Gogol mu Puşkin mi?

Charles Smith

Yetkin
Makaleler
6
Sıradanlaşmış bir karşılaştırma vardır, Dostoyevski mi? Tolstoy mu? Ben bu soruya, ''her ikisi de çok iyi ancak dindar hikayelerinden dolayı Tolstoy bir adım önde benim için'' cevabını veririm bir Müslüman olarak. Ancak bu konuda bundan ziyade Gogol ile Puşkin hakkında tartışalım. Sizce hangisi daha iyi? Ben konu sahibi olarak net yorum yapmayacağım.

Son düzenleme:
IMG_20240311_103712.webp

Ben Gogol derim fakat Gogol'da Puşkin'e hayrandı. İkisinin yolu da aynı yol, varmak istedikleri yer aynı Puşkin Gogol'a karşı üstat olabilir. Sonuçta Rus Edebiyatına yön vermiş biri.
Hatta ben Monte Cristo Kontu'nu okuduğum da bunu Puşkin yazmış olması gerek demiştim.

Sonuç yine Dostoyevski Tolstoy'a dönüyor yani. Onlar da bazen birbirlerinin eserlerini överken bazen sövüşmüşlerdir. Mesela Tolstoy, Karamazov Kardeşler kitabı için gerçeklikten uzak saçma sapan bir kitap tarzı bir yorum yapmışken yine ölüm döşeğindeyken başucundaki kitap Karamazov Kardeşlerdir. Kumarbaz kitabına övgüler vermiştir. Dostoyevski öldükten sonra Tolstoy onun için hep yanımda olmasını istediğim bir arkadaşmış. Bunu öldükten sonra hissettim demiştir. Bu ikili asla yüzyüze karşılaşmamışlardır.

Bu dediklerim ve anlattıklarım yüzde yüz doğru değil baylar. Unutmuş olabilirim.

Geri
Yukarı Alt