Çözüldü i5-14600K sistemde donma, ses bozulması ve rastgele restart sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Altair

Yetkin
Eski parçalarımı güncelledim, şu anda sistemde i5 14600K, Gigabyte B760 DS3H DDR4, RTX5060 ve 4x16 HyperX furry 2400MHz bellekler var. (İkisi Micron, ikisi Hynix çipli) bundan önce işlemciye Power limit ayarı yapmıştım PL1 150W PL2 181W ve amps 240 olacak şekilde. İlk başta görüntü ve ses bozulmasj oluyordu, sonra mavi ekran vermeden restart atmaya başladı nedense. Birkaç seferden sonra restart olayı durdu ama donma ve ses bozulması durmadı. İlk başta HDD kablosundandır diye düşündüm ve değiştim sorun düzelmedi, tek RAM denedim sorun düzelmedi, başka bir tek RAM denedim sorun düzelmedi, CPU ve 24 pin güç kablosunu kontrol ettim bir sorun yoktu. PL1 ayarını 125W'a çektim yine düzelmedi. Sorun neden oluyor anlamadım. Yardım eder misiniz?

Az önce Power limiti Auto'ya çektim ses bozulması ve donma oldu. Ayrıca birden fan hızları çok arttı.

Nedense durduk yere fan hızı artıyor ve aygıt yöneticisinde PCI aygıtı ve bilinmeyen aygıt adında sarı ünlemli bir sürü aygıt var.

@Ayhan Dönmez hocam müsaitseniz bakabilir misiniz?

Son düzenleme:
Çözüm
Bu durumda ilk şüpheliyi doğrudan RAM veya PSU olarak görmemek gerek. Aygıt Yöneticisi'nde PCI aygıtı ve Bilinmeyen aygıt şeklinde sarı ünlemli aygıtlar varsa önce sistemin anakart/chipset tarafı düzgün tanıtılmamış demektir. Bu da donma, ses takılması, fanların bir anda hızlanması ve rastgele restart gibi sorunlara sebep olabiliyor.

Önce BIOS güncel değilse güncelleyin. B760 DS3H DDR4 için güncel BIOS'larda Intel 13./14. nesil işlemciler için mikrokod ve stabilite düzeltmeleri var. Güncellemeden sonra BIOS'ta Load Optimized Defaults yapın. Şimdilik XMP, manuel PL1/PL2, undervolt/overclock gibi ayarları kapatın. Yani sistemi tamamen stok ayarlarda deneyin. Daha sonra Gigabyte'ın kendi destek sayfasından şu sürücüleri kurun:
  • Intel Chipset / INF
  • Intel Management Engine
  • Intel Serial I/O
  • Intel Dynamic Tuning Technology
  • Intel HID Event Filter / GNA varsa onlar da
  • Realtek Audio ve LAN sürücüleri
Kurulumdan sonra yeniden başlatıp Aygıt Yöneticisi'ni kontrol edin. Sarı ünlemli aygıt kalmaması gerek. Daha sonrasında ekran kartı sürücüsünü DDU ile güvenli modda kaldırıp NVIDIA sürücüsünü temiz kurulumla yeniden yükleyin. RAM tarafında test için 4 modül yerine aynı çipli 2 modülle deneyin. Yani ya sadece Micron olan iki modül ya da sadece Hynix olan iki modül A2/B2 slotlarında takılı olsun. XMP kapalı kalsın.

Bunlardan sonra sorun devam ederse Olay Görüntüleyicisi'nden özellikle şu hatalar var mı diye bakmak lazım:
  • WHEA-Logger 17/18/19
  • Kernel-Power 41
  • nvlddmkm
  • Disk / storahci / iaStorVD
Varsa Olay Görüntüleyicisi'nden de bir döküm yollayabilirsiniz.
Bu durumda ilk şüpheliyi doğrudan RAM veya PSU olarak görmemek gerek. Aygıt Yöneticisi'nde PCI aygıtı ve Bilinmeyen aygıt şeklinde sarı ünlemli aygıtlar varsa önce sistemin anakart/chipset tarafı düzgün tanıtılmamış demektir. Bu da donma, ses takılması, fanların bir anda hızlanması ve rastgele restart gibi sorunlara sebep olabiliyor.

Önce BIOS güncel değilse güncelleyin. B760 DS3H DDR4 için güncel BIOS'larda Intel 13./14. nesil işlemciler için mikrokod ve stabilite düzeltmeleri var. Güncellemeden sonra BIOS'ta Load Optimized Defaults yapın. Şimdilik XMP, manuel PL1/PL2, undervolt/overclock gibi ayarları kapatın. Yani sistemi tamamen stok ayarlarda deneyin. Daha sonra Gigabyte'ın kendi destek sayfasından şu sürücüleri kurun:
  • Intel Chipset / INF
  • Intel Management Engine
  • Intel Serial I/O
  • Intel Dynamic Tuning Technology
  • Intel HID Event Filter / GNA varsa onlar da
  • Realtek Audio ve LAN sürücüleri
Kurulumdan sonra yeniden başlatıp Aygıt Yöneticisi'ni kontrol edin. Sarı ünlemli aygıt kalmaması gerek. Daha sonrasında ekran kartı sürücüsünü DDU ile güvenli modda kaldırıp NVIDIA sürücüsünü temiz kurulumla yeniden yükleyin. RAM tarafında test için 4 modül yerine aynı çipli 2 modülle deneyin. Yani ya sadece Micron olan iki modül ya da sadece Hynix olan iki modül A2/B2 slotlarında takılı olsun. XMP kapalı kalsın.

Bunlardan sonra sorun devam ederse Olay Görüntüleyicisi'nden özellikle şu hatalar var mı diye bakmak lazım:
  • WHEA-Logger 17/18/19
  • Kernel-Power 41
  • nvlddmkm
  • Disk / storahci / iaStorVD
Varsa Olay Görüntüleyicisi'nden de bir döküm yollayabilirsiniz.

Çözüm

Anakartla beraber çok eski bir BIOS sürümü gelmiş. BIOS'u güncellediğim gibi bütün sorunlar çözüldü. Yine de teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…