GTA 6, Türkiye'de erişime engellenebilir mi?

Relapse

Üstün
Yer
Antalya
Kafa kopması, gerçek zamanlı uyuşturucu kullanımı, sansürsüz sahneler ne ararsan var. Suç dünyasını anlatan bir yetişkin oyununda bunların olması gayet doğal; aklı başında kimse kurgusal piksellerle gerçek hayatı birbirine karıştırmaz zaten. Ama konu Türkiye olunca insan "bu oyunu burada rahat bırakırlar mı" diye düşünmeden edemiyor.

Haber kanalları da arkaya kasvetli bir müzik koyup "gençliği zehirleyen tehlike" başlığıyla toplumsal histeri yaratmaya dünden hazır.

Zaten dijital okuryazarlığın düşük olduğu bu ülkede saçma sapan yasakları da gördük.

Bu ülkenin IQ ortalaması 89 üstüne çıkamasa eğer bunu görme ihtimalin yüksektir hocam.

Engellenmez muhtemelen, ama yaşa göre kısıtlanmalı, onu destekliyorum ben de. Dijital okuryazarlığımız dediğin gibi düşük, ebeveyn bilinci de halkın çoğunluğunda 0'a yakın. Bu oyun GTA 5'in üstüne dendiği gibi bu kadar ekstrem olacaksa çocuklar oynamamalı, çocuklara oynatılmamalı. Forum üyelinde bile yaşa göre kısıt tartıştığımız bir gerçek.

Keşke şu yaş ratinglerini ve doğrulama sistemlerini adam gibi yapsalar zaten bize dokunacak bir yanı olmaz da, işte ne denetlememiz denetleme, ne ebeveynimiz ebeveyn. Nereden baksan ofsayt.

Gündeme elbet gelecektir ama böyle bir şey yapacaklarını zannetmiyorum. GTA 6 herhangi bir oyun değil çünkü, kaldı ki eğer bu oyunu engelleyeceksen; neden GTA 5 yasaklı değildi?

GTA 5 örneği vallahi hiç tutmuyor ya, ikisi çok farklı dünyalar. 2013'teki ortamla şimdiki dijital denetim kafası bir değil bence o zamanlar bu kadar her şeye çat diye kilit vurulmuyordu, şimdi Roblox'undan Discord'una kadar önlerine ne gelirse kapatıp geçiyorlar.

Bir de GTA 6 öyle bir göze battı ki, oyun daha çıkmadan dünyayı salladı. GTA 5 zamanla büyüdü, millete çaktırmadan radar altından kaydı gitti. Ama GTA 6 şu an o kadar devasa ve bağıra bağıra gelen bir hedef ki, bizim ana haber bültenleri ile "ahlakımız elden gidiyor" tayfasının gözünden kaçması imkansız.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…