Bu akşam Hogwarts Legacy oynarken oyun 20.45'te kendiliğinden kapandı. Sonrasında ise 9 GB boyutunda bir güncelleme belirdi. Kaç yıllık oyuna bu güncelleme neymiş diye şaşırsam da yükledim. Güncellemeyi yükledikten sonra oyunda grafik seçenekleri kayboldu. FPS oyunu oynamaya bağlı zamanla düşmeye başladı. (Bu sorun V-Sync kaynaklıymış, güncellemeyle ortaya çıktı. V-Sync kapatınca düzelmekte.)
SteamDB'den güncelleme notlarına baktığımda NVIDIA DLSS 4 ve MFG özelliklerinin oyuna eklendiği yazılmış. Asıl sorunumsa bu yeni özellikler eklendikten sonra oyunda artık grafik ayarlarını değiştiremiyorum. Grafik seçenekleri menüsü tamamen boş. Sebebi Linux kullanmam da olabilir, bundan tam olarak emin olamıyorum. Oyunu Windows ile de test etmem gerek. Bunun için de güncellemeyi Windows'ta da indirmem gerekecek. Bu sorunu yaşayan başkası oldu mu? Oyunu oynamaya engel olmasa da sorunu merak ettiğim için konu açmak istedim. Konuyu Linux kategorisinde açmadım çünkü oyunu 15 saatten uzun süredir Linux ile oynamaktayım. Defalarca grafik ayarlarını da değiştirdim, başka şeyler de yaptım. Hiç böyle olmamıştı.
Ekleme: Sorun Windows'ta da mevcut. Kısacası benchmark'lar öncesi hızlıca MFG ekleyeceğiz diye hızlıca grafik ayarlarını kaldırmayı başarmışlar. Belki de sorun gerçekten geneldir ve güncelleme ile düzeltilmesi gerekiyordur.
Bu akşam Hogwarts Legacy oynarken oyun 20.45'te kendiliğinden kapandı. Sonrasında ise 9 GB boyutunda bir güncelleme belirdi. Kaç yıllık oyuna bu güncelleme neymiş diye şaşırsam da yükledim. Güncellemeyi yükledikten sonra oyunda grafik seçenekleri kayboldu. FPS oyunu oynamaya bağlı zamanla düşmeye başladı. (Bu sorun V-Sync kaynaklıymış, güncellemeyle ortaya çıktı. V-Sync kapatınca düzelmekte.)
SteamDB'den güncelleme notlarına baktığımda NVIDIA DLSS 4 ve MFG özelliklerinin oyuna eklendiği yazılmış. Asıl sorunumsa bu yeni özellikler eklendikten sonra oyunda artık grafik ayarlarını değiştiremiyorum. Grafik seçenekleri menüsü tamamen boş. Sebebi Linux kullanmam da olabilir, bundan tam olarak emin olamıyorum. Oyunu Windows ile de test etmem gerek. Bunun için de güncellemeyi Windows'ta da indirmem gerekecek. Bu sorunu yaşayan başkası oldu mu? Oyunu oynamaya engel olmasa da sorunu merak ettiğim için konu açmak istedim. Konuyu Linux kategorisinde açmadım çünkü oyunu 15 saatten uzun süredir Linux ile oynamaktayım. Defalarca grafik ayarlarını da değiştirdim, başka şeyler de yaptım. Hiç böyle olmamıştı.
Ekleme: Sorun Windows'ta da mevcut. Kısacası benchmark'lar öncesi hızlıca MFG ekleyeceğiz diye hızlıca grafik ayarlarını kaldırmayı başarmışlar. Belki de sorun gerçekten geneldir ve güncelleme ile düzeltilmesi gerekiyordur.
Grafik seçeneklerinin kaybolmasıyla ilgili çözüm adımlarını burada bulabilirsiniz:
1. Oyunu Güncelleyin:
- Oyun dosyalarının en güncel versiyonunu kullandığınızdan emin olun. Eğer varsa, güncellemeleri kontrol edin.
2. Grafik Sürücülerini Güncelleyin:
- NVIDIA veya AMD grafik kartı sürücülerinizin güncel olduğundan emin olun. Resmi web sitelerinden en son sürümleri indirin ve yükleyin.
3. Steam veya Launcher Ayarlarını Kontrol Edin:
- Oyunun bağlı olduğu platformda ayarları kontrol edin. Steam'in "Oyun Dosyalarını Doğrula" seçeneğini kullanarak bozuk dosyaları onarın.
4. Oyun İçindeki Grafik Ayarlarını Sıfırlayın:
- Oyun içindeki ayarları varsayılan ayarlara sıfırlamayı deneyin. Kaydetmeden çıkın ve tekrar giriş yaparak ayarların değişip değişmediğini kontrol edin.
5. Linux ile İlgili Ayarları Kontrol Edin:
- Eğer Linux üzerinde çalışıyorsanız, oyunun Linux sürümüne özel ayarları kontrol edin ve gerekirse alternatif bir uyumluluk modunu deneyin.
6. V-Sync Ayarını Değiştirin:
- V-Sync tam olarak kapalı olduğunda FPS sorunlarınız düzeliyor olabilir. Bunun dışında, V-Sync’i oyun içinden veya grafik kartı ayarlarından değiştirin.
7. Yedek Dosyaları Gözden Geçirin:
- Oyun profilinizin veya ayar dosyalarının yedeğini almayı düşünün. Eğer bir sorun meydana gelirse kurtarabileceğiniz bir durum olabilir.
8. Windows’ta Test Edin:
- Oyun dosyalarını Windows üzerinde test etmek, Linux’ta yaşadığınız sorunların sistemden mi kaynaklandığını belirlemenize yardımcı olacaktır.
9. Topluluk Forumlarına Danışın:
- Benzer sorunları yaşayan kullanıcıların deneyimlerini paylaştığı forumları kontrol edin. Çözüm bulmak için toplumdan yardım almak faydalı olabilir.
Eğer yukarıdaki adımlar sorununuzu çözmezse, daha derin bir teknik destek almak için oyunun resmi destek kanallarına başvurmayı düşünün.
Oyun güncelleneli 1 haftayı geçti. Hem Linux hem Windows ile birçok şekilde test gerçekleştirdim. Ne hikmetse benim bilgisayarda bu oyunun bir türlü grafik seçenekleri düzelmedi. Donanımımı paylaşacağım. Sorunu yaşayan olursa en azından tek olmadığını görsün. Oyunu bitirdim ve sildim. Bundan sonra oynayacağımı düşünmüyorum.
Not: Oyunu harddiskle oynadım bu arada. Yükleme ekranları 30-40 saniye civarında sürüyordu ama tekrardan SSD'ye taşımak istemedim. Harddiskle de oynanabiliyor.