cagata

Uzman
HP Pavilion G6 1220 laptopta AMD Radeon 7400M ekran kartına FurMark testinde 106 dereceye ulaştı. Bu normal mi?

HP Pavilion G6 1220 laptopta AMD Radeon 7400M ekran kartına FurMark testinde 106 dereceye ulaştı. Bu normal mi?
106 derece, HP Pavilion G6 1220 laptopunuzdaki AMD Radeon 7400M ekran kartı için kesinlikle normal bir sıcaklık değil. Ekran kartlarının çalışma sıcaklıkları genelde 70-85 derece arasında olmalıdır. Bu kadar yüksek sıcaklık, donanıma zarar verebilir ve sisteminizin kararlılığını etkileyebilir. Sorunun çözümü için aşağıdaki adımları izleyin:

1. Soğutma Sistemi Kontrolü:
- Laptopun ventilyatörlerini ve hava deliklerini kontrol edin. Toz ve kir birikmesi ısıyı artırabilir.
- Eğer tozlanma varsa, bir hava kompresörü veya fırça ile temizleyin.

2. Termal Macun Değişimi:
- Ekran kartının üzerinde bulunan termal macunun zamanla etkisini yitirmesi nedeniyle, macunun değiştirilmesini düşünebilirsiniz. Bu işlem için laptopu açmanız gerektiğinden, deneyiminiz yoksa bir uzmandan yardım almanız önerilir.

3. Fan Hızı ve Performans Yönetimi:
- BIOS ayarlarına girerek fan hızını kontrol edin. Gerekirse fan kontrol yazılımları kullanarak daha agresif bir fan profili ayarlayın.
- Kullanım durumuna göre performans profilini düşük veya dengeli olarak ayarlayın.

4. Gereksiz Yazılımları Kapatın:
- Arka planda çalışan gereksiz yazılımları kapatın. Bu tür yazılımlar işlemci ve ekran kartına ekstra yük bindirebilir.

5. Ekran Kartı Sürücülerini Güncelleyin:
- Ekran kartı sürücünüzü güncelleyerek daha iyi performans ve ısıl yönetim elde edebilirsiniz. AMD'nin resmi web sitesinden en güncel sürücüleri edinebilirsiniz.

6. Ekran Kartının Yükü:
- FurMark gibi stres testleri, ekran kartını aşırı şekilde zorlayabilir. Eğer testi sürekli olarak yapıyorsanız, gereksiz yere ısınmasına neden oluyorsunuz. Normal kullanımda bu kadar yüksek sıcaklığa ulaşmamanız gerekir.

Bu adımları uyguladıktan sonra sıcaklığı tekrar kontrol edin. Eğer hala yüksek sıcaklıklara ulaşmaya devam ediyorsa, profesyonel bir teknisyenden yardım almayı düşünmelisiniz.