Günümüzde neden ateizm, deizm, agnostizm mensupları artıyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
@Benjamin Linus Hocam, uğraşmaya değmez. Karşısındakini dinlemeyen, küçümseyen biriyle tartışmaya girilmez.

Zoru gördüğünde "He he sensin.", "Aynen aynen, öyledir.", ya da karşısındakini küçümseyen insanlarla tartışmayacaksın.

Adam daha okuduğunu anlamıyorken, bahsetmek istediğini nasıl anlasın?

Şu lafı severim,

"Anlayana sivrisinek saz, anlamayana sazı çalsan az."

Dini sorgulayan deliler diyorsun :) Din sorgulanmaz inanilir veya inanilmaz. Eger sen dini sorguluyorsan bu iste bir yanlislik var demektir.
Sen dini sorgulayıp inanıyorsan aklınla inanıyorsundur. Eğer sen dinini sorgulamadan, okumadan inanıyorsan sen akıl yetin olmadan umut mantığıyla dinine inanıyorsundur. Bu da benim için bir mantık hatasıdır.

Sen dini sorgulayıp inanıyorsan aklınla inanıyorsundur. Eğer sen dinini sorgulamadan, okumadan inanıyorsan sen akıl yetin olmadan umut mantığıyla dinine inanıyorsundur. Bu da benim için bir mantık hatasıdır.
Bir dini okumadan ona nasil inanabilirsin ki? Belki hayat deneyimleriyle olabilir. Dini sorgulamak deliliktir. Sen kitabin bilimsel kisimlarina degil de felsefi kisimlarina odaklansan aslinda ne kadar dogru oldugunu anlayacasin da.

Dinin nasil yasandigini bosver aklinizi karistiran sey o. Kimsenin dini kimseyi ilgilendirmez o tanriyla onlarin arasinda. Sen kitabi oku felsefi kisimlari yorumla gunumuz zamanina olceklendir. Bosver sperm bilmemnenin bilmemne kemiginden gelir falan filan gibi metaforlari. bin yillik insanlara proteini falan anlatamazsin. Bosver curutulebilir taraflarini curutulmesi ancak aptallar tarafindan basarilabilecek tonla dogru var icinde.

Senin asil dusunmen gereken sen neden dini curutmek istiyorsun? Sorun burada basliyor. Insanlarin nasıl yasadigini gorunce rahatsizlik duyuyorsun cunku degil mi? Ve yanlış yasiyorlar desem? Dini keskin bir bacak gibi gorme, bir felsefe kitabi gibi dusun. Her insan hayati istedigi sekilde yasamakta ozgurdur. Din kitabi sana diyor ki. Bu kitapta yazan kurallari ne kadar ciddiye alip uygularsan o kadar uzun omurlu olursun, ayni zamanda sadece sen degil uzerinde yasadigin dunya da uzun omurlu olur. Bu kadar basit, bu isi bu kadar buyutmeye ugruna savaslar vermeye gerek yok. Insanlarin ihtiyaclari neye inandiklarina dogru orantida degismiyor aslinda. Hepsinin maddiyata ve sevgiye ihtiyaci var. Sorgulamani normal karsiliyorum ama yapman gereken dini degil insanlari sorgulamak. 8 milyar Müslüman oldugunu hayal et. Ve 7 milyar 999 milyon 999 bin 999 tanesinin dini yanlış yasadigini dusun. Bu bile mumkun bu dunyada.

Son düzenleme:
Bir dini okumadan ona nasil inanabilirsin ki? Belki hayat deneyimleriyle olabilir. Dini sorgulamak deliliktir. Sen kitabin bilimsel kisimlarina degil de felsefi kisimlarina odaklansan aslinda ne kadar dogru oldugunu anlayacasin da.

Dinin nasil yasandigini bosver aklinizi karistiran sey o. Kimsenin dini kimseyi ilgilendirmez o tanriyla onlarin arasinda. Sen kitabi oku felsefi kisimlari yorumla gunumuz zamanina olceklendir. Bosver sperm bilmemnenin bilmemne kemiginden gelir falan filan gibi metaforlari. bin yillik insanlara proteini falan anlatamazsin. Bosver curutulebilir taraflarini curutulmesi ancak aptallar tarafindan basarilabilecek tonla dogru var icinde.

Senin asil dusunmen gereken sen neden dini curutmek istiyorsun? Sorun burada basliyor. Insanlarin nasıl yasadigini gorunce rahatsizlik duyuyorsun cunku degil mi? Ve yanlış yasiyorlar desem? Dini keskin bir bacak gibi gorme, bir felsefe kitabi gibi dusun. Her insan hayati istedigi sekilde yasamakta ozgurdur. Din kitabi sana diyor ki. Bu kitapta yazan kurallari ne kadar ciddiye alip uygularsan o kadar uzun omurlu olursun, ayni zamanda sadece sen degil uzerinde yasadigin dunya da uzun omurlu olur. Bu kadar basit, bu isi bu kadar buyutmeye ugruna savaslar vermeye gerek yok. Insanlarin ihtiyaclari neye inandiklarina dogru orantida degismiyor aslinda. Hepsinin maddiyata ve sevgiye ihtiyaci var. Sorgulamani normal karsiliyorum ama yapman gereken dini degil insanlari sorgulamak. 8 milyar Müslüman oldugunu hayal et. Ve 7 milyar 999 milyon 999 bin 999 tanesinin dini yanlış yasadigini dusun. Bu bile mumkun bu dunyada.
Odaklandım ve daha da dinden ayrıldım.

@gen2, merhaba! Dediklerinize bazı noktalardan katılıyorum. Dünya'yı yöneten bir lobi faaliyeti var. Bunun olmadığını düşünmek Poliyannacılık olur, doğru.

Ben din sorgulanmaz lafına takıldım. Orada ne demek istediğinizi tam anlamadım. Şöyle ki, Kur'an sürekli insana düşünmeyi emreder. Yani akla çok fazla atıf vardır: "siz hiç akletmez misiniz", "bilenle bilmeyen bir olur mu" gibi düşünmeye, akla teşvik var.

Din sorgulanmaz lafınızdan kastınızı tam anlamadığım için direkt bir şey demiyorum.

Tahkiki iman için sorgunun ve aklı kullanmanın gereklilik olduğunu düşünüyorum.

---

Çürütmek için okuma konusunda ise evet haklısınız. Kur'an Furkan'dır çünkü. Samimiyetsiz şekilde, "nasıl çürütürüm, yanlışları nerede" diye okunduğunda size inanmamanız için sebepler verir. Ama samimi yaklaşana da hidayeti manyak derecede yaşatır.

Son düzenleyen: Moderatör:
@gen2, merhaba! Dediklerinize bazı noktalardan katılıyorum. Dünya'yı yöneten bir lobi faaliyeti var. Bunun olmadığını düşünmek Poliyannacılık olur, doğru.

Ben din sorgulanmaz lafına takıldım. Orada ne demek istediğinizi tam anlamadım. Şöyle ki, Kur'an sürekli insana düşünmeyi emreder. Yani akla çok fazla atıf vardır: "siz hiç akletmez misiniz", "bilenle bilmeyen bir olur mu" gibi düşünmeye, akla teşvik var.

Din sorgulanmaz lafınızdan kastınızı tam anlamadığım için direkt bir şey demiyorum.

Tahkiki iman için sorgunun ve aklı kullanmanın gereklilik olduğunu düşünüyorum.

Çürütmek için okuma konusunda ise evet haklısınız. Kur'an Furkan'dır çünkü. Samimiyetsiz şekilde, "nasıl çürütürüm, yanlışları nerede" diye okunduğunda size inanmamanız için sebepler verir. Ama samimi yaklaşana da hidayeti manyak derecede yaşatır.

Sorgulama soyle yapilir diyeyim o zaman. Kitapta yazan ogretileri yasaminda yasadigin deneyimlere uyarlayip dogru kisimlarini cimbizlayabilirsin tabii ki. Bu kitabi/inanci sorgulamak degildir. Kitap hayatta sorgulamayi ogutler cunku akilcidir bunu okuyunca da anlayabiliyorum. Benim sorgulamaktan kastim inancin isleyisiyle alakali. Eger kitabin kutsal bir varlik tarafindan yazildigini dusunuyorsan zaten inaniyorsun demektir sorgulayamazsin kosulsuz inanirsin. Kitaplarda da emredilen budur, kitabi sorgulamaksa amacin(yani niyetin acik aramaksa) zaten bulur ve inanmazsin(bu da gunumuz ateist gencliginin durumunu anlatmak icin ornek verilebilir). Bakis acisiyla alakali eger onyargin varsa sorgularsin cunku ve inanmazsin. Hep demisimdir bu hayatta haklilik diye bir şey yoktur aslinda, ya herkes haklidir ya da herkes haksiz.

Hocam okuduğum bir şeyi anlamaya çalışırım ve bana göre masaldan ibaret. Benim hayat görüşüme uymayan bir yapıya şerefim için inanmam.
Masal zaten metaforlarla dolu hayatin ozeti gibi. Sanki bir onceki big bangde yasamis bir insanin gonderdigi hayat dersi gibi. Ama icindekilerin dogrulugunu ancak yasamin belirli bir evresine geldiginde anlayabiliyorsun. O yuzden acele etme zaten bir seyi kaybetmeden bulmak cok kolay degil bu hayatta.

Eger sen benim yasamimdan rahatsiz olup inancimi sorgularsan kendi inancini kaybedersin. Oysa ki inanc insanla dogrudan tanri arasindadir kimseyi ilgilendirmez. Bu yuzden dini sorgulamak deliliktir. Sorgularsan dinden cikarsin veya dinden cikmak icin sorgularsin.

Su anda Türkiye'de delirmenin esiginde koca bir nesil var ve delilik kanalize edilmemis dehadir. Bizi bu hapse atan da ismini verdigim insanlardir. Devir bolunme degil birlik olma devri. Basimizdaki kukla hukumetin de geldiginden beri yaptigi tek şey insanlari kategorize edip ayrilik yaratmak zaten. Biraz arastirirsaniz AKP partisinin kurucu uyeleri arasinda banker Rotschild ailesinin ortaklari vardir. Bayağı bildigin Türk sakalli falan. Cok fena bir oyunun icindesiniz. Bolunmeyi secerseniz yok olacaksiniz. Ben sizden bir iki nesil eskiyim. Biz günyüzü gorduk mu dersen biz de gormedik. Ancak su anda bu planin en tehlikeli evresi ve korkutucu, genclik icin de cok uzuluyorum bir gelecekleri yok cunku, calindi.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Geri
Yukarı Alt