Heinz ketçapta gluten var mıdır?

Luna1057

Yetkin
Bu ketçapta gluten var mıdır? Arkasını okuduğumda gluten içeren bir şey görmüyorum fakat markette biri bana gluten var demişti.

Gluten varsa paketin üstünde kalın puntoyla belirtilmiş olması lazım. Yumurta, yer fıstığı gibi bazı alerjik reaksiyonları yaygın olan malzemeler bulunuyorsa ambalajında da kalın puntoyla belirtilmeli.

Heinz'de yok diye biliyorum, sevgilimin de glutene alerjisi var fakat sorun olmamıştı. Normalde zaten damıtılmış sirkeyle yapıldığı sürece hiç bir ketçapta gluten yok.

Eğer buysa, yok.

Arkasında da yazmıyorsa yoktur zaten alerjen bir madde olduğu için çok dikkat edilir böyle şeylere.

Bu ketçapta gluten var mıdır? Arkasını okuduğumda gluten içeren bir şey görmüyorum fakat markette biri bana gluten var demişti.
Eskiden glutene alerjim vardı, Heinz'i hem doktorum söyledi hem de yediğimde bir şey olmamıştı. Hem ketçapı hem de mayonezini kullanabilirsiniz. İnternetten araştırdığınızda zaten Heinz'de gluten olmadığını görürsünüz.

Gluten çoğunlukla tahıllarda bulunur ve domateste bulunmaz. İçindekilerde domates, koruyucu, şeker şurubu vb. dışında malzeme yoksa yiyebilirsin. Baktım gluten içerebilecek bir şey görünmüyor. Zaten celiac varsa bile böyle durumlarda var olabilecek eser miktardaki glutenden etkilenmezsin, daha fazlası gerekir. İç anadoluda gluten hassasiyeti olan birçok insan durumundan habersiz bulgur pilavı kaşıklayarak büyüdü hatta öldü ve sadece karnı şişiyor sandı.

Hocam bende ki gluten hassasiyeti değil, çölyak. Daha ciddi sonuçlara yol açabiliyor ileride çok fazla glutenli ürün tüketirsem.

Hocam bende ki gluten hassasiyeti değil, çölyak. Daha ciddi sonuçlara yol açabiliyor ileride çok fazla glutenli ürün tüketirsem.

Anladım, celiac da denen villuslardaki sorunlar ve iltihaplanma riski bir çeşit gluten hassasiyeti. Demek istediğim şey bunu fark bile etmeyip yufka ekmeğe bulgur dürünerek yaşayan birçok insan olması ve sadece karın şişliği/ağrısı yaşadıklarını sanmaları. Bazıları çok yemekten falan sanmış hatta. Tahıl grubu içeren şeylere temkinli yaklaşman lazım gerçekten riskler var ama baktım diğer bir konunda snickerstan bahsetmişsin, burada ketçaptan. Böyle doğru düzgün tahıl bile içermeyen şeylerde gluten varsa bile yiyebileceğin düzeydedir. Mesela bak diyelim ki Kezzap diye bir firma olsun ve ketçapta arpa maltı sirkesi kullanıyor olsun, bu sirkenin önce bira olması mayalanması sonra sirkeye dönüşmesi lazım. Bira yaparken zaten defalarca süzmeye uğraması lazım, sonra sirke yaparken yine süzmeye uğraşması lazım, sonra kullanılırken yine süzülmesi lazım çünkü bu tip protein vb. moleküller sıvıda dibe çöker içinde çözülmez. Hadi kıvam artırıcı olarak da nişasta bassın bu Kezzap denen firma, yine sen bunu sıradan bir öğünde anlayamazsın çünkü zarar vermeye yetmez. Zaten kimse nişasta ve arpa sirkesi kullanmıyordur xanthan gum ve damıtılmış sirke kullanıyordur ki bunların içinde gluten yok biri damıtılmış diğeri zaten saf formda. Snickersa gelecek olursak yine öyle sağlam gluten kaynağı bir şey yok içinde, hastalıktan haberin olmasa belki sık sık yiyip fark bile etmeyeceğin bir şey olacak. Bu konudaki ketçabı tüketmene engel en azından celiacla ilgili bir şey yok fakat yiyeceğin her şeyde acaba gluten mi var diye korkarsan karın ağrısıyla neredeyse aynı sıkıntı veren bir psikolojik yük olacaktır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…