İngilizce nasıl ve nereden öğrenilir?

Uzun yıllardır dizi-film izlediğim için kelimelerin anlamını biliyorum ama cümle kuramıyorum. Seviyem A1 yani en düşüğü. Sadece İngilizce sohbet edebilmek istiyorum.
Problem burada. Bildiğini zannediyorsun ama bilmiyorsun. Sohbet etmek yani konuşmak bir sonuçtur. Sohbet edebilmek için altyapını/bilinçaltını doldurman gerek ve istemsizce kelimelerin çat-pat çıkabilmesi gerek çeviri olmadan.

Bizler sürekli mantıkla dil öğrendiğimiz için cümle kurarkende aynı şekilde mantığımızı kullanmak zorunda kalıyoruz. Oysaki otomatik olan bir şeydir kendi dilimizde konuşabilmek ve cümle kurabilmek. Bunun sebebi de bebekken çok fazla maruz kaldık ve sonucunda çat pat konuşabilmeye başladık. Kullandıkça refleksimiz oldu artık. Aynısını yapman gerek. Çok fazla maruz kalman gerek. Ama anlaşılablir girdilere, çok fazla maruz kalman gerek. Yani sabahtan akşama kadar anlamadan yotube videosu dizi film izlemen/dinlemen veya kitap okuman fayda vermeyecektir.

Anlaşılabilir girdilere maruz kaldığın sürece (ki çok fazla kalman gerek. ) çat pat konuşabilmeye başlayakcasın kendiliğinden çıkacak yarım yamalak cümleler. Artık orada speaking, speaking yapabilecğin biri yoksa writing yapacaksın.

Benim verdiğim tavsiyem reading ağırlıklıdır. Hem kelime dağarcığını hem gramerini geliştirir. Pasif bir şekilde native olmaya başlarsın.

İngilizce kitap okumam ya kendimi kandırmayayım. Basit site önerin falan olur mu? Veya yapay zekalardan belli bir seviyeye kadar öğrenilebilir mi? Genel yorumun ne olur?
Kitap okumayacaksan listening yapacaksın hedef odaklı. Ama listeningde yapsan reading olmazsa olmaz olan bir şey. Çünkü kelimelerin telaffuzunu öğrenirsin ama nasıl yazıldığını bilemezsin. Her duyduğun kelimeye de nasıl yazılıyor diye bakamazsın. Mecbur görmek zorundasın. Yani yapman gereken comprehensible input denilen videolar izlemek ve duyduğun cümleleri sende, aynı şekilde tekrar etmen gerek. Yapa yapa refleks haline gelecek.
Bazen de videoların altyazılarını indirip videodan ayrı da çalışman gerek. Altyazıyı indirmek için bu siteyi kullanabilirsin.

Bu comprehensible input'un ne olduğunu anlatıyor

Buda uzun hali.

NOT: Mantıktan kastım subject + verb+object. Kafada da sürekli bu yapıyla cümle kurmaya çalışıyoruz. Hiç Türkçe de özne + tümleç+yüklem şeklinde kurmaya çalışıyor muyuz? Hayır, çünkü otomatik olan bir süreç aynı nefes almak gibi. Hedef dilinide bu hale getirmen gerek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…