İçimi dökmek istiyorum

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan cemcet_660
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 6
  • Görüntüleme Görüntüleme 421
  • Etiketler Etiketler
    istiyorum

cemcet_660

Gelişen
Merhabalar, ben 8.sınıfa giden bir kardeşiniz. Aslında 9.sınıf olmam gerekliydi fakat 1 sene geç başladığım için 8.sınıfım. Öncelikle yaşadığım şeylerden pek memnun değilim, etrafımda çok sevdiğim insanlar yok. Hem binada hem okulda. Okulda beni dışlıyorlar, teneffüste uyusam bile laf atıyorlar "kapşonunu çekme gözüküyorsun" gibi. Ya da "sen hangi evrende yaşıyorsun" gibi şeyler söylüyorlar. Sınıf değiştir demeyin çünkü sınıflar değişmiyor. Bizim sınıftaki bir tane çocuk bizim binada oturuyor ve bizim binada da pek anlaşamıyorduk. Ben de çok şanssız biri olduğum için aynı sınıfa düştüm. Sınıfımdakiler yüzünden LGS'ye odaklanamıyorum. Hedefim %10'a girmek fakat bunları çok fazla taktığım için yapabileceğimi sanmıyorum. Binada ise yine iyi insan yok mesela ben okuldan geldiğim zaman binada eskiden oynadığım fakat beni dışlayan kişiler tip tip bana bakıyor, arkamdan konuşuyor. Taşınmadan önceki binada ise karakterimden dolayı beni seven insanlar vardı. Onları çok özledim. Sınıfta en çok milletin adını söyleyip ondan sonra onu görmezden gelenler, veya sınıfta tip tip bakanlar oluyor. Özellikle en çok bana oluyor, tip tip bana bakıyorlar bana seslenip duruyorlar. Baktığımda ise başka şeylerle uğraşıyormuş gibi yapıyorlar. Gerçekten çok şanssız biriyim, bunlar yüzünden LGS sınavını kazanamayıp yine kötü ortama düşeceğim diye korkuyorum, ki büyük ihtimalle öyle olacak. Bu zamana kadarki arkadaşlarımla yolumu kestim çünkü benimle hiç konuşmuyorlardı. Özellikle 1 tane arkadaşım "sen başka kişilerle oynuyorsun" "bunu neden dedin sana küstüm" gibi şeyler demişti. Küstüğüm zaman onun sınıfı tamamen bana düşman oldu, onlarla karşılaşmak bile istemiyorum. Küsmem gerekliydi çünkü her sene bana saçma sapan sebeplerden dolayı küsüyordu. Hatta onun arkadaşı da onu benden uzak tutmaya çalışıyordu, bana laf falan atıyordu "hadi git sınıfına" gibi. Ayriyeten bizim sınıfta da durduk yere bana 3-5 kişi bulaştı. Bende gerçekten sorun olduğunu düşünmüyorum düzgün ve alıngan olmayan bir insanla çok iyi anlaşırım, bunu taşınmadan önceki binamda da gördüm. Sınıftaki bana bakan tipler ve binada da beni dışlayan insanlar ve bana durduk yere küsen alıngan arkadaşlarım yüzünden bende travma oluştu. Sınıfta anlaştığım 3-5 kişi vardı fakat benim şanssızlığım yüzünden hepsi taşındı. Zaten geri kalanlar da bana takmış durumda. Soru çözdüğümde dersteyken bile laf atıyorlar. Derslerimde başarılıyım ve bunlara rağmen notlarım sınıftan yüksek geldi, bazen beni kıskandıklarını düşünüyorum. Anlatacaklarım bu kadar buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler peki sizce ne yapmalıyım? Öneriniz varsa söyleyebilir misiniz?

Son düzenleme:
Onları takmayacaksın sınava odaklanacaksın. Dişini sık biraz kardeşim. Daha güzel yerleri kazanırsın umarım.

Merhaba, Öncelikle söylemek istiyorum ki, şu an yaşadığın her şey tamamen normal bir tepkiyle karşılanabilecek şeyler. Zorbalık ve sosyal izolasyon, özellikle bu kadar hassas bir dönemde, hem akademik performansını hem de ruh halini derinden etkileyebiliyor. Ama merak etme, bununla başa çıkma yöntemleri var ve sen bunları uygulayarak kendine güç kazandırabilirsin. Ben birkaç öneri paylaşacağım, umarım işine yarar.

İlkinde çevrendeki olumsuz davranışların seninle ilgisi olmadığını hatırlamaya çalış. Bu tür hareketler genellikle onların eksikliklerinden, seninkinden değil. Mesela, biri sana kaba davransa bile bu senin değerinle ilgili değil; onların nasıl iletişim kurduğunu yansıtır. Kendini buna kaptırmak yerine empati kurmayı deneyebilirsin: "Belki de o kişi de zor durumda." diye düşünmek sana farklı bir perspektif açabilir. Baktın ki zor durumda değil o zaman yapılacak tek şey var umursamamak sana bir şey derlerse umursama, hiç bir şey deme psikolojide buna "Tartışmanın çerçevesini değiştirmek" denir. ne yaparlarsa yapsınlar suratlarına alaycı bir gülümseme at ve geç. Ayrıca, özgüvenini artıracak aktivitelere katılmanı öneririm. Spor yapmak, hobilerle uğraşmak ya da basit bir şekilde günlük hayatında küçük başarılar elde etmek sana güç katacaktır. Örneğin, LGS'ye hazırlanırken haftalık hedefler belirleyip (mesela haftada üç konu bitirmek gibi) her hedefe ulaştığında kendini ufak ödüllerle motive edebilirsin. Pomodoro Tekniği denen 25 dakika çalışma + 5 dakika mola yöntemini denemek de dikkatini toplamanda yardımcı olacaktır. Çalışma ortamını düzenli tutarsan, sessiz ve temiz bir alan oluşturursan daha verimli çalışabilirsin. Dağınıklık çoğu zaman zihinsel karmaşayı artırır. Zorbalık konusunda ise sakin kalmanın ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Laf atanlara duygusal tepki vermek yerine nötr cevaplar vererek iletişimi kısa kesmek onların ilgisini dağıtabilir. Mesela, "Anladım," veya "Tamam," gibi kısa cevaplar bazen en iyi savunmadır. Ayrıca, "Gri Taş Yöntemi" denen bir strateji var; yani ilgi çekici tepkiler vermeyerek seni hedef almayı bırakmalarını sağlayabilirsin. Psikolojik olarak kendini güçlendirmek için içsel diyaloglarını da olumlu tutmaya çalış. "Bu süreç geçici," veya "Başarımı engelleyemezler," gibi cümlelerle zihnini motive edebilirsin. Kaygıyı düşündüğünde, onu bir motivasyon kaynağına dönüştürmeyi deneyebilirsin. Sınavı, şu anki ortamdan uzaklaşma fırsatı olarak görüp hedeflediğin liseyi hayal etmek ya da başarı hikayelerini okumak sana enerji verebilir. Fiziksel sağlığın da büyük bir öneme sahip. Düzenli uyku, dengeli beslenme ve egzersiz, stres hormonlarını azaltıp beyninin daha net çalışmasını sağlar. Uykusuz kalmak veya yeterince beslenmemek dikkatini dağıtabilir ve stresini artırabilir. Eğer mümkünse artık dayanamıyorsan, okul rehber öğretmeninle ya da güvendiğin bir yetişkinle konuş.

Son olarak, şunu unutma: Senin değerin başkalarının davranışlarıyla ölçülemez. Şu anki çevrende "geçici bir misafir" olduğun bilinciyle hareket et. Bu süreçte kendini geliştirmek, gelecekteki ilişkilerinde daha seçici ve güçlü olmana katkı sağlayacak. Sınav sonrası yeni bir başlangıç yapacaksın ve bu seni şu anki zor ortamdan çıkaracak en güçlü araç. Unutma, her şey geçer. Senin gücünü ve potansiyelini kimse alamaz. İnancını yitirmeden devam et. Yanındayız.

%10 a girmek zor değil. Kafan çalışıyorsa dersleri dinleyerek havada karada girersin demek isterdim ancak yeni nesil sorularda dersi dinlemekten ziyade soru kalıbı ezberlemek önemli, keşke olmasa o başka. Tavsiyem orta yayınlardan çalış, öyle zor olacak diye vakit kaybetme. Eğer sormak istediğin bir şey varsa konu aç etiketle cevaplarım.

Hocam, içinize kapanık birisiniz anladığım kadarıyla. Siz de onlara karşılık verebilirsiniz, dişinizi gösterin. Hocalar ile iyi geçinmeye çalışabilirsiniz. Liseye geçtiğinizde biraz daha sosyal birisi olmaya çalışın, zorbalayacak kişiler genellikle asosyal, sessiz kişileri tercih eder. Sosyalleşip belirli bir arkadaş grubu oluşturursanız size yanaşmayacaklardır.
İçinizi dökme konusunda sözlü olarak dökmek isterseniz okul psikolojik danışmanınız (eski adıyla okul rehber öğretmeni) ile konuşabilirsiniz, hem sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Yazılı olarak dökmek isterseniz günlük tutabilirsiniz. Yazılı olarak içinizi dökmek biraz saçma gelebilir ancak inanın çok işe yarıyor.

Dostum öncelikle onlar zaten senin arkadaşın değil rakiplerin ortaokulda arkadaşım diye nitelendirdiğin insanların hiçbirini bir daha hayatında görmeyeceksin. Laf atma konusuna gelince ben senin yaşadıklarının çok daha fazlasını yaşadım ve sesimi çıkaramadım, sana tavsiyem okul derslerini bırakma ama elinden geldiğince okuldan uzak dur okul popüler kültür yuvası olmuş bir kurumdur benim için, bilgisayarı olanların grubu ayrı sevgili işiyle uğraşanların grubu ayrı çete olmaya hazırlananların grubu ayrı. Eğer sen sıradan biriysen seni zaten aralarına almazlar benim bağcıklarımı birbirine bağlayıp okul koridorunda sürüklemişlerdi, bugün karşılaşsam kendilerine karşı hiçbir tepkim olmaz çünkü o zamanlar daha çocuktuk. Senin asıl hazır olman gereken durum lise ortamı, lise ortamında en iyi yerlerde bile sana sıkıntı yaratacak tipler olur her şeyden önce sözel ve aynı zamanda fiziksel olarak kendini savunman gereken durumlar olacak benim sana tavsiyem her şeyden önce ailenin söylediklerini bir kenara bırakman bu can sıkıntısının en büyük temelini aile atıyor ve birey bunun farkında olmuyor mümkünse kendini bir alanda yetiştirmeye bak liseye her şekilde gideceksin ama gittiğin liselerin ortamı yine dediğim gibi çok iyi değil sana bir şey katmayacak o okul. Asıl sana tecrübe katacak olan şey üniversitedir eğer sen bugün sana laf atanlara karşı kendini savunmayıp söylediklerini sindirip canını sıkarsan yarın lisede üniversitede hiçbir şekilde yapamazsın umursamaz olmak zorundasın gidebiliyorsan dövüş sporlarından birine git internetten kurslar ile ilgili videolar izle sayısal derslerde makineye ilgin varsa git videolarını izle yazılıma ilgin varsa onunla ilgili şeyleri öğren zaten seni alaya alan kişilerin eğitim hayatı 1 ile 3 yıl arasında bitecek yok sana sınıfça küsmüş yok laf atmış boş ver gitsin kendileri kraliyet ailesinden gelmiyor ki sözleri ve kişilikleri bu denli önemli olsun, değil mi?
Sonradan ekliyorum bu yazıyı senin şu an asıl önem vermen gereken şey sınavına odaklanmak çünkü 4-5 ay gibi bir süreç var 5 ay sonra görmeyeceğin veya görsen bile diyaloga girmeyeceğin kişiler için bu kadar düşünmeye değmez.

Kim sana ne derse, kimseye kulak asma. Bırak isteyen istediğini desin. Hem bak ne demiş İsmail abi? "Her şeyi salla, ama çayı demle."

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…