Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.
Besin bulamadığı zamanlar hayatta kalmak için kendi dışkılarını yeme eğilimleri var evet ancak sindirim sistemleri de kendi dışkılarını yemeye elverişlidir.
Doğada hayatta kalmak zorunda olsan kendi idrarını bir bez veya herhangi bir şekilde filtreleyip sen de içerdin, bu durumda biz de iğrenç oluyoruz.
Evcil veya çiftlikte beslenen domuzların ise kendi dışkılarını yeme eğilimleri yok.
Ülkedeki domuz etlerini hiç ama hiç beğenmiyorum. Yurtdışındaki domuz etleri 1000 basıyor. Ayrıyeten domuz eti kızartılmış ve KFC gibi derin yağda kızartılmış çok daha güzel oluyor.
Hatta yurtdışındayken günde 2 kere Tonkatsu yediğimi hatırlıyorum. Tavuğa bin basıyor. Domuz etine beni Japonya aşık etti.
Öznel ön yargı dışında bir şey göremedim. Sağlıksız falan değil nereden çıkardınız?
Kalıp yargı.
Dana eti daha uygun olur hatta salam veya jambon.
Ülkedeki domuz etlerini hiç ama hiç beğenmiyorum. Yurtdışındaki domuz etleri 1000 basıyor. Ayrıyeten domuz eti kızartılmış ve KFC gibi derin yağda kızartılmış çok daha güzel oluyor.
Hatta yurtdışındayken günde 2 kere tonkatsu yediğimi hatırlıyorum. Tavuğa bin basıyor. Domuz etine beni Japonya aşık etti.
Kalıp yargı değil bence, gerçek bir şey bu. Neyse sizin kararınız karışamam. Ben önermiyorum sadece, çok yağlı dediğim gibi. Ön yargı falanda değil bu.
Kalıp yargı değil bence, gerçek bir şey bu. Neyse sizin kararınız karışamam. Ben önermiyorum sadece, çok yağlı dediğim gibi. Ön yargı falanda değil bu.
Genel geçer bir şekilde kabul gören "domuz kendi dışkısını yer" yargısı gerçek mi? Gerçek ise sebebi nedir* | Soru & Cevap
evrimagaci.org
Bu sadece domuzlara özgü bir davranış değildir. Tavşanlarda, farelerde, sıçanlarda, yavru fillerde, su aygırlarında, insan olmayan primatlarda (goriller, orangutanlar ve al yanaklı maymunlar dahil), böceklerde (sinekler dahil), ve en yakın dostumuz köpeklerde bile bu davranış gözlemlenir. Bunun sebeplerinden birisi olarak, otçul bir diyete sahip olmaları düşünülüyor. Bitki ve sebzeleri sindirmek zor olabilir, dışkılarını yemek onlara bu besinleri sindirebilmek için ikinci bir şans verir. Köpekler gibi canlılar ise bağırsaklarındaki bakterilerin sağladığı vitaminleri alabilmek için dışkılarını yerler. Vitaminleri bağırsağın kendisinden emerek alamazlar, ama bağırsaktan çıkıp gittikten sonra alma şansına sahiplerdir. Bir başka önemli sebep, dışkıda çok sayıda sindirilememiş protein bulunmasıdır. Eğer hem köpeğiniz hem de kediniz varsa, köpeğinizin kedinizin dışkısından akşam yemeği hazırladığını fark etmiş olabilirsiniz. Bunun sebebi, kedi dışkısının önemli miktarda protein içermesidir. Solucanlar ve parazitler de köpeğin dışkı yemesine sebep olabilmekte. Bu küçük organizmalar bir köpekten (veya herhangi bir başka canlıdan) hayati besinler emerek canlının kendi dışkısını yemesine sebep olabilirler.
En azından vücutlarında olan bakteriyi temizlemek için yapıyorlar, gereksiz yere ben dışkımı yiyeyim deyip yolun ortasında yaptığını yemiyor. Domuzlar düşünmeden içgüdüsel olarak yiyor direkt olarak.
Domuz eti yemek ve sağlığa olan etkileri, uzun bir süredir ülkemizde ve genel olarak birçok ülkede süregelen bir tartışmadır. Bu konuda çok iddia ileri sürülmüş, çok kavgalar yaşanmıştır. Peki ya bilimsel araştırmalar bu konuda neler söylüyor? Gerçek nedir? Evrim Ağacı olarak biz, domuz etinin...
evrimagaci.org
Yukarıdaki değerleri beslenme bilimi açısından değerlendirecek olursak: Doymuş yağ miktarı haricinde bütün değerlerin oldukça sağlıklı seviyelerde olduğu rahatlıkla söylenebilir. Özellikle de vitaminler ve fosfor ve selenyum gibi mineraller açısından çok zengin bir ettir. Bu bakımdan, domuz etinin sağlıksız olduğu iddiasının anlamlı bir dayanağı bulunmamaktadır; tam tersine, domuz etinin içerik bakımından oldukça zengin olduğu açıktır. Sadece yüksek kolesterol ve doymuş yağ oranları dolayısıyla bazı yaş ve sağlık grubundan olan insanlar için tehlikeli olabilir. Bunun haricinde, domuz etinin diğer et türlerinden dikkate değer bir farkı bulunmamaktadır. Elbette, genel olarak aşırı kırmızı et tüketimiyle ilgili uyarılar domuz için de geçerlidir; fakat domuz etinin burada özel bir yeri bulunmamaktadır.
Yine, bir hayvanın dışkı yemesi, etinin sağlığı ile ilgili hiçbir şey söylemez; zira dışkıyı bile yiyebilen hayvanların sindirim sistemleri de ona göre evrimleşmiştir. Ayrıca domuzlar genellikle aç bırakıldıklarında dışkı tüketmeyi tercih etmektedir; zira dışkı, diğer besin kaynaklarına göre çok daha az besleyici değere sahiptir. Bu nedenle alternatif (ve "normal") besin kaynakları olduğunda, domuzlar da dikkate değer bir dışkı tüketimi yapmayacaktır
En azından vücutlarında olan bakteriyi temizlemek için yapıyorlar, gereksiz yere ben dışkımı yiyeyim deyip yolun ortasında yaptığını yemiyor. Domuzlar düşünmeden içgüdüsel olarak yiyor direkt olarak.
Pretzel keşke gelse ya, çok merak ediyorum bir yiyemedim.
hatta her ne kadar bize "tiksinç" geliyor olsa da, yapılan bir çalışmada annelerinin dışkılarını tüketmesine izin verilen domuzların, bu dışkıya erişimi olmayan domuzlara göre %25 daha fazla beyaz kan hücresi ürettiği, dolayısıyla hastalıklarla çok daha iyi baş edebildiği görülmüştür
Bu arada henüz yemedim ama pis denmesi saçma. Bir gün güzel bir şey yemek için denerim Viyana'daki schnitzel vs.