Konu Başlıkları Gizle
Kim bu green markası?
Evet, Green markasını oldukça sık görüyordum ve merak edip araştırmaya karar verdim. Ürünleri hakkında oldukça şeffaflar; öyle ki, utanmasalar test verilerinin tamamını paylaşacaklar gibi. Özellikle PSU tarafında sitelerinde verilen bilgiler muhteşem, iç kısmı bile açıkça gösterilmiş.
Araştırdığımda iran merkezli bir marka olduklarını öğrendim. GREEN Planet Co. tarafından üretiliyor.
Sonra araştırmaya devam ettim ve tahmin edin ne buldum: OEM üretici High Power çıktı.
Örneğin bu model. Gayet kaliteli sağlam bir PSU. Bunlar dışında zaten mid-tier ürünlerininde High power tarafından üretildiği açıkca belli. Şunun dış tasarımınıa bakın:
Bir yerden tanıdık geldi değil mi? Element revo modeli olmasın? Aynen öyle. Dış kasası neredeyse birebir aynı.
Yani buradanda üreticisinin high power olduğu anlaşılıyor zaten. Onu geçtim içerisindeki DC-DC kartının tasarımıda high power'ın kullandığı tasarımla aynı.
Gödrüğünüz gibi bobinler siyah plastiğin içinde. Bu tasarımı high power'da kullanıyor.
Peki PSU'ları kaliteli mi?
Burada genelleme yapamam. Ama genel anlamda baktığımda bomba olmadıkları belli. Yalnız burada bir ayrım var. Şu yukarıda gösterdiğim tiptekilerde DC-DC bulunuyor. Onların altındaki modeller grup regulasyonlu.
Evet, Green markasını oldukça sık görüyordum ve merak edip araştırmaya karar verdim. Ürünleri hakkında oldukça şeffaflar; öyle ki, utanmasalar test verilerinin tamamını paylaşacaklar gibi. Özellikle PSU tarafında sitelerinde verilen bilgiler muhteşem, iç kısmı bile açıkça gösterilmiş.
Araştırdığımda iran merkezli bir marka olduklarını öğrendim. GREEN Planet Co. tarafından üretiliyor.
Sonra araştırmaya devam ettim ve tahmin edin ne buldum: OEM üretici High Power çıktı.
Örneğin bu model. Gayet kaliteli sağlam bir PSU. Bunlar dışında zaten mid-tier ürünlerininde High power tarafından üretildiği açıkca belli. Şunun dış tasarımınıa bakın:
Bir yerden tanıdık geldi değil mi? Element revo modeli olmasın? Aynen öyle. Dış kasası neredeyse birebir aynı.
Yani buradanda üreticisinin high power olduğu anlaşılıyor zaten. Onu geçtim içerisindeki DC-DC kartının tasarımıda high power'ın kullandığı tasarımla aynı.
Gödrüğünüz gibi bobinler siyah plastiğin içinde. Bu tasarımı high power'da kullanıyor.
Peki PSU'ları kaliteli mi?
Burada genelleme yapamam. Ama genel anlamda baktığımda bomba olmadıkları belli. Yalnız burada bir ayrım var. Şu yukarıda gösterdiğim tiptekilerde DC-DC bulunuyor. Onların altındaki modeller grup regulasyonlu.
GREEN GP600A GED modeli
GREEN GP450A-ECO modeli
Gördüğünüz gibi ECO modeller biraz daha ekonomik ve maliyeti düşük tasarlanmış. Ancak burada da farklar var: GP450 modelinde filtreleme bölümünde SamXon kondansatörler kullanılırken, daha alt modellerde ChengX tercih edilmiş; bu nedenle ripple değerleri daha yüksek oluyor. İlginç olan, ürün açıklamalarında filtrelemeden hiç bahsedilmemiş
GREEN GP400A-ECO modeli
PCB tasarımı aynı kalmış, ancak watt arttıkça DC çıkışındaki 12 V ve 5 V kanallarının bobin boyutları artırılmış, kondansatörler değiştirilmiş ve supervisor IC farklılaştırılmış gibi görünüyor.
Gelelim biraz daha kaliteli ürünlere
GREEN GP600B-HP EVO modeli
Bu modeli ilk gördüğümde şaşırdım, çünkü secondary side’daki 12 V doğrultucu MOSFET’lerinin konumlandırılmasını daha önce hiç böyle görmemiştim. MOSFET’ler PCB’nin arkasına taşınmış. Şimdi merak edebilirsiniz, bunlar nasıl soğuyor? Tabii ki bunu da düşünmüşler: İki adet soğutucu doğrudan PCB’ye lehimlenmiş, yani MOSFET’ler PCB üzerinden soğutuluyor. Yine de bu tasarımın ne kadar sağlıklı olduğunu bilmiyorum; gerçekten alışılmadık ve garip bir yaklaşım.
Tüm kapasitörler Japon menşeli. Bulk kapasitörler Rubycon MXH serisinden, filtreleme kapasitörleri ise ağırlıklı olarak Nippon Chemi-Con kullanılmış.
Bu tasarım gerçekten çok ilgimi çekti; oldukça sıra dışı bir yaklaşım. Soğutucuların lehimlendiği yerleri görebiliyorsunuz ve MOSFET’ler tam olarak bu şekilde PCB üzerinden soğutuluyor.
Şimdi diyeceksiniz. E testler nerede? Malesef test yok. Yalnız green markası buradada şeffaflık yapıp nerdeyse çoğu şeyi paylaşmış.
PF değerine, Topolojiye, Hold_UP süresine kadar vermişler. Gerçekten şeffaflar.
Sonuç
Sonuç olarak Green markasını gerçekten beğendim; her konuda oldukça şeffaflar. Ancak bu, otomatik olarak alınabilir oldukları anlamına gelmiyor. Ben burada sadece marka hakkında genel bir bilgi vermek istedim. Yarın bir gün kasanızı açtığınızda bu modellerden biriyle karşılaşırsanız, muhtemelen "bomba" statüsüne girmez. Bu arada genel anlamda fiyatları bayağı tuzlu. Bu sebeple çoğu modellerinin pek alınabilirliği yok.
Son düzenleme: