GTA 6 hikayesi: Bizi kendi kendimizi manipüle etmeye zorlayacaklar

Relapse 47

Üstün
Yer
Antalya
GTA V'te Michael ve Trevor arasındaki gerilim hazırdı, biz sadece izledik. GTA 6'da ise iki karakteri aynı anda kontrol edeceğiz ama oyuncu olarak biz bile her şeyi bilemeyebiliriz. Rockstar, oyuncunun bilgi akışını iki karakter arasında asimetrik bölebilir. Jason ile oynarken Lucia'nın arka planda ne yaptığını bilmediğimiz, Lucia'ya geçtiğimizde ise Jason'dan gizli yürüttüğümüz işleri yönettiğimiz bir yapı kurulabilir. Karakterler birbirine yalan söylerken, biz iki yalanın da yürütücüsü oluruz. Bir noktada oyun bizi şu soruyla baş başa bırakır: "Ben şu an hangi karakterin tarafındayım ve diğer karakteri manipüle etmek için kimi ne kadar kullanıyorum?"

Düşünsenize, Jason olarak Lucia ile bir banka soygunu planlıyorsunuz. Masanın başında strateji kurarken Lucia size "Sana tamamen güveniyorum, her şey planladığımız gibi gidecek" diyor. Ama siz daha beş dakika önce Lucia'yı kontrol ederken, o soygunun payını başka bir çeteye satmak için gizli bir anlaşma yapmıştınız. Oyun, size bizzat kendi ellerinizle kurdurduğu o yalanı, diğer karakterin gözünün içine bakarak söyletiyor. Sen oyuncu olarak hem yalanı söyleyen taraf oluyorsun hem de o yalanla kandırılan taraf. Oyun teorisini bilen bilir, mahkum ikilemi tam olarak bu mantıkla çalışır. Tiyatroda da buna dramatik ironi derler. Seyirci, sahnedeki karakterden daha çok şey bilir; oyunu izlerken karakterin tuzağa yürüyüşünü çaresizce seyreder. Rockstar, GTA 6'da bu tiyatro mantığını direkt oyuncunun zihnine yıkacak bence. Ya mesela Lucia ile Jason'dan gizli iş çevirip başka çeteyle anlaşacaksın. Beş dakika sonra Jason'a geçip Lucia'ya güvenerek plan yapacaksın. Hem sahnede yalan söyleyen oyuncu olacaksın, hem de salonda o yalanı bilip gerilen seyirci. Kendi kurduğun tuzağa yine kendin düşeceksin.

Ben çok mu ütopik düşünüyorum, emin değilim ama çok mantıklı geliyor bana.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir şey diyeyim mi, bana da çok mantıklı geldi.

Son düzenleyen: Moderatör:
Tek oyun koskoca insanları bu kadar manipüle nasıl etti ya?

Kanka Cyberpunk mantığı gibi düşün aslında. Bize tek bir çizgi çekip bunu izleyin demeyecekler, önümüze bol bol seçenek sunacaklar.
Lucia ile jason arasındaki ilişkiyi de, hikayenin gidişatını da bizzat biz şekillendireceğiz. Kime ne kadar güveneceğin, ne zaman arkadan iş çevireceğin veya kimi satacağın tamamen senin seçimlerine kalacak.

Tıpkı Cyberpunk'taki gibi verdiğin her karar dallanıp budaklanacak. Karakterlerin kaderini de, o ilişkinin toksik mi yoksa sadık mı kalacağını da senin tercihlerine bağlayacaklar. Adamlar bize sadece hazır bir hikaye izletmeyecek, o hikayeyi bize bizzat yazdıracaklar.

"Tek oyun koskoca insanları bu kadar manipüle nasıl ettsin ya?" diye okudum.

Rockstar, fragmanda da güvenilirliğe temas etmişti. Herkes aynı şeyi söylüyor "illaki biri birine ihanet edecek" diye ama ben senaristin bizi gafil avlayıp başka bir yerden vuracağını düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…