İddia İlerleyen zamanlarda bütün oyunlar Türkçe dublaj olabilir

21931

Deneyimli
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar,

Rockstar gibi firmaların bizleri hesaba almayıp değil dublaj, alt yazı bile yapmadığı çok güzel onlarca oyun mevcut. Bilgisayar oyuncuları yama sayesinde yine iyi durumda ancak konsol tarafında İngilizce bilgisi olmayan oyuncular oyundan tam zevk almıyor.

Her neyse, daha fazla uzatmayacağım. Asıl konumuza gelelim. Biliyorsunuz ki yapay zeka gün geçtikçe daha çok gelişiyor, her yıl çağ atlıyor sanki.

Kısacası durum böyle olunca ilerleyen tarihlerde, belki de 3-4 yıl sonrasında oyunlar için Türkçe dil desteği beklememize gerek kalmayacak. Oyunun dosyasına kurduğumuz yapay zeka oyunda alt yazı değil anında gerçek zamanlı duyguyu tonlayarak dublaj bile yapabilir. Konsollar da ise al sistemiyle beraber bu özelliği aç/kapat yapabiliriz. Bu sadece biz Türkler için değil diğer tüm diller için ve başka alanlarda da global bir gelişme olur.

Örneğin şu an da:
  • NVIDIA RTX Voice, gerçek zamanlı ses işleme yapabiliyor.
  • Elevenlabs gibi platformlar karakter seslerini klonlayıp farklı dillere çevirebiliyor.
  • OpenAI ve Google gibi devler simultane ses çevirisi üzerinde yoğun şekilde çalışıyorlar.

Son düzenleyen: Moderatör:

Düşününce neden olmasın olursa tadından yenmez.

Başlık clickbait değil mi? Sadece Türkçe dublaj mı olacak, yoksa tüm dillerde dublaj mı geliyor?

Şu an için dublaj geleceğine dair bir bilgi yok. Evet, teknoloji ve özellikle metin çevirisi çok gelişti, ama hâlâ birçok firma pek çok dili desteklemiyor ve içerikleri aynı dillerde sunmaya devam ediyor. Bu yüzden boşuna dublaj beklemeyin. Öncelik altyazı desteği olmalı, çünkü dublaj zahmetli ve zaman alan bir iş. Yapay zekâ ile bile olsa kolay değil.

Son düzenleme:
@Umut000, başlığa Türkçe dublaj yazmamın sebebi farkındalık olmasının neticesindeyim. Ayrıyeten yazının sonlarında "diğer tüm diller" diye belirttim. Zaten mantıken bu gelişmenin sadece Türkçe dilinde yaşanacağını düşünmek yanlış olurdu.

Evet, kesin bir bilgi yok. Bu yüzden konuyu "iddia" başlığıyla açtım. Günümüzün hızla ilerleyen teknolojisi sonucunda alt yazı ilk başlarda gelecektir ancak dediğiniz gibi dublaj sonraki iş. Şu zamanda bize alt yazı desteği bile kâfidir.

@mr.esat, haklısınız. Maalesef söylemek zorundayım ki Türkler sevilmiyor. Gerek siyasi gerek dünyadaki ekonomik konumumuz belli.

Son düzenleyen: Moderatör:
@mr.esat, haklısınız. Maalesef söylemek zorundayım ki Türkler sevilmiyor. Gerek siyasi gerek dünyadaki ekonomik konumumuz belli.
Sevgiyle mi alakalı yoksa başka bir hazımsızlık mı var ama zarttirik zorttirik bir sürü dilin olması ve Türkçe dilin olmaması çoğu oyunda felaket sinirlendiriyor. Art niyet arıyorum ben yani.

The Last of US ilk kez oynadım, off süper bir şey. Türkçe dublajlı ya.

@19750, bir de GTA 5 veya RDR 2 gibi oyunları Türkçe dublajlı oynadığınızı düşünün

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…