Rehber Hava Hakimiyet Uçağı F/22 Raptor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 1827
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 71
  • Görüntüleme Görüntüleme 2B
Aslında F-35 tam da bu yüzden geliştirildi, daha ucuz daha basit bir F-22 kopyası, böylece müttefiklere satabiliyorlar.

F-22 ve F-35 farklı tip uçaklar. F-22 Advanced Tactical Fighter projesi kapsamında yeni nesil hava üstünlük uçağı olması amacıyla tasarlanmış bir uçak, çok yönlü saldırı özelliği çok daha geri planda. F-35 ise Joint Strike Fighter proje isminden anlaşılacağı gibi çok yönlü saldırı uçağı.

Farklı oldukları bir diğer konu ise ağırlık ve mühimmat kapasiteleri. Biri çift motorlu ve büyük bir uçak diğeri tek motorlu ve kompakt bir uçak.

Şu anda NGAD geliştiriliyor, muhtemelen uçacak seviyeye de gelmiştir. 2030 gibi çıkış yapacak ve F-22'ler emekli edilecek.
Lockheed 2.5 yıl kadar önce 10.9 milyar dolarlık F-22 modernizasyon projesini kaptı, uçaklar 2031 yılına kadar modernize edilecekler. F-22'lerin emekli olmasına daha var.

NGAD için daha Boeing ve Lockheed arasında ABD senatosu bir karar verecek. Sonra uçak yapılacak, testler başlayacak, ilk uçuşunu yaptıktan sonra da doğru düzgün hizmete girmesi için 10 yıl civarı bir süre gerekecek, sonra F-22'lerin yerini yavaş yavaş yeni uçakların filoları alacak. F-22'lerin en erken 2040 yılından önce tamamının hizmetten çekilmesi pek mümkün değil.

Son düzenleme:
Bana kalırsa şu anlık en iyi uçaktır, görünüşü de güzel.
Rusların SU-57'si halen geliştiriliyor, Amerika şu an neler geliştiriyordur kim bilir.
Bu uçak 64 yılılnda ilk uçusunu yaptı şu an çoğu ülke bunu yapamaz.

F-22'nin ticari ve özeliği kısılmış versionu olan F-35'te iyidir tabii alabiseydik(mükemmel bir uçak değil ama).
18-001

SR-71 Blackbird, dünyanın en hızlı ve en yüksek irtifa keşif uçağı . Saatte ki hız 3500 km/h bir bebek. İlk adı XR-71'miş o zaman ki ABD başkanı SR-71 diyince adının böyle kaldığını öğrenmiştim.
Aslına bakarsanız bu uçağa bir rakip yapıldı ve çok daha düşük maliyetle...
Şimdi gelelim rakibine;
Tanıştırayım karşınız da S.S.C.B. (USSR) üretimi;

Mikoyan-Gureviç MiG-25
Sovyetler Birliğinin geliştirdiği yüksek irtifa keşif uçağı, Nato kodadı "Foxbat" belirlenmiştir. Saatteki hızı yaklaşık 3000 km/h.
Bundan sonra ise kardeşi MİG-31 gelecektir, yüksek irtifa avcı uçağı .
Bugün bile MIG-31 "K" modeli ile Rus ordusunda havadan karaya Kh-47M2 Kinzhal (Kinjal "Hançer", İskender SRBM füzesinin havadan karaya versiyonu diyebiliriz. SRBM-
Short-range ballistic missile-
Kısa menzilli balistik füze) donatılmış özel versiyonunu kullanmaktadır. Füze çok ağır olduğu için sadece MIG-31K ile bir tane taşınmaktadır.

Kaynaklar;
https://tr.wikipedia.org/wiki/Mikoyan-Gureviç_MiG-25
https://tr.wikipedia.org/wiki/Mikoyan-Gureviç_MiG-25

MIG-31K ve Kh-47M2 Kinzhal (Kinjal, "Hançer")

Çin ve Rusya'nın ürettiği hiçbir yüksek askeri teknolojili araca güvenilmez.

Evet haklısınız, daha GAU-22/A topu ile başa çıkamayan F-35'e "güvenilir". Ya da USS Gerald R. Ford (CVN-78, 12.9 milyar dolar maliyet ve bitmeyen sorunlar..) gemisinde ki "Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sisteminde" (EMALS, buna kedi fare kapanı da deniyor) ortaya çıkan arızadan dolayı ABD'li vergi mükelleflerine fazladan yazdığı zararlardan dolayı "güvenilebilir", çok doğru . Kısacası hiç bir ülkenin sorunsuz savaş aracı yoktur, bu işin Rusu, Çinlisi ya da Amerikalısı yok.

Not;
Bunu "bilgisizsiniz ya da cahilsiniz" demek için yazmadım, sadece bu konuda yanlış düşündüğünüzü göstermek için yazdım.
Çin ve Rusya'nın ürettiği hiçbir yüksek askeri teknolojili araca güvenilmez.

Son düzenleme:

F/22 ve TFX benzerliğine ne demeli ?

Dosya Ekleri

• mzkp4bq6pcoa1.webp
    68,7 KB · Görüntüleme: 74
Eki Görüntüle 13298
F/22 ve TFX benzerliğine ne demeli ?
Bizimkiler "ufak" kopya (tasarımsal anlamda) çekmişler . Bu benzerlik konuları bir çok ürün gamında olabiliyor, bu yüzden çok üzerinde düşünmemek gerekir diye düşünüyorum.
Bir yandan da buraya Su ve Mig serileri için rehber yapsam mı diye düşünüyorum ama bilemedim (üşendi...) .

@ADIWN Yalnız ,bizikilerde bayağı kaliteli iş çıkarmış.

Kanka chat gpt ye yazdır.Sonra burada görsellerle destekle

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…