Hayır, öyle olsa da arada bir düşürüyor kaliteyi. Bunlar yaygın bilinen sorunları ve HDMI Forum'un kendi dokümanlarında da olabileceği yazıyor. Decklink gibi ürünlerde DP olmamasının nedeni de ya normal TV/monitörden hızlı ön izleme için konuluyor. DP, HDMI'n bu dezavantajlarına karşı icat edilmiş bir port olduğundan bant genişliği her zaman önde ve kilitli uca sahip seçenekleri, edıd gibi sorunlu handshake protokollerine sahip değildir (ya da cec gibi şeyler de yok çünkü bunlar ev kullanımı için icat edilmiş şeyler). Çünkü HDMI çıktığında HD-sdı dışında seçenek yoktu kaliteli (referans monitörleri ve HDC-700 gibu kameralardan ibaretti). DVI olsa da yeterince iyi bir şey değildi, sadece dijital HD bir çıkış aracı olsun diye yapılmıştı son kullanıcı için (kısa süreliğine geçiş dönemi icatı). HDMI, 2002'de çıktı ve D-vhs ve Blu-ray için hemen benimsendi. Ardından HDV gibi kompakt kameralarda da kullanıldı. O sırada DP geliştiriyordu ve DP, sadece monitörde kullanılıyor çünkü VESA bir monitör standartları kuru mudur ve HDMI'n dezavantajlarının/limitlerinin ortadan kaldırılması için çıktı. İlk HDMI sürümleri 576p desteğine bile sahip değildi (inanması güç ama sonraki sürümlerde eklendi).

HDMI 2.1 48 Gbps sunarken DP 1.4 32 Gbps sunar. Yani DP her zaman en yüksek bant genişliğini sunmaz. DP'de de AUX kanalı üzerinden edıd ve dpcd el sıkışması vardır. Ayrıca el sıkışması ekran kartının monitörün tazeleme hızını, çözünürlüğünü ve dsc desteğini öğrenmesi için zorunlu bir protokoldür. Ve bir sorun değildir. Handshake kaynaklı sorunlar çok eskide kaldı. Kaliteyi arada bir düşürme olayı da HDMI dijital bir çıkış olduğu için yoktur. Bu durum VGA gibi eski analog çıkışlarda var.

Maksimum 1300 liraya kadar bana bir kablo önerebilir misiniz acaba? Paugge 2 3 ay sonran stoğa gelecekmiş. Örgülü olması çok önemli değil zaten dikkatli kullanıyorum. Bilgisayarım veya monitörümde bir sorun yaratmayıp tam performansta kullanabilsem yeterli.

Ben zaten "fiziksel sağlamlık" diye belirttim. Öyle bir iddiam yok, olamaz da zaten. Dediğiniz gibi yarı iletken kalitesi ve tellerin kaliteli şekilde yerleştirilmesiyle ilgili bir durum (Apple'in Foxconn'a (belkin) ürettirdiği Thunderbolt 4 kabloları ile çoğu piyasadaki kablo incelendi ve bariz kablolama kalitesi farkı çıktı X-ray'de vs).

Konu fiziksel koruma veya Apple'ın kablo röntgenleri değil; bir kablonun dışının örgülü olmasının sinyal ve görüntü kalitesine bir etkisinin olmamasıydı. Aynı noktada buluştuğumuza sevindim.

Maksimum 1300 liraya kadar bana bir kablo önerebilir misiniz acaba? Paugge 2 3 ay sonran stoka gelecekmiş. Örgülü olması çok önemli değil zaten dikkatli kullanıyorum. Bilgisayarım veya monitörümde bir sorun yaratmayıp tam performansta kullanabilsem yeterli.

Bu kablo işinizi görür. Marka pek bilindik değil ama sıkıntı çıkacağını sanmıyorum yorumları da güzel.

HDMI 2.1 48 Gbps sunarken DP 1.4 32 Gbps sunar. Yani DP her zaman en yüksek bant genişliğini sunmaz. DP'de de AUX kanalı üzerinden edıd ve dpcd el sıkışması vardır. Ayrıca el sıkışması ekran kartının monitörün tazeleme hızını, çözünürlüğünü ve dsc desteğini öğrenmesi için zorunlu bir protokoldür. Ve bir sorun değildir. Handshake kaynaklı sorunlar çok eskide kaldı. Kaliteyi arada bir düşürme olayı da HDMI dijital bir çıkış olduğu için yoktur. Bu durum VGA gibi eski analog çıkışlarda var.
Hayır, handshake sorunları aynen devam ediyor. Ben yaşıyorum şu anda mesela Grundig 55 GHQ 9500 cihazında. Hiçbir türlü Dolby Vision vs. açamıyorum, sinyal bir daha gelmiyor çünkü RTX 3050 Ti ile sorun yaşıyor. HDMI 1.4'e düşürünce sadece artık sinyal geliyor TV'mde Dolby Vision'u aktif et der demez ayarlardan beri (evet, Android'de HDMI sürüm ayarı yapılabiliyor portlara). Dijital ile analog'un görüntü kaybıyla ilgisi yok, DSC denilen şey de kayıplı bir sıkıştırma yöntemi (ama bunlar dijital kablo HDMI/DP). Şu anda HDMI 2.2 ve DP 2.1 var. HDMI 2.2 ile daha yeni geçildi DP.

Type-C ile yani DP alt-mode ile normal DP'nin bant genişliğinin her zaman altında hız alırsınız. HDMI'dan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır çünkü son kullanıcıya yönelik tasarlanmıştır (DVI, VGA, Golden SCART, YPbPr/YCbCr RCA kablosunun yerini almak için tasarlandı) color grading gibi işler için asla ve asla kullanılmaz (DP + 12G-SDI kombinasyonu kullanılır senelerdir sektörde).
Bu söylediğiniz yanlış. Color grading yaparken ekran kartına (GPU) takılı standart bir HDMI/DisplayPort kablosuyla doğru renk izlenemez. Çünkü işletim sistemi sinyale müdahale eder. Doğru renk için araya bir I/O kartı koymak gerekir.

I/O kartından çıkan sinyali monitöre HDMI 2.1 ile aktarmak renk kalitesini bozmaz. HDMI, doğru cihazlar ve doğru konfigürasyonla profesyonel renk işlerinde aktif olarak kullanılmaktadır.

Özetle; HDMI’dan uzak durulmalıdır ifadesi yanlış. Gayet de kullanılabilir. Özellikle de gereksiz bir DP iyidir, HDMI kötüdür algısı var ama tamamen yanlış ve yanıltıcı bir yaklaşım.

Hayır, handshake sorunları aynen devam ediyor. Ben yaşıyorum şu anda mesela Grundig 55 ghq 9500 cihazında. Hiçbir türlü Dolby vision vs. açamıyorum, sinyal bir daha gelmiyor çünkü RTX 3050 Ti ile sorun yaşıyor. HDMI 1.4'e düşürünce sadece artık sinyal geliyor TV'mde Dolby Vision'u aktif et der demez ayarlardan beri (evet, Android'de HDMI sürüm ayarı yapılabiliyor portlara). Dijital ile Analog'un görüntü kaybıyla ilgisi yok, dsc denilen şey de kayıplı bir sıkıştırma yöntemi (ama bunlar dijital kablo HDMI/DP). şu anda HDMI 2.2 ve DP 2.1 var. HDMI 2.2 ile daha yeni geçildi DP.

Kendi Grundig televizyonunuzda Windows üzerinden Dolby vision açamıyor oluşunuz genel bir HDMI veya handshake arızası değildir. Windows'un masaüstü tarafında yerel bir Dolby vision profili bulunmaz; zorlandığında sinyalin kopması tamamen işletim sistemi ile televizyonun edıd profili arasındaki yazılımsal uyumsuzluktan ibarettir. Kendi cihaz kombinasyonunuzdaki bu sorunu HDMI protokolünün suçu gibi sunmak teknik bir yanılgıdır. Dsc ise VESA tarafından onaylanmış olarak gözle ayırt edilemeyecek bir sıkıştırma yöntemidir. Hafif kayıp olabilir ama gözle asla ayırt edemezsiniz.

Bu söylediğiniz yanlış. Color grading yaparken ekran kartına (GPU) takılı standart bir HDMI/DisplayPort kablosuyla doğru renk izlenemez. Çünkü işletim sistemi sinyale müdahale eder. Doğru renk için araya bir I/O kartı koymak gerekir.

I/O kartından çıkan sinyali monitöre HDMI 2.1 ile aktarmak renk kalitesini bozmaz. HDMI, doğru cihazlar ve doğru konfigürasyonla profesyonel renk işlerinde aktif olarak kullanılmaktadır.

Özetle; HDMI’dan uzak durulmalıdır ifadesi yanlış. Gayet de kullanılabilir. Özellikle de gereksiz bir DP iyidir, HDMI kötüdür algısı var ama tamamen yanlış ve yanıltıcı bir yaklaşım.
I/O kartıyla bile sadece TV'ye bağlayıp nasıl göründüğünden emin olmak için kullanır coloristler. Hâlâ daha asıl öncelik SDI'dadır. TV'lerde profesyonel mod yoksa çoğu müdahale edebiliyor I/O karta rağmen (LG ya da Sony tercih ediliyor TV olarak çoğunlukla bu nedenden dolayı).

Kendi Grundig televizyonunuzda Windows üzerinden Dolby vision açamıyor oluşunuz genel bir HDMI veya handshake arızası değildir. Windows'un masaüstü tarafında yerel bir Dolby vision profili bulunmaz; zorlandığında sinyalin kopması tamamen işletim sistemi ile televizyonun edıd profili arasındaki yazılımsal uyumsuzluktan ibarettir. Kendi cihaz kombinasyonunuzdaki bu sorunu HDMI protokolünün suçu gibi sunmak teknik bir yanılgıdır. Dsc ise VESA tarafından onaylanmış olarak gözle ayırt edilemeyecek bir sıkıştırma yöntemidir. Hafif kayıp olabilir ama gözle asla ayırt edemezsiniz.
Evet, gözle ayırt edilemeyecek kadar kaliteli bir method ancak EDID konfigürasyonu sorunu can sıkıcı (ve dolu kişi var internette böyle sorun yaşayan). Benim modlamam gerekiyor EDID'ini bunun için sırf. Analog kablolarda cihaz/kablo düzgünse kesin olarak görüntü alınıyordu kötü, hizalama sorunu vs. çıksa da cihaza göre (eski JVC referans monitörlerle Sony monitörlerin kalite farkı buradan bile anlaşılırdı 80'lerde).