III. Jan Sobieski'nin Romalı Kostümü ile Resmedilişi

Makaleler
3
Yer
İznik
Avrupa'yı kurtaran hükümdar olarak bilinen Lehistan-Litvanya Birliği Kralı olan III. Jan Sobieski, II. Viyana Kuşatması sırasında ünlü Leh kanatlı hüssarlarına liderlik edip Avusturya birliklerine desteği ile Osmanlı birliklerini püskürtmüş, Merzifonlu Kara Mustafa Paşa'nın geri çekilişi ile birlikte idamı da gelmiştir. Bu bozgundan güç alan Avrupalı devletler, Kutsal İttifak Savaşlarını başlatmıştır.
Schultz_John_III_Sobieski.webp

III. Jan Sobieski, bu portrede bir Romalı gibi giyinmiştir. O dönemde genel olarak millet bilinci yerine din bilinci baskın olduğu için, Viyana da Lehistan'ın menfaati için değil, Katolikliğin menfaati için kurtarılmıştı. Katoliklik için bu kadar uğraşan III. Jan Sobieski de 1680-1683 arası bir dönemde barok ressamı olan Daniel Schultz'a kendini resmettirmiştir. Roma İmparatorluğu'nun hristiyanlıkta ana mezhebi katoliklik olunca, yeni çağ döneminde Katolik Avrupalı hükümdarlarda da Roma özlemini görmemiz mümkün. Bu nasıl Leh diyecek olursanız, ben de size katılıyorum, bir Leh yerine sanki daha çok Kuban Kazağına ya da sanki bu bıyıkla Türkleri andırıyor. Tabii kendisinin babası Jakub Sobieski ve bir Leh.

Resmin özellikleri ve yorumlanması:
Yağlı boya resmidir. Leh Barok ressamı Daniel Schultz tarafından resmedilmiştir. Genel olarak koyu tonlarda renklerin baskın olduğunu görebiliriz. Sobieski'nin başının üstünde Roma yaprak tacını andıran bir taç olduğunu görebiliriz. Elinde bir bastonla resmedilmiştir. Sobieski'nin yanındaki kırmızı örtünün üstünde siyah gövdeden oluşan ve büyük ihtimalle altın kaplı bir Roma miğferini andıran ve ucunda kuş tüyü bulunan bir miğfer olduğunu görebiliriz. Kanatlı hüssar miğferi sanmıştım fakat olmadığı açık.

Varşova Ulusal Müzesi'nde sergilenmektedir.

Ben portreyi Wikipedia'dan buldum. Fakat RKD Research isimli bir Felemenk web sitesinde ve Varşova Ulusal Müzesi'nde de buldum, bu iki kaynakta sergilenen biraz daha farklı gibi, bana öyle geldi. Benim attığım yenilenmiş versiyonu olabilir.

RKD Research: RKD Research

Varşova Ulusal Müzesi: Muzeum Narodowe w Warszawie - Zbiory Cyfrowe

Wikipedia: Dosya:Schultz John III Sobieski.jpg - Vikipedi

Yorumlar ve karşılaştırma sizde.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt