• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Çözüldü GTA 4 düşük FPS ve drop sorunları

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Gökkayahan

Uzman
Oyun optimizasyon konusunda berbat bir oyun biliyorum ama 15-20 FPS'lerde de oynamamam gerekiyor diye düşünüyorum. Ayrıca sürekli giren droplar da cabası. İnternetteki çözümler ise arka plan uygulamalarını kapatmak gibi şeyler. Daha realist çözümler ise 50-60 FPS'lerden 120 FPS'lere nasıl çıkarılabileceğini anlatıyor.

Yok mu bu durumu yaşayan biri arkadaş? En düşük grafik ayarlarında GPU hiç yüke binmezken bile 30 FPS'leri geçemiyorum. Ne yapabilirim? Oyunu Steam'den edindim.

MX330 2GB, i5-1135G7, 16 GB RAM

Çözüm
Kimsenin onermemis olmasi ilginc. FusionFix kurun ve oyunda yaptiginiz butun degisiklikleri (commandline.txt dahil) geri alin. Surum dusurduyseniz de geri en guncele gelin. Bu kadar basit aslinda, YT vs. gibi yerlerdeki onerilerin cogu kotu ve ise yaramiyorlar. FusionFix'i DXVK'siz kullanmak da en iyisi oluyor. Sayisiz GTA IV modu denemis biri olarak bu oneriyi yapiyorum bu arada. FusionFix evet, averaj FPS'i dusurebiliyor ancak minimum FPS'lere ciddi katkisi var ve oyundaki sayisiz bugu da duzeltiyor. Hos eklemeleri de var, kenar yumusatma gibi ornegin.

HDD'ye kurulabilir bu arada, sorun yok. Haritanin belirli kisimlarinin yuklenmeyip dusuk kalite kalmasi sorunu, RAGE ile alakali bir sorun. FusionFix bunu duzeltiyor. ''View Distance'' ayarinizin asiri kisik olmasi (11 alti) da haritanin belirli kisimlarinin gec yuklenmesi sebep verebilir. Tabii ''View Distance'' ''Detail Distance'' ve ''Vehicle Density'' ibrelerini cok da yukari cekmemekte fayda var, fazlasi drop yemeye sebep oluyor.

Bu arada hos geldiniz hocam. SF'den sonra sizi buralarda gormek iyi oldu.
Hemen deniyorum hocam, çok teşekkür ederim. Sonuca göre dönüş yapacağım.
Hoşbuldum, aslında çok öncelerden açmıştım hesabı ama hem forumlar eskisi kadar beni bağlayamıyor hem de hiç vaktim olmuyor. Sorunum olunca soluğu burada ilk mesajla almış olduk.

@vanillamint oyun 30 FPS'lerde en azından kabul edilebilir şartlara geldi. Şartlar yine kötü mükemmel bir beklentim yok zaten ama rezillikten kurtuldum çok sağ olasın. Ama commandlineı sildikten sonra 512 MB'ta kaldı grafik işlemcinin RAM'i ve tekrar o satırı yazaraktan da bunu 2 GB'a çıkaramadım. Ne yapabilirim?

Son düzenleme:
commandline.txt'ye -nomemrestrict ve -availablevidmem (vram) argumanlarini ekleyerek deneyin.

@vanillamint oyun 30 FPS'lerde en azından kabul edilebilir şartlara geldi. Şartlar yine kötü mükemmel bir beklentim yok zaten ama rezillikten kurtuldum çok sağ olasın.
Rica ederim. FusionFix bircok yeni ayar getiriyor, onlari da acip veya kapayip test etmeyi unutmayin. Ornegin agac modellerini konsollardaki surume benzer veya PC'deki modellerin daha dusuk kalite hallerine getirip biraz FPS kazanabiliyorsunuz ''Display'' sekmesindeki ayarlarla.
Ama commandline'ı sildikten sonra 512 MB'ta kaldı grafik işlemcinin RAM'i ve tekrar o satırı yazaraktan da bunu 2 GB'a çıkaramadım. Ne yapabilirim?
Ustte yazilan -nomemrestrict bile yeterli olmali aslinda. Complete Edition surumunde -nomemrestrict komutunun stabil olmadigini duymustum ancak denemekte fayda var.

Bunun disinda bir de -availablevidmem 2048.0 koymayi deneyin. Ilginc aslinda, FusionFix bu sorunu genelde cozuyordu ancak konu GTA IV olunca cok sasirmiyorum...

Hikayeye daldım. O ayarları görmüştüm, deneyeceğim. Teşekkür ederim tekrardan en azından makul bir düzeyde şu an.
Silmiş olduğumu komple yeniden geçirdim, öyle düzeldi. İlk denemede sadece ilgili satırı almıştım. Ayrıca Steam'de de aynı işlemi yapmıştım, onu da uyguladım. Bir sorun yok şimdilik.

Bir sorum olacak, denemedim ama vulkansız daha iyi çalıştığına emin misiniz hocami?

commandline.txt'ye -nomemrestrict ve -availablevidmem (vram) argumanlarini ekleyerek deneyin.
Evet onları da dahil ederek yapınca düzeldi hocam, teşekkür ederim.

Bir sorum olacak, denemedim ama Vulkan'sız daha iyi çalıştığına emin misiniz hocami?
Isterseniz deneyin ancak FusionFix + DXVK pek hos olmuyor. Grafiksel bozulmalar yasayanlar gordum, bazilari da daha fazla drop yasatiyor diyordu. Drop durumu makul seviyeye geldiyse bence ellemeye hic gerek yok.

Iyi oyunlar. Saglam hikayedir.

Hocam verdiğiniz modu indirdim ancak nasıl kurulum yapacağımı bilmiyorum. Open IV programını da indirip kurdum. YouTube'dan biraz araştırdım mod kurulumunu ancak araba modu kurmayı göstermişler genelde ve vehicles diye bir dosya içerisine kuruyorlar. Ben FPS sorununu düzeltmek için mod kurucam ama nasıl kurucam bilmiyorum bu konuda kısaca anlatım yapabilir misiniz?

Hocam verdiğiniz modu indirdim ancak nasıl kurulum yapacağımı bilmiyorum.

O mesajdan bu yana guncelleme gelmis moda, guncel surumunu soyle paylasayim. Indirip, dosyayi bir yere cikartin. Ardindan icindeki butun dosyalari oyunun dizinine oldugu gibi cikartin. Dizin sunun gibi bir şey olmali:
SteamLibrary > common > Grand Theft Auto IV > GTAIV
Bu kadar. Bunun disinda yapmaniz gereken bir şey yok.

Open IV programını da indirip kurdum.

Fusionfix kurabilmek icin Open IV kurmaniza gerek yoktu. Fusionfix disinda baska bir moda da bence pek gerek yok performans konusunda.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…