NqrkOz

Yetkin
Makaleler
6
Android 12 (One UI 4 Samsung Galaxy A11) ve Android 10 (Android One Xiaomi Mi A2) cihazlarım artık kullanılamaz hale geldiği için geçici olarak bir Android 15 (One UI 7 Samsung Galaxy A16) elime geçti ve cihazı iki haftadır kullanıyorum, Android'i çok kötü duruma getirmişler, kısıtlamadan, önüme çok zorluk çıkarması beni çok yoruyor ve bunaltıyor, maalesef güncel durumu acı bir şekilde öğrendim, data klasörüne rootsuz erişilmiyor, 1-2 yıllık bile olsa eski APK'lar kurulmuyor, sensor off açıldığında rebootda tekrar kapanıyor, Bootloader kilidi olayına hiç girmiyorum bile. Ekstra olarak dehşet bloatware içeriyor, şu an 280'den fazla sistem uygulamasını debloat ettim, 140 tane sistem App'i kaldı ama yine de yarısı işe yaramaz, onları da bootloop yediriyor diye kaldıramadım.

Bilgim az olduğu için ve bilgi edinmek adına;
  • Ne yapmamı önerirsiniz?
  • Gelecek için ve şimdi bu sorunları nasıl giderebilirim?
  • Hangi cihazlar bu ve bunun gibi sorunları çıkarmaz ya da minimum seviyede tutar?
  • Custom ROM'ların durumu nedir? Örneğin LineageOS'da böyle şeyler var mı? Bolca ROM alternatifi sunan cihazlarımı tercih etmeliyim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Shizuku ile Data klasörüne erişiliyor. APK dosyaları ise aşırı eski nesil mimarı kullanıyorsa çalışmıyor. Bu arada saçma servislerin de önemli bir kısmı üst segment modellerde olmuyor genelde ucuz modellerde oluyor.

Onun dışında sorunlar büyük ölçüde UI arayüzlerine bağlı. Saf Android kullanan Google Pixel'ler en saf gerçek Android deneyimini veriyor.

Shizuku ile data klasörüne erişiliyor. APK dosyaları ise aşırı eski nesil mimarı kullanıyorsa çalışmıyor. Bu arada saçma servislerin de önemli bir kısmı üst segment modellerde olmuyor genelde ucuz modellerde oluyor.

Onun dışında sorunlar büyük ölçüde UI arayüzlerine bağlı. Saf Android kullanan Google Pixel'ler en saf gerçek Android deneyimini veriyor.

Neredeyse telefon 7/24 Wireless Debug'da olmak zorunda, beni üzen şey hayal kırıklığı, böyle garip garip, farklı farklı, türlü türlü, ufak ufak, saçma sapan engeller, zorluklarr, yokuşlar çıkarması, bazılarına çözüm var evet ama insanı çok yoruyor, psikolojik olarak bunlarla uğraşmaktan yoruldum, ya yorma adamı ölür müsünüz diye haykırmak istiyorum.

Bir de aslında benim için ayrı bir problem var, 3.5mm jack girişli telefon üretmek yasaklandı herhalde, en son 2023'te düzgün cihazlar çıktı sonra oldu mu ne oldu bilmiyorum, jack koyanları dışlıyor mu bu telefon üreticiler ne yapıyor bilmiyorum. Ben 3.5mm jack girişi olmayan telefonu kullanmam. Donanıma bir şeyler sığdırmak için yok ediliyor o giriş.

Bir de aslında benim için ayrı bir problem var, 3.5mm jack girişli telefon üretmek yasaklandı herhalde, en son 2023'te düzgün cihazlar çıktı sonra oldu mu ne oldu bilmiyorum, jack koyanları dışlıyor mu bu telefon üreticiler ne yapıyor bilmiyorum. Ben 3.5mm jack girişi olmayan telefonu kullanmam. Donanıma bir şeyler sığdırmak için yok ediliyor o giriş.

Donanım sığsın diye çoğu marka kaldırdı ancak hala Redmi'nin 4G modellerinde ve Sony'nin tüm cihazlarında var. Sony Türkiye'ye gelmiyor Redmi'nin 4G modelleri ise adamı tatmin etmiyor 5G modelleri güzel onlarda da 3.5 mm jack yok.

Tek çare USB-C portu kullanmak veya dönüştürücü takmak.

Bootloader kilidi olayına hiç girmiyorum bile.
Cihazinizin bootloader kilidi acilamaz degil ki? One UI 8'e guncellerseniz olacak bir durum o, su anda da zaten 7'de oldugunuzu belirtmissiniz.

Helio G99 kullanan cihaz sayisi bayagi fazla ve o telefonun kamera setupi da pek ozel degil. JN1, GC13A0 gibi generic sensorler kullaniyor. Diger sensorleri de muhtemelen generic seylerdir. Samsung'un kullandigi ozel bir library vs. yoksa ROM bulmaniz/portlamaniz/yapmaniz cok da zor olmasa gerek. Tabii artik custom ROM sahnesi oldukca yalniz, kimse pek ugrasmiyor.
data klasörüne rootsuz erişilmiyor
Scoped Storage, Android 10'dan beridir olan bir sey. Yaptiginiz uygulamanin hedef API'i 30 ustuyse Scoped Storage kullanmaniz zorunlu zaten. Muhtemelen diger iki cihazinizda kullandiginiz uygulamalar eski diye bu durumu fark etmediniz...?

Bu uygulama ile bazen /android/data icini gorebiliyorsunuz. Bir deneyin derim. Kendisi Google'in normal kullanicilara kapattigi ''admin'' explorer icin kisayol gibi bir sey.
1-2 yıllık bile olsa eski APK'lar kurulmuyor
Android 15 icin ''limit'' APK API level, 24 olmasi gerek. Bu da Android 7.0'a denk geliyor, yani Android Marshmallow ve alti bir SDK hedefi ile kurulmus uygulamalari kuramiyorsunuz. Sert limit orada.

Ya kurmaya calistiginiz uygulama gercekten asiri derecede eski, ya da Samsung'un Auto Blocker'ini ve Play Protect'i acik unuttunuz. Bunun disinda buyuk APK'lar kurmaya calisiyorsaniz, default APK installer cop kaliyor. SAI oneririm.
Ekstra olarak dehşet bloatware içeriyor, şu an 280'den fazla sistem uygulamasını debloat ettim, 140 tane sistem App'i kaldı ama yine de yarısı işe yaramaz, onları da bootloop yediriyor diye kaldıramadım.
Buna denebilecek bir sey yok. Ozellikle 3. dunya ulkelerinde firmalar bloatware konusunda acimiyor ancak bahsini gectiginiz Android 12 (One UI 4 Samsung Galaxy A11) cihazinizin da bu konuda pek farkli oldugunu sanmiyorum.

Evet, Android kesinlikle eskisi gibi bir platform degil ancak kendi klasmaninda da mantikli bir daily driver rakibi yok. Birakamiyorsak olani adam etmekle mahkumuz.

Bunun disinda elinizdeki cihaz hakkinda konusmama gerek yoktur diye dusunuyorum. GPU'su asiri gucsuz ve sadece 2 tane Cortex A76 big core iceriyor. O da 8 yasina girecek bir cekirdek...

Son düzenleme:
Mi A2 için xda da birkaç rom var ,ubuntu touch 16.04 hala kurulabiliyor. Diğer taraftan yazilim olarak samsung beş para etmez bir üretici elimdeki her samsung cihaz rom yükleme olsun başka durumlar olsun sürekli bootloop oluyor .

Romlarda halen özgürüz diyebilirim eakiai gibi değil açıkçası,root için aşırı bir neden gerekiyor eskisi gibi lxposed olsun diģer module vs olsun cezbedici değil. Alabiliyorsanız pixel bir telefon alıp keyfinize bakmanız.

Cihazinizin Bootloader kilidi acilamaz degil ki?
Açıklık getirecek olursam burada sadece Bootloader açabilmek ya da açmamamak değil, ben zaten telefonu kutusundan hiç güncellemedim, güncellemeleri sevmem, Bootloader açıldıktan sonra da çıkaracağı sorunlar var, bu cihaz için dediğiniz gibi Helio G99 chipset, bu kaynağa göre kilit açıldığında her 6 saatte bir IMEI sıfırlıyormuş, demek istediğim bu, ayrıca eklediğim linkte daha birçok farklı marka ve model için ayrı ayrı dikkat edilmesi gereken şeyler yazıyor. Sorun olmayacak olsa tabii ki de Bootloader açarım.
Scoped Storage, Android 10'dan beridir olan bir şey. Yaptiginiz uygulamanin hedef API'i 30 ustuyse scoped Storage kullanmaniz zorunlu zaten. Muhtemelen diger iki cihazinizda kullandiginiz uygulamalar eski diye bu durumu fark etmediniz?
ZArchiver ile Shizuku kullanarak işlem yapabiliyorum ama tabii bu çok can sıkıcı bir durum, yine sorun çıkardığı yerler oluyor örneğin data klasörünü tamamen silemiyorum içinde birkaç spesifik uygulamanın klasörü kalıyor hep.
Ya kurmaya calistiginiz uygulama gercekten aşırı derecede eski, ya da Samsung'un Auto Blocker'ini ve Play Protect'i acik unuttunuz. Bunun disinda buyuk APK'lar kurmaya calisiyorsaniz, default APK installer cop kalıyor. SAI oneririm.
One UI 7'de yapılabilecek bütün güvenlik ayarları kapalı, kurmak istediğim bazı APK'lar gönderildiği tarihe göre o kadar eski değil ama tabii sizin dediğiniz doğru o eski sürüm Android cihazlara kurabiliyordum ama "bu uygulama Android'in eski sürümleri için tasarlanmıştır" gibi bir uyarı veriyordu ama yine de kullanabiliyordum, muhtemelen hedef SDK için tölerans payı gibi bir şey oluyordu o tür APK'lar için o yüzden kurup kullanabiliyordum, target SDK üzeriyse zaten hiç kurulamıyordu, böyle bir durum şu an söz konusu değil. İşin sonunda her türlü Android 7-10 veya 10-12 arası bir sürümü Custom ROM ile kurabileceğim bir cihaz almak olacak ya da PC üzerinede Android sanal makinesinde yaparım yapmak istediğimi. Örneğin virtualxposed kurmak istediğimde kuramadım, içine GameGuardian kurup sevdiğim oyunlara hile vs. yapıyordum, her neyse, başka alternatifler bulmaya çalışacağım, yine de üzdü beni bu durum.