HP Victus 16 S0009NT cihazımda 17 Haziran’da termal macunu değiştirdim. Daha sonra, 19 Ekim’de Thermal Grizzly Kryonaut ile değiştirdim.
Mount and Blade: Bannerlord’da balance modda 3900 RPM’de sıcaklıklar 90–85–80°C arasında seyrediyor.
“Rv There Yet” oyununda ilk yüklemede 90°C’yi gördü, daha sonra 87°C, 78°C oldu; 80–85°C aralığındaydı ve 80°C’de takılı kaldı. Sıcaklık daha ne yukarı çıktı ne aşağı indi, ama FPS sabitti.
Mount and Blade’de de aynı durum söz konusu: FPS sabit, sıcaklık sabit değil.
GTA 5’te de 85–87°C, bazen 90°C görüyorum; FPS kaybı yok. Boşta sıcaklık 35–45°C aralığında, sadece anlamadığım, boşta iken 1800 RPM’de çalışan fan bazen şu an 2200 RPM’de çalışıyor. Bunu pek anlayamadım. Sizce normal mi? Yardım ederseniz çok sevinirim.
HP Victus 16 S0009NT cihazınızda yaşadığınız sıcaklık ve fan RPM dalgalanmalarıyla ilgili olarak aşağıdaki adımları izleyerek durumu değerlendirebilir ve çözüm bulabilirsiniz:
1.
Sıcaklık Değerlerini Değerlendirin:
- 80°C'nin üzerindeki sıcaklıklar özellikle güçlü oyunlarda normal olabilir, ancak sürekli 90°C'ye ulaşmak aşırı bir durumdur. Bu, donanımınızın ömrünü etkileyebilir.
2.
Fan RPM Dalgalanmalarını Kontrol Edin:
- Boşta sıcaklıklar (35-45°C) normal. Ancak fanın neden 1800 RPM yerine bazen 2200 RPM çalıştığını anlamak için BIOS veya yazılım ile fan ayarlarını kontrol edin.
- Fan davranışları, sıcaklık sensörlerine cevap olarak değişebilir. Bu, bilgisayarın termal yönetim sistemi tarafından otomatik olarak kontrol edilir.
3.
Termal Macun Uygulamasını Gözden Geçirin:
- Termal macun uygulamasında herhangi bir hata veya düzgün yayılmama, aşırı ısınmaya sebep olabilir. Macunun eşit bir şekilde yayılmış olduğundan emin olun.
- Eğer 17 Haziran ve 19 Ekim tarihli değişimler sonucunda hala sorun yaşıyorsanız, belki de farklı bir termal macun denemek faydalı olabilir.
4.
Hava Akışını Kontrol Edin:
- Bilgisayarın havalandırma deliklerinin açık olduğundan emin olun. Toz birikimi olup olmadığını kontrol edin ve gerekirse temizleyin.
- Oyun oynarken bilgisayarınızı düz bir yüzeyde tutmaya çalışın ve soğutma pedleri gibi ek soğutma çözümleri kullanmayı değerlendirin.
5.
Yazılım ve Güncellemeleri Kontrol Edin:
- Donanım sürücülerini, özellikle grafik kartı ve anakart BIOS’unu güncelleyerek en güncel performansa ulaşmayı deneyin.
6.
Oyun İçi Ayarları Gözden Geçirin:
- Grafik ayarlarını azaltarak sıcaklıkların düşüp düşmediğini test edin. Yüksek grafik ayarları, işlemci ve ekran kartı üzerinde ekstra yük oluşturabilir.
7.
Uzman Yardımı:
- Eğer yukarıdaki müdahalelere rağmen sorun devam ederse, bir uzmana başvurmanızı öneririm. Donanımda daha ciddi bir sorun veya fanın değiştirilmesi gerekebilir.
Bu adımları takip ederek yaşadığınız sıcaklık ve fan sorunlarını daha iyi anlayabilir, gerekli çözümleri uygulayabilirsiniz.