Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

İsmetB

Üyecik
Merhaba, Gigabyte H610M h (rev. 1.3) anakart kullanıcısıyım. Mevcut sistemimdeki darboğaz sorununu çözmek için i3-12100F işlemcimi i5-14400F ile güncelleyeceğim. Ancak montaj öncesi yaptığım araştırmalarda kafama takılan iki önemli nokta oldu:

İlk olarak, Gigabyte'ın bu işlemci geçişi için belirttiği Intel SATA preinstall (VMD) driver sürümünün 19.5 ve üzeri olması gerektiği uyarısıyla karşılaştım. Aygıt Yöneticisi'ni kontrol ettiğimde bu özelliğin şu anki i3-12100F işlemcim için BIOS'ta aktif olmadığını gördüm. Sürücüyü indirip kurmama rağmen donanım kapalı olduğu için listede göremiyorum. Yeni işlemciyi taktığımda sistemi formatlamadan kullanmaya devam etmek istiyorum; bu durum bir çakışmaya veya mavi ekrana yol açar mı?

İkinci sorum ise TPM ve pın güvenliğiyle ilgili. Technopat'taki eski bir makalede, işlemci değişikliği sonrası Windows 11 PIN'inin TPM anahtarına bağlı olması sebebiyle sıfırlanması gerektiği yazıyor. Ayarlar kısmından "Windows hello" oturum açma seçeneğini bulup önceden kapatmaya çalıştım ama ilgili ayarı bir türlü bulamadım.

Tam montaj aşamasına geçecekken bu belirsizlikler açıkçası biraz gözümü korkuttu. Tecrübeli arkadaşlardan bu iki konuda destek bekliyorum. Şimdiden yardımcı olacak herkese teşekkürler, iyi sosyaller dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Hocam öncelikle teşekkür ederim, cevap gelmesi için 1 gün kadar bekledim lakin yazan olmayınca ben işlemci değişimini yaptım. BitLocker olmadığı için her şey daha kolay oldu ama bu sefer de MSI Afterburner'da oyunlarda 1935 MHz geçmiyor. Windows ayarlarımda her şey yüksek performansta, BIOS'ta Turbo Boost teknolojisi açık, BIOS'um en güncel sürümde. Artık kafayı yiyeceğim, düşük MHz'de kalıyor.
Bu yeni bir sorun ve GPU ile ilgili yani işlemciyle alakası yok. Birkaç şeyi netleştirmek gerekiyor:

Hangi ekran kartını kullanıyorsunuz? 1935 MHz değeri sanki RTX 3060 Ti veya RTX 3070 serisi gibi geldi.
  • Eğer kartın boost saati zaten 1935 MHz civarındaysa bu bir sorun değil, normal çalışıyor demektir
  • Eğer kartın boost saati bunun çok üzerindeyse (örneğin 2400-2500 MHz bekliyorsanız) o zaman gerçek bir kısıtlama var diyebiliriz
Kart modelini paylaşırsanız, o kartın referans boost frekansına göre throttling yaşanıp yaşanmadığını netleştirebiliriz. Ekleyeyim, GPU-Z'yi açıp Default Clock ve Boost değerlerine bakmak da işe yarar.
Selam,

Format atmanıza gerek yok. Mevcut Windows kurulumunuz ile devam edebilirsiniz ancak birkaç şey yapmanız gerek:

Öncelikle BitLocker'ı kontrol edelim:
BitLocker var ise şöyle görünür:

1772917630540.webp

Kilit simgesi yoksa BitLocker yoktur. Ya da daha garanti bir yöntem:
  • CMD'yi yönetici olarak çalıştırın ve şu komutu girin:
    manage-bde -status
  • Conversion Status kısmında:
    • Fully Decrypted yazıyorsa: BitLocker kapalıdır.
    • Fully Encrypted yazıyorsa: BitLocker açıktır.

Bazen şöyle çıkabiliyor:

1772917638590.webp

Burada da "Protection Status" yazan kısma dikkat etmek gerek. Mesela bende bu durum, diskin teknik olarak şifrelendiğini ancak bu şifreyi çözecek olan kilidin şu an aktif olmadığını gösteriyor. Yani disk aslında herkese açık ve bir anahtar gerektirmiyor. Özetle "Protection Off" yazdığı için, TPM sıfırladığında Windows benden bir kurtarma anahtarı isteyip beni dışarıda bırakmayacak. Çünkü koruma aktif değil.

C: sürücüsü için "Protection On" yazıyorsa, işlemciyi takmadan önce şifrelemeyi kapatmalısınız:
Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Cihaz Şifreleme > Kapat

Ya da 48 haneli kurtarma anahtarını USB'ye/kağıda yedekleyin. Şifreli değilse bu adımı geçebilirsiniz.

Windows Hello PIN'ini de kaldırın:
Bu adımı yapmasanız da olur çünkü işlemci değişiminde zaten PIN devre dışı kalır ve Microsoft şifresiyle giriş ekranı açılır, sonra yeni PIN oluşturursunuz ama yine de anlatayım. Önce şu ayarı kapatmalısınız, aksi halde PIN kaldırma butonu gri görünüyor:
  • Ayarlar > Hesaplar > Oturum Açma Seçenekleri içerisinde:
    • "Gelişmiş güvenlik için yalnızca bu cihazdaki Microsoft hesapları için Windows Hello ile oturum açmaya izin ver" ayarını Kapalı yap.
    • Sayfayı kapatıp tekrar aç. Artık PIN sekmesinde "Kaldır" butonu aktif olacak. PIN'i kaldır, Microsoft hesabı şifrene dön.
  • Eğer cihaz Windows 11 Home ise bu seçenek yoktur, şunu yapmalısınız:
    • Başlat > Çalıştır > "ms-settings:signinoptions" yazın ve enter'a basın.
    • Direkt PIN kaldırmaya gidin, kaldırırken Microsoft hesabınızın şifresini sorabilir.

Yine öncesinde BIOS güncel değil ise güncellemeniz gerekiyor:
  1. Gigabyte sitesinden H610M H rev. 1.3 için BIOS indirin (F28 veya üzeri).
  2. ZIP içindeki dosyayı FAT32 formatlı USB'sine yükleyin.
  3. BIOS'a girin (muhtemelen DELETE tuşu ile açılıyordur) > Q-Flash aracını açın ve güncelleyin.
Aynı marka-model değil ama fikir edinmeniz açısından video bırakayım:

Sonrasında sistemi ve PSU arkasındaki şalteri kapatın. i3-12100F'i çıkarıp i5-14400F'i takın ve termal macun uygulayın. Tabii soğutucuyu da monte etmeyi unutmayın. İlk açılışta ekranda şuna benzer bir mesaj çıkma ihtimali var:

New CPU Installed
fTPM / PTT structure changed

Anormal bir şey değil, klavyeden "Y" tuşuna basıp ve devam edin.

Mavi ekran korkunuzu getiren bölüm burası, VMD'yi kontrol edeceğiz.
  • Windows'a girmeden önce DELETE tuşuyla tekrar BIOS'a girin.
  • Settings > IO Ports > VMD Setup Menu
    BIOS güncellemesi ayarları sıfırladığı için VMD kendi kendine Enabled olmuş olabiliyor. Eğer öyleyse Windows "INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE" mavi ekranı gelir.
  • Buradan Disabled olarak ayarlayın ve F10 ile kaydedip ve çıkın.

Tüm bunlardan sonra Windows'a geçebiliriz, yeniden başlayınca sisteminiz mevcut kurulumunla açılmış olacak. PIN ekranı gelirse:
"Oturum açma seçenekleri" > Microsoft hesabı şifresiyle giriş yap > yeni PIN oluştur yapabilirsiniz.

Masaüstüne geçtikten sonra:
  1. Windows Update çalıştırın
  2. Gigabyte sitesinden Intel Chipset sürücülerini güncelleyin
  3. Gigabyte sitesinden Intel ME (Management Engine) sürücülerini güncelleyin

Özetle şöyle olmuş olacak:
BIOS güncellendikten sonra yeni işlemci kurulumundan sonra VMD kapatılırsa mavi ekran derdi kalmayacak. VMD sürücü çakışması için de risk kalmayacak çünkü VMD zaten kapalı olacak, açıksa da BIOS'ta tekrar kapatmış olacaksınız. PIN sıfırlaması riskli bir konum olabilir, tüm her şeyden önce buna dikkat edin devre dışı bırakamıyorsanız da Microsoft hesabı bağlayın işlemler bitene kadar.

Ek not olarak düşeyim: Montaj sonrası H610M'in VRM kapasitesi nedeniyle ağır yük altında frekans kısımı (throttling) yaşanabilir. Bunu önlemek için BIOS'ta PL1 güç limitini 65W olarak sabitlemek faydalı olabilir.

Selam,

Format atmanıza gerek yok. Mevcut Windows kurulumunuz ile devam edebilirsiniz ancak birkaç şey yapmanız gerek:

Öncelikle BitLocker'ı kontrol edelim:
BitLocker var ise şöyle görünür:

Eki Görüntüle 231594

Kilit simgesi yoksa BitLocker yoktur. Ya da daha garanti bir yöntem:
  • CMD'yi yönetici olarak çalıştırın ve şu komutu girin:
    manage-bde -status
  • Conversion Status kısmında:
    • Fully Decrypted yazıyorsa: BitLocker kapalıdır.
    • Fully Encrypted yazıyorsa: BitLocker açıktır.

Bazen şöyle çıkabiliyor:

Eki Görüntüle 231595

Burada da "Protection Status" yazan kısma dikkat etmek gerek. Mesela bende bu durum, diskin teknik olarak şifrelendiğini ancak bu şifreyi çözecek olan kilidin şu an aktif olmadığını gösteriyor. Yani disk aslında herkese açık ve bir anahtar gerektirmiyor. Özetle "Protection Off" yazdığı için, TPM sıfırladığında Windows benden bir kurtarma anahtarı isteyip beni dışarıda bırakmayacak. Çünkü koruma aktif değil.

C: sürücüsü için "Protection On" yazıyorsa, işlemciyi takmadan önce şifrelemeyi kapatmalısınız:
Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Cihaz Şifreleme > Kapat

Ya da 48 haneli kurtarma anahtarını USB'ye/kağıda yedekleyin. Şifreli değilse bu adımı geçebilirsiniz.

Windows Hello PIN'ini de kaldırın:
Bu adımı yapmasanız da olur çünkü işlemci değişiminde zaten PIN devre dışı kalır ve Microsoft şifresiyle giriş ekranı açılır, sonra yeni PIN oluşturursunuz ama yine de anlatayım. Önce şu ayarı kapatmalısınız, aksi halde PIN kaldırma butonu gri görünüyor:
  • Ayarlar > Hesaplar > Oturum Açma Seçenekleri içerisinde:
    • "Gelişmiş güvenlik için yalnızca bu cihazdaki Microsoft hesapları için Windows Hello ile oturum açmaya izin ver" ayarını Kapalı yap.
    • Sayfayı kapatıp tekrar aç. Artık PIN sekmesinde "Kaldır" butonu aktif olacak. PIN'i kaldır, Microsoft hesabı şifrene dön.
  • Eğer cihaz Windows 11 Home ise bu seçenek yoktur, şunu yapmalısınız:
    • Başlat > Çalıştır > "ms-settings:signinoptions" yazın ve enter'a basın.
    • Direkt PIN kaldırmaya gidin, kaldırırken Microsoft hesabınızın şifresini sorabilir.

Yine öncesinde BIOS güncel değil ise güncellemeniz gerekiyor:
  1. Gigabyte sitesinden H610M H rev. 1.3 için BIOS indirin (F28 veya üzeri).
  2. ZIP içindeki dosyayı FAT32 formatlı USB'sine yükleyin.
  3. BIOS'a girin (muhtemelen DELETE tuşu ile açılıyordur) > Q-Flash aracını açın ve güncelleyin.
Aynı marka-model değil ama fikir edinmeniz açısından video bırakayım:

Sonrasında sistemi ve PSU arkasındaki şalteri kapatın. i3-12100F'i çıkarıp i5-14400F'i takın ve termal macun uygulayın. Tabii soğutucuyu da monte etmeyi unutmayın. İlk açılışta ekranda şuna benzer bir mesaj çıkma ihtimali var:

Anormal bir şey değil, klavyeden "Y" tuşuna basıp ve devam edin.

Mavi ekran korkunuzu getiren bölüm burası, VMD'yi kontrol edeceğiz.
  • Windows'a girmeden önce DELETE tuşuyla tekrar BIOS'a girin.
  • Settings > IO Ports > VMD Setup Menu
    BIOS güncellemesi ayarları sıfırladığı için VMD kendi kendine Enabled olmuş olabiliyor. Eğer öyleyse Windows "INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE" mavi ekranı gelir.
  • Buradan Disabled olarak ayarlayın ve F10 ile kaydedip ve çıkın.

Tüm bunlardan sonra Windows'a geçebiliriz, yeniden başlayınca sisteminiz mevcut kurulumunla açılmış olacak. PIN ekranı gelirse:
"Oturum açma seçenekleri" > Microsoft hesabı şifresiyle giriş yap > yeni PIN oluştur yapabilirsiniz.

Masaüstüne geçtikten sonra:
  1. Windows Update çalıştırın
  2. Gigabyte sitesinden Intel Chipset sürücülerini güncelleyin
  3. Gigabyte sitesinden Intel ME (Management Engine) sürücülerini güncelleyin

Özetle şöyle olmuş olacak:
BIOS güncellendikten sonra yeni işlemci kurulumundan sonra VMD kapatılırsa mavi ekran derdi kalmayacak. VMD sürücü çakışması için de risk kalmayacak çünkü VMD zaten kapalı olacak, açıksa da BIOS'ta tekrar kapatmış olacaksınız. PIN sıfırlaması riskli bir konum olabilir, tüm her şeyden önce buna dikkat edin devre dışı bırakamıyorsanız da Microsoft hesabı bağlayın işlemler bitene kadar.

Ek not olarak düşeyim: Montaj sonrası H610M'in VRM kapasitesi nedeniyle ağır yük altında frekans kısımı (throttling) yaşanabilir. Bunu önlemek için BIOS'ta PL1 güç limitini 65W olarak sabitlemek faydalı olabilir.

Hocam öncelikle teşekkür ederim, cevap gelmesi için 1 gün kadar bekledim lakin yazan olmayınca ben işlemci değişimini yaptım. BitLocker olmadığı için her şey daha kolay oldu ama bu sefer de MSI Afterburner'da oyunlarda 1935 MHz geçmiyor. Windows ayarlarımda her şey yüksek performansta, BIOS'ta Turbo Boost teknolojisi açık, BIOS'um en güncel sürümde. Artık kafayı yiyeceğim, düşük MHz'de kalıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu yeni bir sorun ve GPU ile ilgili yani işlemciyle alakası yok. Birkaç şeyi netleştirmek gerekiyor:

Hangi ekran kartını kullanıyorsunuz? 1935 MHz değeri sanki RTX 3060 Ti veya RTX 3070 serisi gibi geldi.
  • Eğer kartın boost saati zaten 1935 MHz civarındaysa bu bir sorun değil, normal çalışıyor demektir
  • Eğer kartın boost saati bunun çok üzerindeyse (örneğin 2400-2500 MHz bekliyorsanız) o zaman gerçek bir kısıtlama var diyebiliriz
Kart modelini paylaşırsanız, o kartın referans boost frekansına göre throttling yaşanıp yaşanmadığını netleştirebiliriz. Ekleyeyim, GPU-Z'yi açıp Default Clock ve Boost değerlerine bakmak da işe yarar.

Çözüm