Rehber Hayatınızı güzelleştirecek Linux programları

Giriş

Selam millet, bugün Linux kullandığım süre içerisinde denk geldiğim işe yarar Linux programlarını göstereceğim. Eğer Linux'a yeniyseniz de, bu liste içinde güzel şeyler bulacağınızı düşünüyorum. Bu programlar bayağı işe yarar şeyler, aralarında bayağı havalı şeyler yapan programlar bile var.

Eğer Linux kullanıyorsanız kaçırmayın derim. Fazla uzatmadan rastgele bir şekilde dizilmiş olan listemize bakalım.

Başlamadan önce:

Standart paketler (P) şeklinde işaretlenecek. (Mint referans alındı).
Flatpak uygulamaları (F) şeklinde işaretlenecek.

Hayatınızı güzelleştirecek Linux Programları

1- Monophony (Müzik uygulaması) (F)

Monophony YouTube Music platformundan müzik açan bir uygulama. Bu uygulama içinde reklamsız, ve dikkat dağıtan şeyler olmayan bir şekilde müzik dinlenilebiliyor.

Müzikleri internetsiz oynatmak için indirebiliyorsunuz. YouTube oynatma listelerini programa atabiliyorsunuz. Ayrıca oynatma listelerinizi indirebiliyorsunuz da. İstediğiniz müziği arayıp, dinleyip, listenize ekleyebilirsiniz.

Bu uygulamayı ilk gördüğümde bayağı sevmiştim, müzik dinleyen biriyseniz kullanmanızı tavsiye ederim.

2- Kdocker (Sistem tepsisi uygulaması) (P)

Kdocker programları sistem tepsisine sabitlemenize yarayan bir program. Eğer tam ekran değilse sistem tepsisine ekleyecektir. Eğer sistem tepsisine sabitlenmeyi desteklemeyen programları oraya eklemek isterseniz, tam işinize yaracak şey. Yapmanız gereken tek şey, Kdocker'ı açıp, eklemek istediğiniz programın penceresine tıklamak.

Bayağı ilginç bir şey denemek için, Need For Speed - Carbon'u sistem tepsisine sabitledim. Ve cidden işe yaradı.

3- Uget (İndirme yöneticisi) (P,F)

Uget IDM tarzı bir indirme yöneticisi. Hayatımda hiç IDM kullanmadım, o yüzden karşılaştırma ne düzeyde bilmiyorum. Ama indirme linki olan şeyleri attığınızda, güzel bir şekilde indirmesini yapıyor. Kullanıcı arayüzü bayağı modern, ayrıca sistem tepsisinden de indirme ekleyebiliyorsunuz.

Uzun sürecek indirmeler için ideal, ayrıca bazı sitelerde çok daha hızlı indiriyor.

4- WebApp Manager (Web uygulaması oluşturma) (P)

WebApp Manager Linux Mint ile gelen bir program. Ama GitHub sayfasından tekli halini, Debian temelli dağıtımlara yükleyebiliyorsunuz. Ben Debian 12'ye yüklediğimde çalışmıştı.

Bu program web sitelerini izole bir şekilde çalıştırmanızı ve sistemden daha kolay bir şekilde erişmenizi sağlıyor. Web sitelerini uygulama menüsüne ekleyebiliyorsunuz mesela. Mesela Discord'u yüklemek yerine web sitesi olarak ekleyip, Kdocker ile sistem tepsisine atayabilirsiniz. Yüklenilen zaman çalışan bazı özellikler olmayacak, ama sığ bir şekilde kullanıyorsanız güzel bir şey.

Veya sisteminiz Android gibiymiş gibi davranmanızı sağlayan bir özellik.

5- Wine (Windows uyumluluk katmanı) (P,F)

Wine Windows programlarını çalıştırmanızı sağlayan bir uyumluluk katmanı. Wine emülatör değil bir tercüman, Windows çağrılarını Linux'un anlayabileceği dile çeviriyor.

Wine ile çoğu Windows programı sorunsuz çalışabiliyor, hatta oyun oynanabiliyor. Ama oyun kısmını pek önermem, onu Proton çok daha iyi yapıyor.

Ben genel olarak Wine'ı bazı Windows programlarımı kullanmak için ve oyun yüklemek için kullanıyorum. Bayağı işe yarıyor, ama her şeyi çalıştıramadığını da bilmek lazım.

6- Converseen (Görüntü dönüştürme programı) (P,F)

Converseen bir görüntü dönüştürme programı. İnternetsiz bir şekilde görüntüleri ekleyip, istediğiniz formata dönüştürebiliyorsunuz. Bayağı fazla görüntü formatı seçeneği var, ekran görüntüsündekiler sadece birazı. Bir sürü görüntü atıp aynı anda dönüştürme yapılabiliyor. Sitelerle uğraşmak istemezseniz bayağı işe yarar bir program.

7- Video indirici (F)

Video indirici, basit arayüze sahip video indirme programı. Ayrıca ses formatında da indirebiliyor.

Çoğu siteden video indirme kapasitesine sahip ve bayağı kullanışlı bir program. O site için, bu site için, farklı video indirme sitelerine gitme olayını yok ediyor. Reklam dolu saçma sitelerle uğraşmaktan daha iyi bir seçenek.

8- Psensor (Sistem durumu izleme programı) (P)

Psensor bilgisayarınızın sıcaklığını ve diğer şeyleri görebileceğiniz bir program.

Kolayca kişileştirilebildiğinden dolayı, istediğiniz şeyleri görmenizi sağlıyor. Ayrıca sistem tepsisinde durduğundan dolayı, hızlı bir şekilde ne nedir görmenizi sağlıyor. Bence bayağı kullanışlı bir program, özellikle uzun süre bilgisayarınızı temizlemediyseniz bayağı lazım olabiliyor. Ayrıca bazı problemleri de görmenizi sağlıyor. Geçen aylarda arka planda %100 işlemci kullanan bozuk bir programı bulmama yardımcı oldu.

9- SoundConverter (Ses dönüştürücüsü) (P,F)

SoundConverter ses dosyalarının formatını dönüştürmenizi sağlayan bir program. Basit ve bayağı kullanışlı bir şekilde ses formatı dönüştürebiliyor. İnternet sitelerini kullanmak istemiyorsanız güzel bir alternatif. Absürt derecede fazla format yok, ama iş görecek kadar var. İşini sorunsuz bir şekilde yapan bir program.

10- Timeshift (Sistemi eski haline çevirme programı) (P)

Bu listedeki belki en önemli program olabilir. Timeshift tüm Linux kullanıcılarının kullanması gereken bir program.

Timeshift ile sisteminizin o zamandaki halini kaydedip, bir sorun yaşanırsa o haline çevirebiliyorsunuz. Eğer bir güncelleme veya sizin saçma sapan şeyler yapmanız durumunda, sisteminiz tahtalı köyü boylarsa, bu programı kullanarak yaptıklarınızı geri çevirebiliyorsunuz. Nereyi ekleyeceğiniz de size kalmış, istediğiniz dosyaları yedekleyebiliyorsunuz.

İsterseniz günlük, aylık veya yıllık şekilde otomatik yedek almanıza da olanak sağlıyor. Bir kaç kere beni de kurtaran bir program oldu bu, mutlaka kullanın derim.

11- ProtonPlus (Uyumluluk katmanı yöneticisi) (F)

ProtonPlus kolaylıkla Steam gibi yerlere özel uyumluluk katmanı eklemenizi sağlıyor. Mesela tek tuşla Proton-GE kurabiliyorsunuz. Eğer oyun oynayan biriyseniz ve özel proton sürümlerini denemek isterseniz, bayağı işe yarar bir program.

Bunları el ile kurmaktan çok daha hızlı ve basit bir şekilde kurmanızı sağlıyor.

Bitiş

Böylece bu listemizin sonuna geldik. Bu programları severek kullanmaktayım, hayatı cidden daha iyi yapıyorlar. Umarım bu liste içinde işinize yaracak şeyler görmüşsünüzdür.

Bu listeden 1-2 tane programı, düzgün çalışmadığı için kesmek zorunda kaldım maalesef. En üzüldüğüm program "Miru" olanı. Adamlar torrent ile çalışan anime izleme platformu yapmışlar. Bence bayağı havalı, ama ben de pek düzgün çalışmadığı için listeden kaldırmak zorunda kaldım.

Liste hakkında ne düşündüğünüzü de belirtmeyi unutmayın. Herkese iyi günler diliyorum, NoobSoldier26 kaçar.

Son düzenleme:
Hiçbirini-(wine) kullanacağımı düşünmüyorum ancak güzel liste, elinize sağlık.

Bir tane de ben söyleyeyim. ExifCleaner ile telefondan çekilen fotoğrafların konum bilgileri gibi özel bilgilerini silebiliyorsunuz. Fotoğraf paylaşmadan önce gizlilik açısından önemli. Windows, macOS ve Linux'ta çalışıyor.

Son düzenleme:
Liste güzel olmuş, eline sağlık

Hiçbirini-(Wine) kullanacağımı düşünmüyorum ancak güzel liste, elinize sağlık.

Teşekkürler.

Sonunda aynı benim gibi exif silen birisini buldum. benim de telefonumun galerisinde öyle bir özellik var, oradan siliyordum.

Burger King'de marulun üstüne basarsam exif silmek önemli.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…