Galaxy S25 FE telefona sahibim. Samsung'un orijinal 45W şarj cihazıyla şarj ettim hep ama bataryası hızlı bitiyor. İlk günlerdeki gibi değil ve alalı da kısa süre oldu. Yanlış mı yaptım acaba hep 45W ile şarj ederek? Onun yerine acil ihtiyacım olmadığı zamanlarda 25W adaptör mü kullanmalıyım?
Galaxy S25 FE telefona sahibim. Samsung'un orijinal 45W şarj cihazıyla şarj ettim hep ama bataryası hızlı bitiyor. İlk günlerdeki gibi değil ve alalı da kısa süre oldu. Yanlış mı yaptım acaba hep 45W ile şarj ederek? Onun yerine acil ihtiyacım olmadığı zamanlarda 25W adaptör mü kullanmalıyım?
Bu bataryaları %20 - %80 arası şarjla kullanmak gerekli. Onun dışında, şarj ederken dar alanda telefonunu bırakmamak gerekiyor, şarj olurken ısınan cihazın ısıyı transfer edebileceği ortam gerekli. Bunlara dikkat edersen batarya ömrünü olabildiğince korursun. 45W ile 25W arasında da büyük bir fark yok. Pilini sömüren arkaplan servislerini kısıtlamayı deneyebilirsin.
Kağıt üzerinde ve mantıken kısaltır ama sırf bunun için düşük hızda şarj etmeye gerek yok. Bu durum RTX 5090 alıp ömrü kısalmasın diye oyun oynamamak gibi bir şey. Zaten sırf hızlı şarj ile kullandınız diye bataryanın ömrü 3 güne bitecek değil.
Hızlı şarj ile şarj etmek bir miktar bataryanın ömründen gitmesine neden olabilir ama bu kadar kısa sürede ortaya çıkmaz. 5g açıksa kapatıp birkaç gün dene.
İphone 13 cihazımı 20 watt orijinal adaptör yerine çoğunlukla laptopumun güvenilir bir Type-C çıkışından 5 watt ile şarj ettim. %20 - %80 arasında kullanmama rağmen 2 yılda pil sağlığım %80'e düştü (520 döngüde sattım). İphone 16 alıp öyle hızlı şarj yavaş şarj takılmadan 20 watt ile %20 - %100 veya 20'nin daha altına indiğinde şarja takıp kullanıyorum. 6. Ay oldu, 197 döngüde ve pil sağlığı %97. Bence bir şey fark etmiyor. Tabii İphone 16’nın bataryası daha iyi ancak öyle absürt bir düşüş ekran süresinde kısalma olmadı. İphone 13 cihazımda ise son 1 yılda özellikle %89 altına düştüğünde 1 günü çıkartmamaya başlamıştı. Yani günde 1 kere şarj etmek yerine sabah full doldurup akşam 8 de geliyordum ve şarjım 20 seviyelerine düşmüş oluyordu tekrar takıp kullanıyordum %150 falan şarj etmeye başlamıştım günde.