Gorbaçov’un Echelon kitabındaki fotoğrafını nasıl bulurum?

Makaleler
4
Yer
Üsküdar
Echelon isimli kitabı okuyorum. Kitabın kapağındaki Mihail Gorbaçov fotoğrafını arayıp bulamadım Google görsel arama ile. Nasıl bulabilirim?
Fotoğraf bu.

Baya baktım ama bulamadım, dediğiniz gibi Görseller de bulamıyor. Elinizdeki kitap eski bir basım olmalı, zira Ali Çimen belki en az 10-15 sene önce falan yazıyordu. Belki de fotoğraf kaldırılmıştır bile tüm internetten. Sebep bilemiyorum ama fotoğraf kaldırmak sık sık yapılan bir şey, göz ardı etmemek lazım.

Ali Çimen demişken, okurken dikkat edin diyebilirim. Görüşlerine fazla yer veren bir yazar. Gerçekleri çarpıtabilir.

Ek not: Ali Çimen hala yazıyormuş. Şaşırttı valla.

Evet kitap 22 yaşında neredeyse. 2002 Haziran basımlı. Kaynakçada Gorbaçov ile alakalı haberlere bir bakacağım bakalım. 100 sayfalık lisanslı Gorbaçov fotoğrafları var bir sitede belki orada vardır.

Bu arada kitabı ben bilgi bolluğu ve gösterilen kaynaklar açısından beğendim, genel olarak haberler, haberlerde ortaya çıkartıldığı belirtilen gizliliği kaldırılmış belgeler kaynak olarak gösteriliyor. Kitabın anlatım sırası ise çok iyi, ya kavramı anlatıyor ya da kavram ile alakalı en sansasyonel olayı anlatıyor, ardından diğer küçük veya orta çaplı olaylar ile kavramı pekiştiriyor. Kitap hep böyle gidiyor. Ali Çimen’in çalıştığı gazeteleri araştırınca biraz tereddüte düştüm ama kitapta çok düşüncelerini belirtmemiş diye düşünüyorum ben. Kaynakçadan bir Gorbaçov ile alakalı haberlere falan bakayım.

Valla elinizdeki kitabı okumadım ne yalan söyleyeyim ama 15 senelik kitapları yatıyor kitap kolilerimin içinde. Çok net hatırlıyorum, eleman baya taraflı ya. Ama işte işin sonunda 10 sene öncesinin hatırımda kalanları üzerinden yorum yapıyorum, o yüzden paylaştığınız sayfadaki bir cümleyi kırpayım:

"Stalin'in acımasızca kamulaştırdığı topraklardan verim almak neredeyse imkansız gibiydi."

Acımasızca kamulaştırma ne demek ki? Toprağı tekrar halka dağıtmanın acımasız tarafını göremiyorum bir başka taraflı, sol görüşlü biri olarak. Verim işi de yalan dolan olmuş, CIA raporları özellikle SSCB vatandaşının diyetinin ABD'yle kıyaslandığında daha iyi olduğunu gösteriyor. İstenirse kaynak bırakırım.

Ha tabi kitaptaki bağlamı bilmiyorum, baştan sona bütün bölümü hatta kitabı okumak lazımdır belki.

Meselenin çok da üzerinde durmayayım, hem konudan sapmamış oluruz. Bilinçli bir okuyucu olduğunuzu düşünüyorum, gerekeni yaparsınız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…