Gigabyte B850 Aorus Elite B Kanalı RAM Slotları Çalışmıyor (DRAM LED Hatası)

BUCUGU

Üyecik
Herkese merhaba,

Yeni topladığım sistemde RAM'leri Dual Channel (Çift Kanal) olarak çalıştırmak istediğimde ciddi bir sorunla karşılaştım. Bilgisayar hiçbir şekilde kararlı açılmıyor ve anakart üzerinde DRAM kırmızı LED'i sabit yanık kalıyor.

Sistem bileşenlerim ve yaşadığım sürecin detayları şu şekilde:

Sistem Özellikleri:
  • Anakart: Gigabyte B850 Aorus Elite
  • RAM: Apacer 16 GB DDR5 (Aynı marka ve modelden 2 adet single modül var, ikisi de 4800 MT/s varsayılan hızlı)

Yaşadığım Süreç ve Denediğim Çözümler:

RAM'leri anakartın kitapçığında önerildiği gibi A2 ve B2 slotlarına taktığımda sistem tetik alıyor ancak ekrana görüntü gelmiyor, anakartta DRAM ışığı sabit kırmızı yanıyor. (Memory Training sürecini 5-10 dakika kadar bekledim ama durum değişmedi).

BIOS'u en güncel sürüme (F11 sürümüne) başarıyla güncelledim ve Load Optimized Defaults yaptım. EXPO profilini (6000 MHz) açmayı da denedim ama sonuç yine DRAM ışığı ve siyah ekran oldu.

RAM'leri tek tek test ettim. Tek RAM'i A2 slotuna taktığımda sistem sorunsuz açılıyor ve BIOS'a giriyor. Ancak aynı RAM'i tek başına B2 slotuna taktığımda sistem yine kilitleniyor ve DRAM ışığı yakıyor.

Şu an iki RAM'i yan yana A1 ve A2 slotlarına taktığımda sistem açıldı ve görüntü geldi. Ancak bu şekilde sistem mecburen Single Channel (Tek Kanal) modunda çalışıyor ve tam performans alamıyorum.

Sorum şu: RAM'lerin ikisi de tek tek A2 slotunda çalıştığı için RAM'lerde bir arıza olmadığını düşünüyorum. Sistem A1-A2 kombinasyonunda açılırken, B kanalındaki (B1 veya B2) slotlara RAM temas ettiği an kilitleniyor.

Bu durum işlemci soketindeki pinlerin yamulmuş olmasından (işlemci bellek kontrolcüsü hatası) mı kaynaklıdır, yoksa anakartın B kanalı fabrikasyon olarak arızalı (DOA) mıdır? Benzer bir durum yaşayan veya çözüm önerisi olan var mı? Ürünleri garantiye/değişime göndermeli miyim?

Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:

Dual kanal Boot sorunu yaşıyorsunuz. Sokette Bent pin olup olmadığını kontrol etmeniz lazım, soğutucu montajını da tekrar etmeniz lazım. Aşırı sıktığınızdan bu tarz sorunlar olabilir, 2-3 tur çapraz şekilde sıkılacak ve vidalar dönmediği yerde bırakılacak. Thermalright Contact Frame taktıysanız onun etkisi de olabilir. Bellek kontrolcü sorunu olduğunu pek sanmıyorum, nadirdir ama olasılıklar içinde. Önce anakart faktörünü dışlayın. B1 ve B2 ikisinde de denediğinde 1x16 Boot etmiyorsa başka açıklaması olamaz. A1-A2 Boot etmiş zaten.

Apacer seçimi de çok mantıklı olmamış bu arada, Micron çip kullanıyor bu modüller. Hynix 6000 CL30 alsaydınız çok daha iyi olacaktı, işin içine Micron ve Dual kanal Boot sorunu girince çıkılamadığı durumlar oluyor AM5'te. @BUCUGU

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…