Selam,

Depolama dışında bir maliyeti bulunmuyor, kaynak kullanımı yeterince optimize.
Tekil kullanıcı ve sayfa görüntüleme sayılarının üye olanlar ve olmayanlar arasında dağılımı ne kadar?

Yani forumu günde tekil 1.000 kişi ziyaret ediyor, bunların 300'ü üye. Günde 10.000 sayfa görüntüleniyor, bunların 6.000'i üyeler tarafından gibi veri varsa paylaşabilir misiniz?

Uzaktan bakınca sayfa sayısı olarak üyeler daha fazlaymış gibi geliyor. Bu yüzden tarayıcı önbelleği sayesinde trafik yükü o kadar yoktur gibi geliyor.

Kullanma oranının %10-15, dosya boyutunun ise 5-10 GB olduğunu düşünüyorum.

Tekil kullanıcı ve sayfa görüntüleme sayılarının üye olanlar ve olmayanlar arasında dağılımı ne kadar?

Yani forumu günde tekil 1.000 kişi ziyaret ediyor, bunların 300'ü üye. Günde 10.000 sayfa görüntüleniyor, bunların 6.000'i üyeler tarafından gibi veri varsa paylaşabilir misiniz?

Uzaktan bakınca sayfa sayısı olarak üyeler daha fazlaymış gibi geliyor. Bu yüzden tarayıcı önbelleği sayesinde trafik yükü o kadar yoktur gibi geliyor.

Kullanma oranının %10-15, dosya boyutunun ise 5-10 GB olduğunu düşünüyorum.
Son 24 saatin benzersiz ziyaretçi sayısı 200 bine yakın, aktif üye ortalaması ise günlük 1.500 düzeylerinde. Cache oranı %30, boyutu ise 50 GB düzeylerinde.

Sunucu boyutu mu yoksa GIF boyutu mu? GIF ise maşallah. Sunucu ise paylaşılan görsel miktarı düşünülünce biraz az geldi. WebP, çözünürlük ve dosya boyutu kısıtlamaları yüzünden olsa gerek.

Benim kastettiğim insanların tarayıcısıydı. Tarayıcı belirli bir süre aynı URL'deki kaynağa istek atmak gerektiğinde bu zaten bizde var deyip cihazdakini kullanıp sunucuya istek göndermiyor.
Mesela bu sayfayı yenilediğimde 136 istek ile 5,3 MB veri gerekmiş ama sadece 65,4 kB sunucudan istenmiş.
Tarayıcı eklentilerini kapatınca ise 266 istek ile 10,2 MB veri için 221 kB sunucudan istenmiş. Tracker ve şart olmayan JS ile bayağı bir fark var mış.