lenovo LOQ kullanıyorum Windows 11 ile. Oyun bile oynuyorum sorunsuzca. 16 yeterli, 32 iyi, 64 abarti.

Anladım hocam. Yani,

2x16 GB DDR4 Dual channel mı daha iyi olur, yoksa 1x16 GB, 1x32 GB DDR5 mi daha yüksek performans verir?
Yoksa DDR5 tek modül olsa bile, 2x16 GB DDR4'ün Dual channel performansını geçebilir mi?

Anladım hocam. Yani,

2x16 GB DDR4 Dual channel mı daha iyi olur, yoksa 1x16 GB, 1x32 GB DDR5 mi daha yüksek performans verir?
Yoksa DDR5 tek modül olsa bile, 2x16 GB DDR4'ün Dual channel performansını geçebilir mi?

DDR4 almayın direkt. DDR5 tek seçeneğiniz olsun. 2x16 bulamazsanız 1x32 de olur. Dual ve Single channelin uçurum farkı yok DDR4 sistemlerdeki gibi.

Anladım hocam. Yani,

DDR4 almayın direkt. DDR5 tek seçeneğiniz olsun. 2x16 bulamazsanız 1x32 de olur. Dual ve Single channelin uçurum farkı yok DDR4 sistemlerdeki gibi.

2*16 alman daha.

Arkadaşım bilgisayarcıdan bir gaming laptop alacak ama RAM konusunda kararsız kaldı. Seçenekler şöyle:

2x16 GB DDR4.
1x16 GB DDR5.
1x32 GB DDR5.

Hangi kombinasyonu almasının daha mantıklı olacağını sordu. Alacağı laptopun tam modelini bilmiyorum, sadece bilgisayarcıda birkaç farklı model olduğunu, aralarındaki farkın da büyük ihtimalle RAM ya da bir tık üst seviye donanım olabileceğini söyledi.

Bu RAM seçeneklerine göre sizce hangi modeli tercih etmeli?

2*16 mantıklı olur çünkü her marka bilgisayarın donanımına müdahale etmene izin vermiyor arka kapağını açarsın kapakta bırakmış olduğun bir izden anlarlar ya da bilgisayarın seri numarasına bakarlar modeline bakarlar senin donanımın ile normal donanım özelliklerine baktıkları zaman senin ileriye dönük olarak RAM veya hafıza eklemesi yaptığın anlaşılır ve cihazın garanti dışı kalır ben şu an bu durumu yaşadığım için dizüstü bilgisayarlarda ne 16 GB RAM'li ne de 512 GB SSD'li bilgisayarları tavsiye etmiyorum ben boş slota ekleme yapamayacaksam niye bu bilgisayarı o haliyle satın alıyorum zaten mühendisliği çoğu markanın zayıf ya da ucuza mal ettikleri ürünlerde mühendisliği adamakıllı konuşturmuyorlar bari bizim kendi eklemelerimize karışmasınlar.