Selamlar dostlar,
Uzun zamandır i7-4770K işlemci kullanıyorum fakat oynadığım oyunlar genelde 30 FPS verdiği için yükseltmek istiyorum. Bulunduğum durum biraz karışık. Normalde bu konuyu açmayacaktım çünkü AM5 anakart ve DDR5 RAM takası yapacaktım ancak maalesef takas iptal olduğu için bu konuyu açıyorum.
Şu anki bütçem DDR4 için 5.500 lira. 32 GB RAM'im olduğu için sadece işlemci ve anakart alabilirim. Aklımda olan i7-8700K ve H310 anakart. Buradaki tek sorun, işlemcinin kapağın altında düşük iletimli termal macun olduğu için yüksek sıcaklıklarda çalışması (Coffee Lake mimari). Sıcaklıkları düşürmek için tek çare delid işlemi (kapağı açma) uygulamak ancak bunu da ben yapamam.
AM5 için artık ekstradan bütçe ayırmam lazım. DDR5'te soketlerin sürekli değişmesinden ötürü Intel almak istemiyorum. Başlığa bu yüzden DDR5 yerine AM5 yazdım.
Ryzen 5 7500F ve B650 karşılığında GTX 1650 ekran kartı ve 2x16 3600 MHz DDR4 RAM verecektim. Normalde anlaşmıştık fakat bir bilgisayarcı arkadaş satın aldığı için takas iptal oldu. En uygun olarak gördüğüm ve en çok istediğim işlemci 7500F olduğu için bu kısma fazla takıldım. Bu yüzden parçaları satıp 7500F'e yönelme fikri hâlâ aklımda.
RAM fiyatlarına zam gelmesinden sonra AM5'ten vazgeçecektim. Sebebi sürekli gelen zamlardı. Zaten sıfır almam imkansız, o yüzden ikinci elde gezmediğim yer kalmadı desem yeridir. Aslında DDR4 de bana yetiyor. Tek korkum, ileride daha çok zam gelmesinden dolayı yükseltme yapamayacak olmam. Tam bu yüzden AM5'e yönelme fikrim artıyor ama bütçeden dolayı da DDR4'e kayıyor. Sabahtan beri düşünüyorum ama kararsızlık beni bitirdi.
Bir de bunu size sormak istiyorum.