Dil öğrenme kapasitesi insana göre değişiyor hatta hangi dili öğrenebileceğin bile değişiyor. Tabii ki çalıştıktan sonra belli bir noktaya geleceksin hiç bir şey sıfırda kalmaz.
Kendim üzerinden örnek vermem gerekirse Almancayı A2 seviyesine gelince bıraktım.
Son derece random kelimelerle üretilmiş bir dil gibi hissettirdi.
Ingilizceyi B2 seviyede konuşmak 3 ayımı almıştı ama iyi bir temelim vardı. Bir üst seviye C1-C2'ye çıkmak için yaklaşık 3 yıl harcadım ama sürekli ingilizceye maruz kaldım günlük hayatımda. Turkiye'de bu nasıl olur bilemiyorum.
Aynı şekilde Litvanca'ya başladım 2 ay önce şimdiden etrafımdaki insanların ne dediklerini az çok anlayabiliyorum.
Ingilizce kurallarına oldukça benzer bir dil ama kullanım alanı çok çok niş gerçek hayatta hiç bir ihtiyacın olmayacağı kesin.
Ama Rusca... Kardeşim sen ne illet bir dilsin ya, yazıların yazı değil. Okunuşun zaten elden ayrı.. Yok, ne kadar denersem deneyeyim aklımda Rusçaya katiyen yer açamıyorum. "3-5 ayda öğrenirsin yiaa kolay dil rusça" diyenler kelime dağarcığı 10 kelime olup kendisini B2 seviye zannedenlerden oluşuyor.
Velhasıl ingilizce ve almancayı iyi seviyede öğrenirsin eğer temelin varsa. Ama rusça ne olur, tamamen senin kapasitene kalmış. Bunları deneyimleyip gözlemlemen gerek. Her insan her şeyi öğrenebilir ama öğrenme süresi, tahammül süresini aşarsa maalesef takılıp kalır.
Etrafındakileri dinleme, bir lisan bir insandır sen öğrenmene bak. Hem ne kaybedersin ki?..