Rehber Hazır sistem tanıtımları değerlendirme rehberi - 2025

2025 yılında pasif PFC kullanan ATX PSU üretilirse de ilginç olur. Tepe noktada PF'yi neredeyse 1'e yaklaştıran köprüsüz totem-pole topolojisine ulaşmışken, "bu verimlilik fazla geldi, biz bunu biraz düşürsek mi acaba?"

Bunun dışında hâlâ OVP, OCP, OPP ya da çıkış taraf korumaları ile girişteki şebeke gerilimini ilişkilendirip, bunun hakkında bilgilendirici (?) videolar yaparak PSU konusunda ufkumuzu açan arkadaşlara da selam vermeyi bir borç bilirim.

@Telefonunu Çıkra, elinize sağlık. Uzun olmasına rağmen, okuması keyifli ve bilgilendirici bir rehber olmuş.

Son düzenleme:

Bu neymiş ya? Görselleri bari değiştirseydiniz. Sıralamaya kadar çalmış. Acaba kimlerin emekleri çalındı da haberimiz yok.

Çok güzel olmuş elinize sağlık.

Şu kısımalra ekleme yapılabilir:

• Yukarıda saydığım tüm testlerde sistemin kaç W tükettiği gösterilmeli.
  • OCCT, FurMark gibi sistemin güç tüketmeye itecek benchmark prgoramları kullanılarak sistemi sıkıştırmaya çalışmak gerek. Bu yük altında cortlarsa bir terslik vardır.
  • PSU test edilecekse en çok güç çeken donanımlar takılmalı. RTX 5090 + 14900KS gibi. Hazır sistemlerde değil, PSU incelemelerinde yapılması gerekilen bir harekettirgenel olarak test edilmesi pek mümkün değil. PSU'nun iç yapısından bahsedilmediği sürece yüzeysel kalmaya devam edilecek bir parça.

Evet, genel olarak söylenenler doğru test, sistemin mümkün olan en yüksek watt tüketimini zorlayacak şekilde yapılmalı. Ancak yalnızca OCCT testi sırasında sistemin çöküp çökmediğine bakmak yeterli değil. OCCT altında kapanmayan fakat aslında kötü durumda olan PSU'lar da var. Bu yüzden, OCCT testi sırasında 12v, 5V ve 3.3v hatlarındaki voltaj düşüşleri mutlaka izlenmeli. Bu durumla karşılaşan insanları çok kez gördüm çünkü.

Bunun dışında, ekran kartlarının ani güç çekişleri (spike / transient) de çok önemli bir faktör. Örneğin, 7900 XT gibi bir ekran kartı ortalama 300W - 350W tüketse de anlık güç çekişlerinde 450W seviyelerine ulaşabiliyr. Adam böyle bir karta 700W PSU taktığında kağıt üzerinde yeterli görünse de, yük altındaki ani güç taleplerinde PSU tak diye sistemi kapatabiliyor. Adamda ne oldu yahu? Diye soruyor. Bu yüzden spike değeride PSU seçerken önemli.

Ayırca kablo seçimide önemli burada. Gidip de 300W çeken bir kartı tek 8 pin girişi ile beslemeye çalışırsak ya kablo yanar ya da ekran kartı tam performans çalışmaz. Daha geçen böyle bir konuyla karşılaştım. Yarım akıllı bir teknisyen RX 9070 XT'ye çoklayıcı kullanıp tek kablo üzerinden besleme yapmıştı. İşin komik yanıda o PSU modelinde 2 tane tek kablo üzerinden 8 pin çıkışı bulunuyordu

Son düzenleme:
Metin oluşturup düzenleme isteyip PSU kısmına ekleyeceğim
Bunan Ekran kartı 1- ana üretici kısmında bahsetmiştim de yüzeysel kaldı sanırım. Yine PSU kısmında dillendiririm.
Hazır sistemlerde genelde düzgün yapıyorlar. Sıkıyorsa yapmasınlar Tüketici Hakem Heyeti onlara doğru kabloyu takmayı öğretir.

Hazır sistemlerde genelde düzgün yapıyorlar. Sıkıyorsa yapmasınlar Tüketici Hakem Heyeti onlara doğru kabloyu takmayı öğretir.
Evet, ben de ilk kez öyle bir şey görmüştüm. Tam bir yarım akıllı teknisyenmiş. Ben söylemesem muhtemelen kablo yanmasıyla karşı karşıya kalacaktı. Sonra iade/değişimle uğraş dur. Böyle insanlar nasıl bilgisayar topluyor anlamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet, bende ilk kez öyle bir şey görmüştüm. Tam bir yarım akıllı teknisyenmiş. Ben söylemesen muhtemelen kablo yanmasıyla karşı karşıya kalacaktı. Sonra iade/değişimle uğraş dur.
PC tamircileri de "çakma" donanım editörleri gibi. İyisi kötüsü hep birbirine giriyor.

Bunun için ne kadar uğraştınız? Elinize sağlık.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu neymiş ya? Görselleri bari değiştirseydiniz. Sıralamaya kadar çalmış. Acaba kimlerin emekleri çalındı da haberimiz yok.
Çalınma yok hocam, o dönemlerde 4-5 kişilik bir ekip olarak ModArt PC'ye yazı yüklüyorduk. Levon Turaç ile zaten konuşuyorduk bir Whatsapp grubumuz da vardı.

Benim rehberi üzerinde biraz oynama yapıp oraya da taşımak istedik ancak benim bu taşımayı yapabilecek imkanım yoktu memlekette olduğumdan dolayı. O yüzden ben de yayımlayan arkadaşa kaynaklarda beni göstermesi şartı ile izin verdim, kaynaklar bölümünde PWR_OK'a bastığınızda benim ModArt PC Forum'daki hesabıma yönlendiriyor. Hala hesapta da ModArt PC Yazarı yazıyormuş şimdi fark ettim.

Rehber için de elinize sağlık @Telefonunu Çıkra. Uzun zaman forum ortamına ayak basmayınca geç olabiliyor kusuruma bakmayın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…