Rehber Hangi Samsung Odyssey G serisi monitörler alınabilir?

Merhaba, bugün forumda sık sık yapılan bir yanlışı düzeltmek için kısa ve net bir konuya açıklık getirmek için bu rehberi açmış bulunuyorum.

Bildiğiniz gibi Samsung'un Odyssey isminde monitör serisi bulunmakta, bu serinin içinde de G3, G4, G5, G6, G7, G8 ve G9 gibi pek çok model bulunmakta. Bunların hangilerinin alınabilir, hangilerinin alınamaz olduğunu sizlerle paylaşacağım.

Odyssey G3

Tamamı kötü. LS24AG320, LS27AG320 vs. fark etmez, 24" ve 27" olmak üzere bütün versiyonları berbat. Black Smearing bariz var, gecikme süresi yüksek, renk gamutu zayıf. VA olduğu için kontrastı iyi ancak kontrast dışında hiçbir artısı olmayan berbat bir seri.

Odyssey G4

25" ve 27" olmak üzere iki varyantı var, LS25BG40 ve LS27BG40 diye geçiyor isimleri. İkisi de alınabilir modellerden. Her iki boyutu da 1080p, 240 Hz ve IPS. Gecikme süresi olarak iyi, maksimum parlaklık olarak ortalamanın üstünde, renk gamutu olarak ortalama düzeyde, kontrast olarak tipik IPS standartlarında. G3 ailesindeki modeller gibi korkunç bir eksisi yok, bu sebeple 25" versiyonu da 27" versiyonu da alınabilir.

Odyssey G5

VA panel olan versiyonları kötü. Bu monitörün üç adet IPS versiyonu var, birisi halihazırda olan LS27AG50, diğer ikisi ise geçtiğimiz günler çıkan LS27DG50 ve LS32DG50. Bu üç model de muadillerine kıyasla pek iyi değil lakin diğer VA versiyonları gibi direkt olarak çöp diyebileceğimiz nitelikte değil, ucuza bulursanız pek tabii alınabilir.

Odyssey G6

LS32BG65, LS27BG65 ve LS27DG60 olmak üzere üç farkı versiyonu var. LS27DG60 olan 2K 360 Hz OLED, diğer ikisi ise 2K 240 Hz VA. Üçü de alınabilir. LS27BG65 ve LS32BG65'in maksimum parlaklığı, kontrast oranı ve renk gamutu ortalamanın üzerinde, gecikme süresi ise VA standartlarına göre mükemmel, hatta forumda öneri konularında zirvede bulunan IPS modellerden bile daha iyi. OLED G6 zaten direkt olarak mükemmel bir monitör, OLED'ler tartışmaya kapalı düzeyde iyiler.

Odyssey G7

LS28AG70, LS28BG70, LS32BG70, LS32BG75 ve LS43CG70 olmak üzere güncel olarak satılan 5 model var. LS43CG70 hariç 4 model de alınabilir. LS43CG70'in black smearingi fazla ve gecikme süresi bir miktar yüksek. LS32BG75 ismine sahip model Neo G7 olarak geçer ve Mini LED arka aydınlatmaya sahip bir modeldir.

Odyssey G8

LS32BG85, LS34BG85 ve LS32DG80 olmak üzere 3 farklı model var. LS32BG85 olan versiyon Mini LED arka aydınlatmaya sahip VA panel bir monitör, LS34BG85 ise ultrawide QD-OLED bir model, LS32DG80 ise 16:9 QD-OLED bir model.

LS32BG85 olan model Neo G8 diye geçer. Neo G8'de scanline problemi biraz sık görülebilen bir durum, Hardware Unboxed scanline probleminden ötürü bu modeli pek tavsiye etmiyordu. Tabii her alınan Neo G8'de scanline problemi olacak diye bir şey yok ama denk gelme ihtimaliniz biraz fazla. Denk gelmezseniz mükemmel monitör.

OLED G8 hakkında da pek çok olumsuz inceleme yer alıyor, bu model yerine AW3423DWF alan yüzlerce insan vardı. Tamamen aynı paneli kullanıyor ancak daha stabil bir monitör.

Yani yeni çıkan LS32DG80 dışında diğer iki G8 modelinde de çeşitli problemler var. Sorunsuzuna denk gelirseniz LS32BG85 güzel monitör, LS34BG85 ise yazılımsal problemleri giderildiyse (güncel olarak takip etmedim) AW3423DWF gibi modellerin yokluğunda UW bir monitör istiyorsanız bir şans verilebilir.

Odyssey G9

LS49AG95, LS57CG95 ve LS49CG95 olmak üzere üç versiyonu satılıyor. LS49AG95 ve LS57CG95 olanlar Neo G9 diye geçer ve Mini LED arka aydınlatmaya sahip UW modellerdendir. LS49CG95 ise OLED bir UW modeldir.

LS49AG95 olan modelin maksimum parlaklık, kontrast ve renk gamutu bakımından problemi yok, gecikme süresi bakımından da problemi yok lakin berbat overdrive seçeneklerinden ötürü ne yaparsanız yapın overshoot hata oranını %10'un altına indiremiyorsunuz, en iyi modda bile %15 overshoot hata oranına sahip.

LS57CG95 olan modelin overdrive seçenekleri güzel, LS49AG95 gibi overdrive seçenekleri berbat değil, bazı overdrive seçeneklerinde overshoot hata oranı minimal düzeye indirgenebiliyor.

OLED G9'da bildiğim bir problem yok.

Sonuç

Bu konunun amacı, insanların her gördüğü Odyssey G serisi monitöre direkt olarak çöp damgasını yapıştırmasını önlemekti, umarım faydalı bir konu olmuştur.

Not 1: Konuda yer almayan modeller, güncel olarak satışı olmadığı için konuya eklenmemiştir.
Not 2: Olabildiğince herkese yönelik bir rehber olmasını istediğim için çok fazla teknik bilgiye girmedim, yüzeysel anlattım.​

Odyssey G8 OLED adına konuşayım. Odyssey G8 OLED'den ben genel olarak memnunum. Göze çarpan herhangi bir sıkıntısını göremedim nedense. Benimle mi alakalı bilmiyorum. Yazılımsal olarak da bahsedilen sorunlarla pek karşılaşmamıştım. Bir tek şu Bekleme Modu'ndayken bazen monitör tepki vermiyor, o da ara sıra oluyor. Onun dışına rehber için eline sağlık.

Samsung G3 27" 165 Hz monitör gerçekten alınmaz. Vatan Bilgisayar'ın azizliğine uğradım "yok ekranı iyi, yok marka Samsung" vs. dediler. Ekrandaki pikseller çok fena belli oluyor ve benim gözüme kötü görünüyor.

Bu söylediklerimin dışında bir sorunla karşılaşmadım veya ben fark etmedim. Genel olarak monitöre bakacak olursak asansör sistemi, tasarımı ve Hz değeri dışında bir artısı yok desem yeridir.

Pikselleşme sorunu ise sistemden dolayı 165 Hz de kullanamadığım için çok belli oluyor olabilir, 165 Hz de belki çok fazla belli olmuyordur. Yakında incelemesini yapmayı düşünüyorum.

Hocam G3 de sanırım 2024 de bir revizyonu daha çıkmış. Farklı bir forumda millet birbirine girdi ghosting var yok kavgasından. (taş devrine çevirdiler)
Bu konu hakkında bir bilginiz var mı? Bir inceleme kaynak vs. göremedim hepsi eski modeller.
"Samsung Odyssey G3 24" LS24DG302EUXUF" kodu ile geçiyor. Muhtemelen o da berbat da konuda 2024 de değiştiğine dair bir şey geçiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…