Systemd 255 ile gelen mavi ekran özelliği sayesinde Linux camiasının da bir mavi ekranı oldu. Bunu normal durumda nasıl tetikleyebileceğinizi göstereceğim.
Bu mavi ekranın hiçbir zararı olmayıp herhangi bir tuşa bastığınız anda yok olacağını söyleyeyim. Çünkü bu ekran boot aşamasında meydana gelmeli.
Çalışma mekaniği şu:
İlk olarak dağıtımınızın uçbirim, terminal veya TTY'sini -her neyse işte- açıp aşağıdaki komutu yazmanız gerek.
[CODE lang="bash" title="Systemd Sürümünü Öğrenme"]systemctl --version[/CODE]
Eğer çıktıda
Daha sonra aşağıdaki komutu girip
[CODE lang="bash" title="Systemd-Bsod'u Çalıştırma"]sudo /usr/lib/systemd/systemd-bsod --continuous[/CODE]
Şimdi günlüğe bir acil durum mesajı göndereceğiz ve istediğimiz yazıyı gösterteceğiz.
[CODE lang="bash" title="Acil Durum Mesajı"]sudo systemd-cat -p emerg echo "Techolay için mavi ekran yemekte bir sorun yok."[/CODE]
Mavi ekranın dehşetini kendiniz görebilirsiniz. Herhangi bir tuşa basarsanız geçecektir, merak etmeyin.
[CODE lang="bash" title="Günlüğü Temizleme"]sudo journalctl --user --flush --rotate --vacuum-time=1s[/CODE]
Eğer üşeniyorsanız bunu yapabilen bir script kullanabilirsiniz. Oluşturduktan sonra çalıştırılabilir yapmayı unutmayın.
[CODE lang="bash" title="Mavi Ekran Scripti"]
#!/bin/bash
YAZI=${1:-"Istedigini yaz ama TR karakterleri olmasin!"}
sudo journalctl --user --flush --rotate --vacuum-time=1s
sudo systemd-cat -p emerg echo $YAZI
sudo /usr/lib/systemd/systemd-bsod
[/CODE]
Scripti kaydettiğiniz konuma gelip şu tür bir şey yazarsanız çalışacaktır.
[CODE lang="bash" title="Örnek Komut"]./mavi-ekran.sh "Bu arada ben Arch kullaniyorum!"[/CODE]
Linux kullanıp "ben mavi ekran falan bilmem kardeş" diyen arkadaşlarınıza şaka yapabilirsiniz böylece.
Okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın, hoşça kalın.
Bu mavi ekranın hiçbir zararı olmayıp herhangi bir tuşa bastığınız anda yok olacağını söyleyeyim. Çünkü bu ekran boot aşamasında meydana gelmeli.
Çalışma mekaniği şu:
- İşletim sistemi açılırken günlüğe göz atıyor ve tetiklenmek için bekliyor.
- Eğer günlükte bir acil durum mesajı görürse devreye girip onu gösteriyor.
İlk olarak dağıtımınızın uçbirim, terminal veya TTY'sini -her neyse işte- açıp aşağıdaki komutu yazmanız gerek.
[CODE lang="bash" title="Systemd Sürümünü Öğrenme"]systemctl --version[/CODE]
Eğer çıktıda
systemd 255 veya üstü yazıyorsa devam edebilirsiniz. Arch'ın en son sürümünde Systemd 255 var.Daha sonra aşağıdaki komutu girip
systemd-bsod'u çalıştırıyoruz. Eğer --continuous kısmını unutursak günlüğü sadece bir kere tarayıp kapanıyor.[CODE lang="bash" title="Systemd-Bsod'u Çalıştırma"]sudo /usr/lib/systemd/systemd-bsod --continuous[/CODE]
Şimdi günlüğe bir acil durum mesajı göndereceğiz ve istediğimiz yazıyı gösterteceğiz.
[CODE lang="bash" title="Acil Durum Mesajı"]sudo systemd-cat -p emerg echo "Techolay için mavi ekran yemekte bir sorun yok."[/CODE]
Mavi ekranın dehşetini kendiniz görebilirsiniz. Herhangi bir tuşa basarsanız geçecektir, merak etmeyin.
systemd-bsod, mavi ekranı gösterdikten sonra duruyor. Aşağıdaki komutla günlüğü temizleyip yeniden yapmayı deneyebilirsiniz.[CODE lang="bash" title="Günlüğü Temizleme"]sudo journalctl --user --flush --rotate --vacuum-time=1s[/CODE]
Eğer üşeniyorsanız bunu yapabilen bir script kullanabilirsiniz. Oluşturduktan sonra çalıştırılabilir yapmayı unutmayın.
[CODE lang="bash" title="Mavi Ekran Scripti"]
#!/bin/bash
YAZI=${1:-"Istedigini yaz ama TR karakterleri olmasin!"}
sudo journalctl --user --flush --rotate --vacuum-time=1s
sudo systemd-cat -p emerg echo $YAZI
sudo /usr/lib/systemd/systemd-bsod
[/CODE]
Scripti kaydettiğiniz konuma gelip şu tür bir şey yazarsanız çalışacaktır.
[CODE lang="bash" title="Örnek Komut"]./mavi-ekran.sh "Bu arada ben Arch kullaniyorum!"[/CODE]
Linux kullanıp "ben mavi ekran falan bilmem kardeş" diyen arkadaşlarınıza şaka yapabilirsiniz böylece.
Okuduğunuz için teşekkürler. Sağlıcakla kalın, hoşça kalın.
Son düzenleyen: Moderatör: