Arkadaşlar Gigabyte Aero KD15 dizüstü bilgisayarımı kullandığım esnada tarayıcı üzerindeyken "(CRITICAL_PROCESS_DIED)" mavi ekran hatası aldım. Daha sonrasında bilgisayar kendini kapattı. Tekrar açmayı denediğimde Windows'u boot etmeden direkt BIOS'a yönlendiriyor. Güvenli modda da açılış sağlayamıyorum. Sorunu nasıl çözebiliriz?
Aldığın hatanın çok geniş bir skalası var özellikle dosyayı görmediğimiz için. Kritik bir sistem işlevi çöküyor ve bu genelde donanımsal hata sonucu oluyor. Genelde diyorum çünkü her zaman değil. Sistem boot etmiyor demişsin, belki de cihazın boot cihazını yani diskini görüp görmediğini BIOS üzerinden kontrol etmelisin. Bu hatada sıkça gördüğümüz sorunlardan biri de disk bağlantısının zayıflığıdır.
Aldığın hatanın çok geniş bir skalası var özellikle dosyayı görmediğimiz için. Kritik bir sistem işlevi çöküyor ve bu genelde donanımsal hata sonucu oluyor. Genelde diyorum çünkü her zaman değil. Sistem boot etmiyor demişsin, belki de cihazın boot cihazını yani diskini görüp görmediğini BIOS üzerinden kontrol etmelisin. Bu hatada sıkça gördüğümüz sorunlardan biri de disk bağlantısının zayıflığıdır.
Beni BIOS'a yönlendirdiğinde boot menüsünde seçebileceğim boot seçenekleri yok maalesef. 2 hafta önce yeni bir SSD ve RAM takmıştım. NVMe girişlerinde 2 SSD de gözüküyor. Yeni taktığım SSD'den kaynaklanmış olabilir mi? Ancak dediğim gibi boot menüsünde boot edebilmesini yönlendirebileceğim seçenekler mevcut değil. Boot menüsünü görsel olarak ekledim.
Boot menüsündeki Option Priorities kısmının gözükmemesinin birden fazla sebebi olabilir ya. Secure Boot ya da CSM gibi ayarların açıklığı da etkiliyor orayı. Çok ciddi bir değişiklik yapmadıysan default ayarlarda tekrar bu sekmeye bakabilirsin. Bahsettiğin (Boot etmeden direkt olarak BIOS menüsünün gelmesi.) Genelde boot edecek bir cihazın yokluğunda olan bir harekete benziyor. Açıkçası aldığın mavi ekran da bunu destekliyor. Bir anda da düzelebilir bu durum ama eğer ciddi bir şekilde inatla devam ederse SSD bağlantılarını gözden geçir derim.
Boot menüsündeki option priorities kısmının gözükmemesinin birden fazla sebebi olabilir ya. Secure Boot'ya da CSM gibi ayarların açıklığı da etkiliyor orayı. Çok ciddi bir değişiklik yapmadıysan default ayarlarda tekrar bu sekmeye bakabilirsin. Bahsettiğin (boot etmeden direkt olarak BIOS menüsünün gelmesi.) Genelde boot edecek bir cihazın yokluğunda olan bir harekete benziyor. Açıkçası aldığın mavi ekran da bunu destekliyor. Bir anda da düzelebilir bu durum ama eğer ciddi bir şekilde inatla devam ederse SSD bağlantılarını gözden geçir derim.
BIOS'u pilini çıkarıp takarak resetledim bir kere ancak menü seçeneklerinde bir değişiklik olmadı. Deneme amaçlı olarak takılı olan 2 SSD'yi de çıkarıp takmıştım ama sonuçta bir değişiklik olmamıştı.
Sağladığınız bilgilere dayalı yaptığımız bir çıkarım idi. Sorun hala devam ediyor mu? Sorunu tekrardan açıklayabilirseniz sevinirim. Elimde herhangi bir bilgi olmadan çıkarım yapmak yerine yardımınızı almak daha iyi oalacaktır. Son olarak, sadece eklediğiniz yeni bellek ile SSD'yi çıkarıp tekrardan açmayı denediniz mi?
Sağladığınız bilgilere dayalı yaptığımız bir çıkarım idi. Sorun hala devam ediyor mu? Sorunu tekrardan açıklayabilirseniz sevinirim. Elimde herhangi bir bilgi olmadan çıkarım yapmak yerine yardımınızı almak daha iyi oalacaktır. Son olarak, sadece eklediğiniz yeni bellek ile SSD'yi çıkarıp tekrardan açmayı denediniz mi?
Yeni taktığım parçaları çıkarıp tekrar takıp denemiştim ama sonuç değişmemişti. Ancak bir süre demonte halde beklettikten sonra tekrar başlatma yapmadım.
Şu an son durumda hala bilgisayarı başlattığımda BIOS'a yönlendiriyor Windows'u boot etmiyor. Veri kaybı olmasını istemediğim için ikinci SSD'ye Windows yükleyip bilgisayarı açıp temizleyecektim bozuk dosyalar ancak Windows yüklerken de son aşamada görseldeki hatayı alıyorum ve Windows yüklenmiyor.
Aldığın hatalar spesifik bir hataya işaret etmedikleri için spesifik olarak konuşamıyorum zira ekrandaki hata bozuk bir ISO ya da UEFI sisteme yanlış ayarlanmış bir CSM ayarından da ortaya çıkabiliyor olduğu gibi bir disk sorunu da olabiliyor. Veri temizleme konusunda önerim boot edilebilen bir USB sürücüsü kurman olacaktır.
1 adet USB bellek. Tercihen 64 GB, zorunlu olarak 32 GB olmalı.
Rufus
Rufus'u çalıştırın USB belleği biçimlendirin, gerekli ayarları yapın.
Burada normal bir format USB'si oluşturmaktan farklı olarak yapacağımız şey Image Option kısmından Windows To GO seçeneğini seçmemiz. Ayrıca diğer ayarlamaları da düzgünce yapmamız lazım.
"START" dedikten sonra karşımıza İndirdiğiniz Windows 11 veya Windows 10 ISO dosyasına bağlı olarak Windows sürümleri gelir ve Rufus sizden USB...
Eğer hata hala aynıysa dediğim gibi ve dediğin gibi son takılan hardware parçaları olmadan laptopu default Hardware'i ile açmaya çalışman olacaktır.